O Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μίλησε για το κλίμα που επικρατεί Πανεπιστήμιο μετά την σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ζει τη μεγαλύτερη τραγωδία ... Περισσότερα

ΑΠΘ

Epiloges.tv

Epiloges.tv

O Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μίλησε για το κλίμα που επικρατεί Πανεπιστήμιο μετά την σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ζει τη μεγαλύτερη τραγωδία του, αφού εννέα φοιτητές του έχασαν τη ζωή τους και 26 τραυματίστηκαν στην τραγική σύγκρουση τρένων στα Τέμπη. Σχεδόν όλα τα τμήματα μετρούν απώλειες, όπως και η Νομική.

O Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κύριος Παναγιώτης Γκλαβίνης, μίλησε στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» στην ΕΡΤ για το κλίμα που επικρατεί στο πανεπιστήμιο, μετά το δυστήχημα της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη και για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί το Αριστοτέλειο, ώστε να βοηθήσει στην αποκατάσταση – όσο γίνεται – της ζημιάς σε όλους τους τομείς.

«Θα ήθελα να μείνω στις αντιδράσεις των παιδιών» είπε αρχικά ο Παναγιώτης Γκλαβίνης και συνέχισε: «Γιατί εμείς τα βιώνουμε καθημερινά, είμαστε κοντά τους. Αυτή τη φορά οι αντιδράσεις έχουν λάβει διαστάσεις ποιοτικά, διαφορετικές σε σχέση με τις άλλες φορές.

Είδαμε, τις προηγούμενες ημέρες διαδηλώσεις σε όλα τα μέρη της Ελλάδος, όχι μόνο κεντρικά στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη και είναι αυτό ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό που κάνει διαφορετική την περίπτωση αυτή, όπως επίσης και πάρα πολλούς νέους ανθρώπους να συμμετέχουν αυθόρμητα σε αυτές τις διαδηλώσεις, οι οποίες δεν είναι ακριβώς διαδηλώσεις, αυτό που αποκαλώ, αν θέλετε επαγγελματικού τύπου, δηλαδή να είναι ομοσπονδίες, να είναι εργαζόμενοι, να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, τραπεζικοί».

«Τεράστιο πρόβλημα αποκατάστασης»

Τόνισε ότι: «Συνάδελφοι από το Πανεπιστήμιο, αρμοδιότεροι εμού, διαπιστώνουν – και μάλιστα από τις επιθέσεις στα μέσα ενημέρωση και σε εσάς τους δημοσιογράφους – έναν κίνδυνο επαναφοράς ενός κλίματος των αγανακτισμένων της εποχής του 2011. Αυτό αποτελεί κίνδυνο. Ξέρετε, τα κοινωνικά φαινόμενα πρέπει να τα προσέχει κανείς, δεν είναι εύκολο να βγάλει κανείς βιαστικά συμπεράσματα. Όμως, γεγονός είναι ότι οι νέοι που τους έχουμε δίπλα μας και αφουγκραζόμαστε την αγωνία τους, έχουν τεράστιο πρόβλημα αποκατάστασης.

Αυτό τους δημιουργεί ένα άγχος, απίστευτο από τη στιγμή που μπαίνουν στη σχολή. Προσωπική μου συμβολή σε αυτούς είναι ότι πηγαίνουμε step by step και κοιτάμε σήμερα πώς θα τελειώσουμε τα καθήκοντά μας, να πάμε καλύτερα αύριο. Δεν αρκεί τι θέλουν οι νέοι, τι θέλουν οι νέοι, ποιοι νέοι όμως, για να το δούμε λίγο αυτό και τι κάνει ένα κράτος το οποίο έχει να αξιοποιήσει τους νέους;»

Advertisement
MEGA

«Οι καλύτεροί μας φεύγουν στο εξωτερικό»

Υποστήριξε πως είναι αναγκαιο κάθε κράτος αναπτυγμένο, δυτικό, ευρωπαϊκό να φροντίζει τους καλύτερους προκειμένου να μην του φύγουν στο εξωτερικό, όπως αυτή τη στιγμή συμβαίνει στην Ελλάδα. «Παλαιότερα οι νέοι, οι καλύτεροι μας, έμέναν εδώ και δοκίμαζαν την τύχη τους στην Ελλάδα. Από το 2010 και μετά το μεγάλο κύμα μετανάστευσης. Οι καλύτεροι πλέον, φεύγουν συστηματικά στο εξωτερικό», είπε χαρακτηριστηκά.

Από εδώ και στο εξής…

Όσο για το στοίχημα του ΑΠΘ και του ίδιου για την στιγμή που τα παιδιά θα επιστρέψουν μέσα στις αίθουσες αλλά οι απώλειες θα είναι φανερές δήλωσε ότι: «Eμείς ως ανώτατη εκπαίδευση – προσωπικά είμαι και αντιπρόεδρος στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών – θα αναλάβουμε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, να θεσμοθετήσουμε ένα πρόγραμμα υποτροφιών προκειμένου να διατηρηθεί, όπως είπατε, η μνήμη των παιδιών αυτών μεταξύ των συναδέλφων τους. Σε επίπεδο Πανεπιστημίου ο Πρύτανης μας, ο κ. Παπαϊωάννου, θα έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες και θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα στην ίδια κατεύθυνση».

Πηγή ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ΕΕ προετοιμάζεται για παρατεταμένη ενεργειακή πίεση - Οι συστάσεις στα κράτη-μέλη για μέτρα εξοικονόμησης

01/04/26 12:03 πμ

Η ΕΕ προετοιμάζεται για παρατεταμένη ενεργειακή πίεση – Οι συστάσεις στα κράτη-μέλη για μέτρα εξοικονόμησης

H πρωταπριλιάτικη φάρσα με τη συγκομιδή σπαγγέτι που έμεινε στην ιστορία - video

31/03/26 11:50 μμ

H πρωταπριλιάτικη φάρσα με τη συγκομιδή σπαγγέτι που έμεινε στην ιστορία – video

Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα, πώς ξεκίνησε το έθιμο

31/03/26 11:45 μμ

Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα, πώς ξεκίνησε το έθιμο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 1 Απριλίου

31/03/26 11:43 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στη 1 Απριλίου

Δίκη για τα Τέμπη: Η διάταξη της προέδρου της Έδρας για τον καταμερισμό των θέσεων και την είσοδο στην αίθουσα

31/03/26 11:21 μμ

Δίκη για τα Τέμπη: Η διάταξη της προέδρου της Έδρας για τον καταμερισμό των θέσεων και την είσοδο στην αίθουσα

Ο e-ΕΦΚΑ παρουσίασε το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα - Ψηφιακή αναβάθμιση για πολίτες και επιχειρήσεις

31/03/26 11:14 μμ

Ο e-ΕΦΚΑ παρουσίασε το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα – Ψηφιακή αναβάθμιση για πολίτες και επιχειρήσεις

Βουλή: Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση - Την Πέμπτη η ψήφισή του στην ολομέλεια

31/03/26 11:11 μμ

Βουλή: Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση – Την Πέμπτη η ψήφισή του στην ολομέλεια

Θεσσαλονίκη: Έκαναν μαστεκτομή σε γυναίκα χωρίς να έχει καρκίνο

31/03/26 10:53 μμ

Θεσσαλονίκη: Έκαναν μαστεκτομή σε γυναίκα χωρίς να έχει καρκίνο

Γιατί η εβδομάδα που διανύουμε λέγεται «βουβή» ή «κουφή» εβδομάδα

31/03/26 10:39 μμ

Γιατί η εβδομάδα που διανύουμε λέγεται «βουβή» ή «κουφή» εβδομάδα

Πεζεσκιάν: Η Τεχεράνη έχει τη βούληση να βάλει τέλος στον πόλεμο αλλά ζητά εγγυήσεις

31/03/26 10:35 μμ

Πεζεσκιάν: Η Τεχεράνη έχει τη βούληση να βάλει τέλος στον πόλεμο αλλά ζητά εγγυήσεις

Κάθειρξη σε αστυνομικούς για αρχαιότητες, εικονικές θεωρήσεις διαβατηρίων και λαθρεμπόριο καπνού

31/03/26 10:30 μμ

Κάθειρξη σε αστυνομικούς για αρχαιότητες, εικονικές θεωρήσεις διαβατηρίων και λαθρεμπόριο καπνού

Κοσμήματα να τα πιεις στο ποτήρι: Σκουλαρίκι ...ξινόμαυρο και δαχτυλίδι μαλαγουζιά

31/03/26 10:19 μμ

Κοσμήματα να τα πιεις στο ποτήρι: Σκουλαρίκι …ξινόμαυρο και δαχτυλίδι μαλαγουζιά