Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Virginia Tech στις ΗΠΑ ανακάλυψαν πώς δύο χημικές ουσίες του εγκεφάλου, η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κοινωνικών μας συμπεριφορών. Αυτό ... Περισσότερα

Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει ότι δύο χημικές ουσίες του εγκεφάλου επηρεάζουν την κοινωνική συμπεριφορά

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Virginia Tech στις ΗΠΑ ανακάλυψαν πώς δύο χημικές ουσίες του εγκεφάλου, η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κοινωνικών μας συμπεριφορών. Αυτό το εύρημα προέκυψε από μια πρωτότυπη μελέτη η οποία παρείχε μια σπάνια ματιά στην εσωτερική λειτουργία του εγκεφάλου.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο ενώ ήταν ξύπνιοι, εστίασε στη μέλαινα ουσία του εγκεφάλου, μια κρίσιμη περιοχή που σχετίζεται με τον κινητικό έλεγχο και την επεξεργασία της ανταμοιβής.

Με επικεφαλής τον υπολογιστικό νευροεπιστήμονα του Virginia Tech, Ριντ Μόνταγκιου, η διεθνής ερευνητική ομάδα αποκάλυψε έναν άγνωστο νευροχημικό μηχανισμό πίσω από την τάση να λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση το κοινωνικό πλαίσιο. Οι ασθενείς συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι λήψης αποφάσεων όπου έπρεπε να επιλέξουν αν θα δεχτούν ή θα απορρίψουν 20 δολάρια.

«Μπορείτε να πείτε στους ανθρώπους τι να κάνουν σε αυτού του είδους τα παιχνίδια, ότι δηλαδή θα πρέπει να δεχτούν ακόμη και μικρές ανταμοιβές», εξήγησε ο Μόνταγκιου.

«Όταν οι άνθρωποι ξέρουν ότι ο αντίπαλός τους είναι ένας υπολογιστής, παίζουν τέλεια, όπως και οι μαθηματικοί οικονομολόγοι κάνουν αυτό που πρέπει. Αλλά όταν ο αντίπαλος τους είναι άνθρωπος, συχνά τιμωρούν τη μικρότερη προσφορά απορρίπτοντάς την».

Αυτή η συμπεριφορά, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, επηρεάζεται από την αλληλεπίδραση της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ντοπαμίνη φαίνεται να παρακολουθεί εάν μια προσφορά είναι καλύτερη ή χειρότερη από τις προηγούμενες, λειτουργώντας ως ένα είδος συστήματος συνεχούς αξιολόγησης. Η σεροτονίνη, από την άλλη, φαίνεται να εκτιμά την αξία κάθε προσφοράς ανεξάρτητα. Αυτή η δυναμική αλληλεπίδραση, η οποία είναι ιδιαίτερα έντονη σε θέματα δικαιοσύνης, υποδηλώνει ότι αυτές οι χημικές ουσίες βοηθούν τον εγκέφαλό μας να εκτιμήσει τις κοινωνικές καταστάσεις.

Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει ότι δύο χημικές ουσίες του εγκεφάλου επηρεάζουν την κοινωνική συμπεριφορά

Advertisement

Η μελέτη ρίχνει φως στην αλληλεπίδραση της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης ενώ παράλληλα ανοίγει το δρόμο για την κατανόηση και τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον. Στην εν λόγω πάθηση, η απώλεια νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη επηρεάζει περιοχές του εγκεφάλου όπως το ραβδωτό σώμα, οδηγώντας σε κινητικά και γνωστικά συμπτώματα. Η έρευνα προτείνει ότι καθώς μειώνεται η ντοπαμίνη, η δραστηριότητα της σεροτονίνης αλλάζει, υπονοώντας έναν αντισταθμιστικό μηχανισμό που θα μπορούσε να στοχευτεί με νέες θεραπείες.

«Τα ακατέργαστα δεδομένα που συλλέγουμε από ασθενείς δεν αφορούν συγκεκριμένα την ντοπαμίνη, τη σεροτονίνη ή τη νορεπινεφρίνη – είναι ένα μείγμα αυτών», σημειώνει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Κεν Κισίντα, αναπληρωτής καθηγητής μεταφραστικής νευροεπιστήμης και νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Wake Forest.

«Χρησιμοποιούμε εργαλεία μηχανικής μάθησης για να επεξεργαστούμε τα ακατέργαστα δεδομένα, να κατανοήσουμε την υπογραφή και να αποκωδικοποιήσουμε τι συμβαίνει με την ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη», πρόσθεσε.

Αυτή η σημαντική ανακάλυψη σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στη νευροεπιστήμη, προσφέροντας μια πιο λεπτομερή εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Οι επιπτώσεις αυτής της έρευνας εκτείνονται πέρα από τη νόσο του Πάρκινσον, με πιθανές εφαρμογές στην ψυχιατρική και την ευρύτερη κατανόηση των διαταραχών του εγκεφάλου.

«Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων στον κόσμο που υποφέρουν από ποικίλες ψυχιατρικές παθήσεις και, σε πολλές περιπτώσεις, τα φάρμακα δεν λειτουργούν πολύ καλά», εξήγησε ο Μάικλ Φρίντλαντερ, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Έρευνας του πανεπιστημίου.

«Η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και άλλοι νευροδιαβιβαστές εμπλέκονται κατά κάποιο τρόπο σε αυτές τις διαταραχές. Αυτή η προσπάθεια προσθέτει πραγματική ακρίβεια και ποσοτικοποίηση για την κατανόηση αυτών των προβλημάτων. Το μόνο πράγμα για το οποίο πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι ότι αυτή η μελέτη θα είναι εξαιρετικά σημαντική στο μέλλον για την ανάπτυξη νέων θεραπειών», δήλωσε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Human Behaviour».

πηγή ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιώργος Μαζωνάκης: Ετοιμάζει συνεργασία με τον Φοίβο Δεληβοριά – Η κοινή φωτογράφηση και τα πράσινα μαλλιά

16/09/25 12:17 πμ

Γιώργος Μαζωνάκης: Ετοιμάζει συνεργασία με τον Φοίβο Δεληβοριά – Η κοινή φωτογράφηση και τα πράσινα μαλλιά

Άλεξ Αντετοκούνμπο: Είμαι περήφανος για τα αδέλφια μου, οι δύσκολες στιγμές μάς έκαναν δυνατούς

16/09/25 12:12 πμ

Άλεξ Αντετοκούνμπο: Είμαι περήφανος για τα αδέλφια μου, οι δύσκολες στιγμές μάς έκαναν δυνατούς

Παγκόσμιος πρωταθλητής Ανδρών στα 79κ. της πάλης ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης και έγραψε ιστορία

16/09/25 12:04 πμ

Παγκόσμιος πρωταθλητής Ανδρών στα 79κ. της πάλης ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης και έγραψε ιστορία

Δεύτερη σορός άντρα εντοπίστηκε μέσα σε λίγες ώρες στο Θερμαϊκό Κόλπο

15/09/25 11:56 μμ

Δεύτερη σορός άντρα εντοπίστηκε μέσα σε λίγες ώρες στο Θερμαϊκό Κόλπο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

15/09/25 10:21 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

Στην ανάγκη συντονισμού των δράσεων για την αντιμετώπιση εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων συμφώνησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους περιφερειάρχες της χώρας, στην μεταξύ τους σύσκεψη. Όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας, ορίστηκαν ομόφωνα οι άξονες κινητοποίησης για τον περιορισμό της ζωονόσου, οι οποίες θα εφαρμοστούν για τις επόμενες δέκα ημέρες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία σταθμών απολύμανσης σε κεντρικές οδούς και βασικές διόδους μετακίνησης ζώντων ζώων, ζωοτροφών και γάλακτος, καθώς και η εντατικοποίηση των ελέγχων από τους κτηνιάτρους σε περιοχές που είχαν κρούσματα. Μάλιστα, κάθε διαδικασία θα συνοδεύεται από την έκδοση πιστοποιητικού απολύμανσης, ώστε να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και η τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν μέτρα, όπως η καραντίνα σε ζώα εισαγωγής και ενίσχυση με απολυμαντικά μέσα στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. «Νομίζω ότι είμαστε σε ένα θετικό δρόμο και με τη συνεργασία όλων των περιφερειαρχών, ώστε να κάνουμε ένα πραγματικά μεγάλο βήμα και να αντιμετωπίσουμε μια ζωονόσο που έχει πραγματικά μεγάλες δυσκολίες και ιδιαιτερότητες» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, είπε ότι πρόκειται για ένα «μοντέλο που είχε εφαρμοστεί για την πανώλη πέρυσι και το οποίο πέτυχε» προσθέτοντας ότι «γίνεται πόλεμος και στον πόλεμο είμαστε όλοι μαζί». Επιπλέον, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «μέσα το επόμενο διάστημα πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την ευλογιά». «Εμείς είμαστε από μια περιοχή που δεν έχει ευλογιά σήμερα, αλλά πρέπει να φυλάξουμε και την περιοχή μας και όσους κτηνοτρόφους θα μετακινηθούν από τα ορεινά προς τα πεδινά. Η συζήτηση που έγινε ήτανε πάρα πολύ καλή και το ότι συμφωνήσαμε όλοι σε αυτή την έκτακτη περίοδο που διανύουμε είναι πολύ θετικό» τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υφυπουργοί Χρήστος Κέλλας και Γιάννης Ανδριανός, οι γενικοί γραμματείς Σπύρος Πρωτοψάλτης και Αντώνης Φιλιππής, οι περιφερειάρχες Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, Κρήτης Σταύρος Αρνατουτάκης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Κεφάλας, Στερεάς Ελλάδας Κώστας Αποστολόπουλος, Ηπείρου Πρόδρομος Γαϊτανίδης, Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας, Νοτίου Αιγαίου Φιλήμων Ζαννετίδης, η γενική διευθύντρια Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ Αικατερίνη Μαρίνου και υπηρεσιακοί παράγοντες. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν, επίσης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης και οι αντιπεριφερειάρχες: Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης, Βορείου Αιγαίου Αναστασία Αντωνέλη και Ιονίων Νήσων Κωνσταντίνος Τσιριγώτης.

15/09/25 10:20 μμ

Σχέδιο 10 ημερών για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, συμφώνησαν ΥΠΑΑΤ – περιφερειάρχες

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία - Δείτε το πρόγραμμα

15/09/25 10:10 μμ

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία – Δείτε το πρόγραμμα

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής

15/09/25 9:47 μμ

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές - Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

15/09/25 9:05 μμ

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές – Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

15/09/25 8:55 μμ

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

15/09/25 8:49 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής

15/09/25 8:44 μμ

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής