Στην περιοχή Γκορυτσά στον Ασπρόπυργο Αττικής, ζουν περίπου 15.000 άνθρωποι και στη συντριπτική τους πλειονότητα, με πολύ μικρές εξαιρέσεις, είναι παλιννοστούντες Πόντιοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Οι ίδιοι έχουν ... Περισσότερα

Πάλη: Το άθλημα που είναι χαραγμένο στο DNA των Ποντίων

Epiloges Press

Epiloges Press

Στην περιοχή Γκορυτσά στον Ασπρόπυργο Αττικής, ζουν περίπου 15.000 άνθρωποι και στη συντριπτική τους πλειονότητα, με πολύ μικρές εξαιρέσεις, είναι παλιννοστούντες Πόντιοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Οι ίδιοι έχουν χτίσει ουσιαστικά την πόλη και εγκαταστάθηκαν εδώ, όταν άρχισαν να έρχονται από τη δεκαετία του ΄60. Δούλεψαν αρχικά στα πολλά καλλιεργήσιμα χωράφια που ευδοκιμούν στην περιοχή. Ύστερα απλώθηκαν και σε άλλες γειτονικές συνοικίες.

Η περιοχή είναι υποβαθμισμένη, ζουν πολύ φτωχοί άνθρωποι και οι συνθήκες δεν είναι τόσο εύκολες. Οι προοπτικές και οι εναλλακτικές επιλογές για τα νέα παιδιά είναι σκοτεινές και πολλές φορές, ψάχνοντας ισορροπίες, ακροβατούν με την παραβατικότητα. Ωστόσο μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες οι νέοι, ποντιακής καταγωγής, από πολύ μικρή ηλικία έχουν βρει σε ένα γυμναστήριο μια υγιή κατεύθυνση: Τον πρωταθλητισμό στις μαχητικές τέχνες και κυρίως στην πάλη, την οποία θεωρούν οι ίδιοι ότι είναι χαραγμένη στο DNA των ποντίων. Από αυτό το γυμναστήριο έχουν βγει άλλωστε πρωταθλητές με πολλά διεθνή μετάλλια και εδώ συνεχίζει να γυμνάζεται ο Γιώργος Πιλίδης.

Επισκεφτήκαμε το γυμναστήριο και καταγράψαμε με την κάμερα τις επίπονες προσπάθειες αυτών των παιδιών που στράφηκαν στον αθλητισμό και δεν τους παρέσυρε η παραβατικότητα, και μίλησαν για τις εμπειρίες τους. Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησαν και οι προπονητές τους.

Έμφυτο ταλέντο

«Ο πληθυσμός των Ποντίων έχει μάθει να παλεύει για όλα γι’ αυτό η πάλη είναι έμφυτο ταλέντο» λέει ο Χρήστος Κόλλιας καθηγητής πανεπιστημίου με ειδικότητα την πάλη.
«Παλεύουν με την ασθένεια, παλεύουν με τη ζωή. Βλέπετε αυτό έχει περάσει στο DNA των Ποντίων και γι’ αυτό, παρόλο τη φτώχεια και τις αντίξοες συνθήκες μπορούν και επιβιώνουν γιατί στο βάθος η φτώχεια δεν είναι κακό πράγμα, η πολύ φτώχεια είναι κακό πράγμα. Η φτώχεια δημιουργεί καταστάσεις και κατορθώματα θαυμάσια. Γι’ αυτό βλέπετε, καλλιεργώντας αυτό το άθλημα, σε αυτή την περιοχή μαθαίνουν να παλεύουν τη ζωή και σιγά σιγά αυτοί οι νέοι θα δείτε θα μεσουρανήσουν, παρόλο που το κατεστημένο τους έχει υποβαθμίσει…», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κόλλιας ο οποίος θεωρεί τον Γιώργο Πιλίδη ίσως το μεγαλύτερο παγκόσμιο ταλέντο στην πάλη.

Συναντήσαμε τον Γιώργο Πιλίδη στο γυμναστήριο

«Ασχολούμαι με την πάλη από 5 χρόνων με διακρίσεις σε πανελλήνιους και παγκόσμιους αγώνες έχω προκριθεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες και συνεχίζω» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Πιλίδης, ο οποίος θεωρεί το γυμναστήριο στην Γκορυτσά ένα πραγματικό στολίδι, όπου ελπίζει στο κοντινό μέλλον, να μην χωράνε τα παιδιά που θα στραφούν στην πάλη.

Advertisement
MEGA

Ο κοινωνικός ρόλος του γυμναστηρίου

«Ο χώρος είναι εξαιρετικός» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την πλευρά του ο προπονητής πάλης Σωτήρης Καραμπέκος διαπιστώνοντας ότι όντως «είναι δύσκολη η γύρω περιοχή του Ασπροπύργου όπου παραμονεύει η παραβατικότητα».
«Εδώ όμως, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι βοηθάνε και δείχνουν μεγάλη αγάπη για τα παιδιά και προσπαθούν μέσω του αθλήματος της πάλης να δημιουργήσουν ανθρώπους ικανούς να ανταπεξέλθουν σε όλα τα προβλήματα που έχει η περιοχή».

Και για τον Σωτήρη Καραμπέκο, το ταλέντο στην πάλη και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία στους Πόντιους, είναι γραμμένο στο DNA, σημειώνοντας ότι όλες οι διακρίσεις που πέτυχε η Ελλάδα σε αυτό το άθλημα έγινε από νεαρούς Πόντιους τους οποίους, όπως λέει, τους χαρακτηρίζει «ο πατριωτισμός».
«Ο Ασπρόπυργος είναι μία υποβαθμισμένη περιοχή σε μια βιομηχανική ζώνη», μας λέει ο αθλητής πάλης Δημήτρης Μασμανίδης, που επισκέπτεται καθημερινά το γυμναστήριο.
«Εδώ ο κόσμος εκτιμάει πολύ τα μαχητικά αθλήματα, και κυρίως την πάλη, και ιδιαίτερα ο ποντιακός κόσμος, οι Έλληνες του Πόντου από μικρά παιδιά ασχολούμαστε με τον αθλητισμό, μας αρέσει η πάλη γιατί δημιουργεί αίσθημα σεβασμού και ήθους και μαθαίνεις να έχεις σωστή συμπεριφορά απέναντι στον συναθλητή και συνάνθρωπο σου, και φέρεσαι έξω στην κοινωνία με σωστό τρόπο».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεσσαλονίκη: Ποιοι σκοτώνουν την πανίδα στον Γράμμο και την Δαδιά του Έβρου;

28/03/26 11:22 πμ

Ποιοι σκοτώνουν την πανίδα στον Γράμμο και την Δαδιά του Έβρου;

Τσίλλερ: Ο παθιασμένος ελληνολάτρης και τετραπέρατος επιχειρηματίας, που άφησε τη σφραγίδα του σ΄ ολόκληρη τη χώρα και πέθανε στην ψάθα

28/03/26 10:18 πμ

Τσίλλερ: Ο παθιασμένος ελληνολάτρης και τετραπέρατος επιχειρηματίας, που άφησε τη σφραγίδα του στη χώρα και πέθανε στην ψάθα

Βασίλισσα Καμίλα: Η προσωπική εξομολόγηση για τη δύναμη των βιβλίων σε ντοκιμαντέρ του ΒΒC

28/03/26 10:04 πμ

Βασίλισσα Καμίλα: Η προσωπική εξομολόγηση για τη δύναμη των βιβλίων σε ντοκιμαντέρ του ΒΒC

Αλέξης Τσίπρας: Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας - επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την διαφθορά

28/03/26 10:00 πμ

Αλέξης Τσίπρας: Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας – επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την διαφθορά

Υπηρέτης δυο αφεντάδων

28/03/26 9:54 πμ

Υπηρέτης δυο αφεντάδων

Οι 35 αυξήσεις που δόθηκαν στο Δημόσιο

28/03/26 9:42 πμ

Οι 35 αυξήσεις που δόθηκαν στο Δημόσιο

Πλυντήριο πιάτων: 5 λάθη που προκαλούν θαμπάδα στα γυαλικά σας

27/03/26 10:06 μμ

Πλυντήριο πιάτων: 5 λάθη που προκαλούν θαμπάδα στα γυαλικά σας

Αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα: Ποια είναι η σωστή επιλογή για το ψήσιμο στον φούρνο;

27/03/26 9:51 μμ

Αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα: Ποια είναι η σωστή επιλογή για το ψήσιμο στον φούρνο;

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 28 Μαρτίου

27/03/26 9:45 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 28 Μαρτίου

Π. Μαρινάκης: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει στον κόσμο

27/03/26 9:42 μμ

Π. Μαρινάκης: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει στον κόσμο

4ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ - Νίκος Ανδρουλάκης: Έφτασε η ώρα για μια νέα πολιτική Αλλαγή! Μαζί θα κερδίσουμε την Ελλάδα που αξίζουμε

27/03/26 9:38 μμ

4ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ – Νίκος Ανδρουλάκης: Έφτασε η ώρα για μια νέα πολιτική Αλλαγή! Μαζί θα κερδίσουμε την Ελλάδα που αξίζουμε

«The Boys of Dungeon Lane»: Το πιο εσωστρεφές άλμπουμ στην καριέρα του Πολ ΜακΚάρτνεϊ

27/03/26 9:33 μμ

«The Boys of Dungeon Lane»: Το πιο εσωστρεφές άλμπουμ στην καριέρα του Πολ ΜακΚάρτνεϊ