Στο συρτάρι μπαίνουν για την ώρα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, λόγω της προκήρυξης προώρων εθνικών εκλογών.   Αναμένεται μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θνα βγουν στο σφυρί χιλιάδες ακίνητα κόκκινων ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Στο συρτάρι μπαίνουν για την ώρα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, λόγω της προκήρυξης προώρων εθνικών εκλογών.

 

Αναμένεται μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θνα βγουν στο σφυρί χιλιάδες ακίνητα κόκκινων δανειοληπτών – νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

 

 

 

 

 

 

Τα «κόκκινα» δάνεια

Οι εποπτικές αρχές, ΕΚΤ και SSM, πιέζουν τις τράπεζες για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων είτε με τις πωλήσεις πακέτων των προβληματικών δανείων είτε με τον εξαναγκασμό μέσω πλειστηριασμών κατοικιών και άλλων ακινήτων των δανειοληπτών, να προβούν σε ρύθμιση καταβολής των οφειλόμενων.

Η Κομισιον, άλλωστε, στην πρόσφατή έκθεσή της αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα των «κόκκινων» δάνείων τονίζοντας ότι υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στην τεχνική επεξεργασία, προώθηση και έγκριση συστημικών λύσεων, που θα βοηθήσουν τις τράπεζες να προχωρήσουν σε ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών τους ανοιγμάτων, εξυγιαίνοντας τους ισολογισμούς τους, κτυπά η τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση.

Η έκθεση ζητά από την κυβέρνηση και τις αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επεξεργασία, προώθηση και έγκριση των σχεδίων που επεξεργάστηκαν αρχικά Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και Τράπεζα της Ελλάδος, σημειώνοντας ότι πρέπει να εξετασθούν όλες οι διαθέσιμες επιλογές πολιτικής.

Οι μαζικοί πλειστηριασμοί θα αφορούν ακίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία φυσικών προσώπων που δεν έχουν εξασφαλίσει καμία νομική προστασία αλλά και εναντίον επιχειρήσεων που δεν αποπληρώνουν τα δάνεια που έχουν λάβει στο παρελθόν.

Σημειώνεται ότι οι αναθεωρημένοι στόχοι των τραπεζών προβλέπουν συρρίκνωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 60 δισ. ευρώ, έναντι μείωσης 50 περίπου δισ. που προέβλεπαν οι αρχικοί στόχοι. Συγκεκριμένα, επιδιώκεται μείωση των NPEs κατά 62% το διάστημα Ιούνιος 2018 – Δεκέμβριο 2021, με το υπόλοιπο των NPEs να καταλήγει στα 34,1 δισ. ευρώ στο τέλος της περιόδου.

Οι επιλογές των δανειοληπτών

Οι δανειολήπτες που έλαβαν δάνειο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και «ζορίζονται» για να το αποπληρώσουν έχουν την επιλογή στο παραπέντε να σώσουν τα ακίνητά τους πριν αυτά βγουν στο ηλεκτρονικό σφυρί. Μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών τους σε έως 120 δόσεις.

Όσοι το κάνουν και είναι συνεπείς στη ρύθμιση, πληρώνουν δηλαδή κανονικά τις δόσεις της ρύθμισης θα μπορέσουν να κρατήσουν τα ακίνητά τους.

Advertisement
MEGA

Σε διαφορετική περίπτωση εάν μείνουν εκτός ρύθμισης και εξακολουθήσει να είναι το δάνειο «κόκκινο»

και τότε η τράπεζα έχει την ευχέρεια να προβεί σε πλειστηριασμό.

Η πλατφόρμα

Η πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν οι δανειολήπτες, με βάση τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δείχνει να είναι γεφύρι της Άρτας. Ο νόμος έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 30 Απριλίου αλλά μέχρι σήμερα είναι ουσιαστικά κενό γράμμα.

Όλα δείχνουν ότι στην καλύτερη περίπτωση η πλατφόρμα θα ανοίξει αρκετά μετά τις εκλογές, προς τα τέλη Ιουλίου, ενώ η πλέον αληθοφανής εκδοχή είναι ότι αυτό θα συμβεί τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο μέχρι τότε ουσιαστικά κανένας πλειστηριασμός δεν πρόκειται να γίνει. Κατά συνέπεια και με βάση τα ελληνικά δεδομένα, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο οι πλειστηριασμοί παγώνουν.

 

madata.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πλημμύρες και ασφυκτικές προθεσμίες ΟΣΔΕ: Στο επίκεντρο ο Έβρος - Αίτημα για παράταση προθεσμίας - video

25/02/26 7:50 μμ

Πλημμύρες και ασφυκτικές προθεσμίες ΟΣΔΕ: Στο επίκεντρο ο Έβρος – Αίτημα για παράταση προθεσμίας – video

Απαγορευτικό για το νερό στο Σιτοχώρι - Προειδοποίηση σε επιτήδειους από τη ΔΕΥΑ Βισαλτίας - video

25/02/26 7:37 μμ

Απαγορευτικό για το νερό στο Σιτοχώρι – Προειδοποίηση σε επιτήδειους από τη ΔΕΥΑ Βισαλτίας – video

Σέρρες: Τους έχτισαν την οικοδομή το 2007 αλλά δεν τους σύνδεσαν με την αποχέτευση - video

25/02/26 7:26 μμ

Σέρρες: Τους έχτισαν την οικοδομή το 2007 αλλά δεν τους σύνδεσαν με την αποχέτευση – video

Σταύρος Παπασταύρου μετά τη συνάντηση με Doug Burgum και Chris Wright: «Η ενέργεια είναι δύναμη ασφάλειας, ανάπτυξης και διεθνούς επιρροής»

25/02/26 7:12 μμ

Σταύρος Παπασταύρου μετά τη συνάντηση με Doug Burgum και Chris Wright: «Η ενέργεια είναι δύναμη ασφάλειας, ανάπτυξης και διεθνούς επιρροής»

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις 18.3 εκ. ευρώ σε 8.480 δικαιούχους

25/02/26 3:10 μμ

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις 18.3 εκ. ευρώ σε 8.480 δικαιούχους

Ενεργειακές συμφωνίες με ισχυρό ελληνικό αποτύπωμα στη Διατλαντική Σύνοδο για το LNG

25/02/26 3:07 μμ

Ενεργειακές συμφωνίες με ισχυρό ελληνικό αποτύπωμα στη Διατλαντική Σύνοδο για το LNG

ΥΠΑΑΤ: Ξεκινά η ενεργοποίηση ιδιωτών κτηνιάτρων για την αντιμετώπιση της ευλογιάς

25/02/26 7:39 μμ

ΥΠΑΑΤ: Ξεκινά η ενεργοποίηση ιδιωτών κτηνιάτρων για την αντιμετώπιση της ευλογιάς

Κυρ. Μητσοτάκης: Με την αναβάθμιση του Συνοριακού Σταθμού Κήπων θα αποκτήσουμε την είσοδο και την έξοδο προς Τουρκία που μας αξίζει

25/02/26 2:59 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Με την αναβάθμιση του Συνοριακού Σταθμού Κήπων θα αποκτήσουμε την είσοδο και την έξοδο προς Τουρκία που μας αξίζει

Σαμαράς: Έχω εκφράσει ανησυχίες για τη συμφωνία Ελλάδας - Chevron

25/02/26 2:55 μμ

Σαμαράς: Έχω εκφράσει ανησυχίες για τη συμφωνία Ελλάδας – Chevron

ΔΕΗ myBusiness Dynamic: Δυναμική τιμολόγηση ρεύματος επιχειρήσεων για έλεγχο κατανάλωσης και κόστους

25/02/26 12:37 μμ

ΔΕΗ myBusiness Dynamic: Δυναμική τιμολόγηση ρεύματος επιχειρήσεων για έλεγχο κατανάλωσης και κόστους

  Η Πειραιώς στηρίζει το πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ για τα θερμοκήπια

25/02/26 12:33 μμ

  Η Πειραιώς στηρίζει το πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ για τα θερμοκήπια

Πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι του τουρισμού και του επισιτισμού

25/02/26 12:26 μμ

Πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι του τουρισμού και του επισιτισμού