Με κατάνυξη και τη συμμετοχή πλήθους πιστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό γιορτάζεται και φέτος ο Δεκαπενταύγουστος στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Με κατάνυξη και τη συμμετοχή πλήθους πιστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό γιορτάζεται και φέτος ο Δεκαπενταύγουστος στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 5 τα ξημερώματα με Θεία Λειτουργία στον Μικρό Ιερό Ναό και Θεία Κοινωνία προσκυνητών.

Ακολούθησαν ο ‘Ορθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, Παντελεήμονος. Στη συνέχεια, τελέστηκαν η έξοδος των ιερών εικόνων, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, τη Βουλή ο βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, ενώ μεταξύ άλλων παρέστησαν οι βουλευτές της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Θανάσης Γλαβίνας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Με αίσθημα κατάνυξης βρισκόμαστε εδώ, στην κοιτίδα του ποντιακού ελληνισμού, να τιμήσουμε ευλαβικά αυτή τη μεγάλη μέρα της Ορθοδοξίας. Μια γιορτή που όλοι οι Έλληνες με σεμνότητα γιορτάζουν αλλά και με τη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στη Μεγαλόχαρη. Εδώ, από την καρδιά της Μακεδονίας, στέλνουμε ένα μήνυμα ενότητας κι αγάπης στον απανταχού Ελληνισμό. Χρόνια πολλά σε όλους και σε όλες και με την ελπίδα η ευχή της Προσφυγομάνας Παναγίας του τόπου να μας οδηγεί στα δύσκολα μονοπάτια που έχει η χώρα μας, οι Έλληνες, στο δρόμο προς το μέλλον και στο περάσμα στην ιστορία» δήλωσε ο υφυπουργός κ.Σταμενίτης.

Ο περιφερειάρχης κ.Τζιτζικώστας, δίνοντας τις ευχές του, υπογράμμισε από την πλευρά του: «Η Παναγία Σουμελά δεν είναι κέντρο αναφοράς μόνο της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά όλου του Ποντιακού Ελληνισμού και συνολικά της Ορθοδοξίας. Η σημερινή μέρα γίνεται ακόμη πιο σημαντική εάν αναλογιστεί κανείς ότι 13 χρόνια τώρα χτυπάει η καμπάνα της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα. Εμείς, όλοι μαζί, ενωμένοι στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Όταν ο Ελληνισμός είναι ενωμένος, όταν είμαστε προσηλωμένοι στους στόχους που θέτουμε, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Δεν έχουμε κανένα εμπόδιο και καμία δυσκολία η οποία να μπορεί να μας κάμψει. Και πετυχαίνουμε πάντα τους στόχους μας».

Ο κ.Ζέρβας ανέφερε πως «αυτή τη μεγάλη μέρα της Χριστιανοσύνης, εδώ και πολλά χρόνια έρχομαι να προσκυνήσω στην Παναγία Σουμελά. ‘Εχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, αυτόν της μακρόχρονης παράδοσης της Χριστιανοσύνης των Ποντίων σε ένα τόσο πολύτιμο κομμάτι του ελληνισμού που χάθηκε. Σ’ ένα κομμάτι του ελληνισμού που ήρθε κατατρεγμένο και βρίσκεται στη φιλόξενη γη της Μακεδονίας».

Advertisement
MEGA

Σε δηλώσεις του για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου ο κ.Γκιουλέκας ευχήθηκε «χρόνια πολλά» προσθέτοντας: «Μεγάλη γιορτή σήμερα, η Παναγιά να σκεπάζει, να φυλάγει και να προστατεύει την πατρίδα μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Στο Βέρμιο έδωσαν, επίσης, το «παρών» μέλη χορευτικών συλλόγων τιμώντας την Παναγία των Ποντίων με τις παραδοσιακές τους φορεσιές. Οι πιστοί θα συνεχίσουν το προσκύνημα της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, που αποτελεί σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού και των αγίων εικόνων, ενώ στις 7 το απόγευμα θα τελεστεί πανηγυρικός μεθέορτος εσπερινός.

Δείτε το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης - video

23/02/26 7:51 μμ

Σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης – video

Μοιράστηκαν και στις τοπικές κοινότητες του δήμου Σερρών τα κούλουμα - video

23/02/26 7:42 μμ

Μοιράστηκαν και στις τοπικές κοινότητες του δήμου Σερρών τα κούλουμα – video

ΦΑΕΘΩΝ: Κοπή βασιλόπιτας σε κλίμα ενότητας και δυναμικής ανοδικής πορείας - video

23/02/26 7:35 μμ

ΦΑΕΘΩΝ: Κοπή βασιλόπιτας σε κλίμα ενότητας και δυναμικής ανοδικής πορείας – video

ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2026: Μνήμη, πίστη και συνέχεια του Μικρασιατικού Ελληνισμού στις Σέρρες - video

23/02/26 7:23 μμ

ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2026: Μνήμη, πίστη και συνέχεια του Μικρασιατικού Ελληνισμού στις Σέρρες – video

Άναψε η Τζαμάλα από τον  Πανηπειρωτικό Σύλλογο Σερρών - Πλήθος κόσμου χόρεψε γύρω από τη φωτιά - video

23/02/26 7:00 μμ

Άναψε η Τζαμάλα από τον  Πανηπειρωτικό Σύλλογο Σερρών – Πλήθος κόσμου χόρεψε γύρω από τη φωτιά – video

Σέρρες: Ανάρπαστη η παραδοσιακή λαγάνα - Στα περσινά επίπεδα η τιμή της

23/02/26 6:47 μμ

Σέρρες: Ανάρπαστη η παραδοσιακή λαγάνα – Στα περσινά επίπεδα η τιμή της – video

Γ. Γεραπετρίτης: Ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή - Διπλωματία για το Ιράν και πρωτοβουλίες για τα Δυτικά Βαλκάνια

23/02/26 6:37 μμ

Γ. Γεραπετρίτης: Ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή – Διπλωματία για το Ιράν και πρωτοβουλίες για τα Δυτικά Βαλκάνια

Μπλάτερ: « Η σχέση Τραμπ με Ινφαντίνο μετατρέπει το ποδόσφαιρο σε πολιτική»

23/02/26 6:34 μμ

Μπλάτερ: « Η σχέση Τραμπ με Ινφαντίνο μετατρέπει το ποδόσφαιρο σε πολιτική»

Χιούλμαντ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα...»

23/02/26 6:35 μμ

Χιούλμαντ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα…»

Εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του ο 74χρονος ορειβάτης στο Βελούχι - Σε εξέλιξη η ανάσυρση και μεταφορά του

23/02/26 6:30 μμ

Εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του ο 74χρονος ορειβάτης στο Βελούχι – Σε εξέλιξη η ανάσυρση και μεταφορά του

Ακαδημίες: Η αγωνιστική του... παραλίγο

23/02/26 1:21 μμ

Ακαδημίες: Η αγωνιστική του… παραλίγο

«Στα βουνά τα ψέματα δεν χωράνε», τονίζει ο ορειβάτης Νίκος Κρούπης που έχει κάνει αναρρίχηση στις πιο δύσκολες κορυφές του κόσμου

23/02/26 1:19 μμ

«Στα βουνά τα ψέματα δεν χωράνε», τονίζει ο ορειβάτης Νίκος Κρούπης που έχει κάνει αναρρίχηση στις πιο δύσκολες κορυφές του κόσμου