Παιδικές Αυγομαχίες στην Καστανούσσα Σερρών 2019(video)Όπως κάθε Πάσχα αναβίωσε και εφέτος στη Καστανούσσα Σιντικής Σερρών το έθιμο των Αυγομαχιών στην πλατεία του χωριού την δεύτερη ημέρα του Πάσχα έγιναν το πρωί οι αγώνες των παίδων με την συμμετοχή 16 αγοριών και κοριτσιών.

 

Η διαδικασία που ακολουθείται έχει ως εξής: παρατάσσονται οι αυγομάχοι σε ένα μακρύ τραπέζι στην πλατεία του χωριού και ο καθένας έχει μπροστά του μία δεκαπεντάδα για τους αγώνες παίδων από αυγά τα οποία είναι ένα προς ένα αριθμημένα.

 

 

 


 

 

Αφού οι επιτροπή ελέγξει τα αυγά όλων των αυγομάχων, μη τυχόν και κάποιος δεν έχει αυγά από κότα άλλα από άλλο πτηνό, ξεκινάει η μάχη. Σηκώνεται ένας- ένας αυγομάχος και τσουγκρίζει με τη σειρά τα αυγά των υπολοίπων αυγομάχων, παίρνοντας όμως αυστηρά το ένα του αυγό μετά το άλλο, όπως είναι αριθμημένα.

 

Όταν τελειώσει η σειρά του, με όσα αυγά του απέμειναν, επιστρέφει στη θέση του και σηκώνεται ο επόμενος αυγομάχος και κάνει ακριβώς το ίδιο. Όταν σπάσουν όλα τα αυγά ενός αυγομάχου τότε αυτός αποχωρεί.

 

Στις Αυγομαχίες Παίδων που είχε ρεκόρ συμμετοχών πήραν μέρος 16 παιδιά κορίτσια και αγόρια σπάζοντας κάθε προηγούμενο συμμετοχών των τελευταίων ετών, 1ος νικητής αναδείχθηκε ο Καζακίδης Δημήτριος από την Δραμα , 2ος ο Ιωακειμίδης Ιωάννης από το Καλοχώρι Σερρών και 3ος αναδείχθηκε ο Κεϊσίδης Νικόλαος από Καστανούσσα.

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Χρήστος Κατσαρός

 

 

 

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *