Το τέλος της κατηγοριοποίησης των τμημάτων σε «πράσινα» και «κόκκινα» ενόψει των πανελλαδικών που θα διεξαχθούν την ερχόμενη χρονιά προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.   Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε ... Περισσότερα

Πρεμιέρα για τον νέο κατώτατο μισθό - 7 ερωτοαπαντήσεις για τους δικαιούχους

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Το τέλος της κατηγοριοποίησης των τμημάτων σε «πράσινα» και «κόκκινα» ενόψει των πανελλαδικών που θα διεξαχθούν την ερχόμενη χρονιά προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Advertisement
 

 

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε σε μία σειρά αλλαγών που θα ισχύσουν από την ερχόμενη χρονιά με τη σημαντικότερη από αυτές να αφορά στην κατάργηση της ρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ η οποία κατηγοροποιούσε τα τμήματα σε «πράσινα» και «κόκκινα» ανάλογα με τη ζήτηση που θα είχαν στο μηχανογραφικό δελτίο από τους υποψηφίους. Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, ήταν να μπορούν να εισάγονται σε ΑΕΙ χαμηλής ζήτησης υποψήφιοι μέσω μίας προεπιλογής τμημάτων υποψήφιοι χωρίς να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

«Προχωράμε μέχρι τη Δευτέρα στην κατάργηση της κατηγοροποίησης «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών. Διαφωνήσαμε σε αυτό το θεσμό, λέμε ότι το να χωρίζεις τις σχολές σε δύο κατηγορίες δεν είναι σωστό. Δε γίνεται να καλούνται τα παιδιά να μαντέψουν ποιες θα σχολές θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση. Δεν θα ισχύσει του χρόνου. Τα παιδιά θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές και θα εισαχθούν σε όλα τα τμήματα βάσει της βαθμολογίας τους» είπε μεταξύ άλλων στο Open Tv.

Τι αλλάζει στις πανελλαδικές

Η κ. Κεραμέως υποστήριξε ακόμη ότι το σύστημα που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ για τις πανελλαδικές εξετάσεις θα ισχύσει την επόμενη χρόνια – δηλαδή για όλους τους μαθητές που θα φοιτήσουν από το Σεπτέμβρη στη Γ΄ λυκείου – με ορισμένες όμως αλλαγές.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα υπάρξει εξορθολογισμός της ύλης καθώς όπως είπε, ήταν «αχανής και ήταν αδύνατη η κάλυψή της», αλλαγές στη συνεξέταση Νέων και Λογοτεχνίας καθώς και η κατάργηση της κατηγοριοποίησης των σχολών σε «πράσινες» και «κόκκινες».

Αναφορικά με το ρόλο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη διαδικασία της επιλογής των υποψηφίων φοιτητών, η κ. Κεραμέως υποστήριξε ότι στόχος του υπουργείου είναι να μπορούν να ορίζουν τα ίδια τα ΑΕΙ τη βάση εισαγωγής με την οποία θα μπορούν να εισάγονται πρωτοετείς φοιτητές ανάλογα βέβαια με το τμήμα.

Advertisement
Babis

«Η Πολιτεία θα μπορεί να ορίσει για παράδειγμα ως βάση εισαγωγής το 10 και μία σχολή να επιλέξει πως η ελάχιστη βάση εισαγωγής να είναι το 15», διευκρίνισε.

Για το πανεπιστημιακό άσυλο

Αναφερόμενη στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τις «καταγγελίες» ότι θα αστυνομοκρατούνται τα ιδρύματα, σημείωσε ότι «καταργούμε το καθεστώς βίας κι ανομίας» προσθέτοντας ότι ενισχύουμε την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. «Η κατεύθυνσή μας είναι να θωρακίσουμε το άσυλο. Αν υπάρχει σήμερα ένας χώρος, που ενίοτε δεν μπορεί να μιλήσει κάποιος ελεύθερα, είναι το Πανεπιστήμιο.

Φοβάται ότι 10-20-30 άτομα θα του επιτεθούν παρακάτω γι΄ αυτά που είπε. Να μπορούν να ασκούν όλες τις αρμοδιότητες οι εισαγγελείς όπως σε όλους τους δημόσιους χώρους. Στο Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να κάνεις κάποιος ό,τι θέλει. Θέλουμε να προστατεύσουμε τους φοιτητές, τους καθηγητές και το προσωπικό στα Ιδρύματα» είπε μεταξύ άλλων.

thesstoday.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΓΑΙΑΟΣΕ: Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί όχι απλώς υποδομές μετακίνησης αλλά ζωντανά κύτταρα της πόλης - Τα σχέδια για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

23/10/25 9:42 πμ

ΓΑΙΑΟΣΕ: Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί όχι απλώς υποδομές μετακίνησης αλλά ζωντανά κύτταρα της πόλης – Τα σχέδια για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ζάχαρη: Η περιορισμένη πρόσληψη στη βρεφική ηλικία προστατεύει την καρδιά στην ενήλικη ζωή

23/10/25 9:37 πμ

Ζάχαρη: Η περιορισμένη πρόσληψη στη βρεφική ηλικία προστατεύει την καρδιά στην ενήλικη ζωή

Ο Γεωργιάδης διαψεύδει την αστυνομία για τον θάνατο της 16χρονης στο Γκάζι: «Το νοσοκομείο είχε ενημερώσει»

23/10/25 9:32 πμ

Ο Γεωργιάδης διαψεύδει την αστυνομία για τον θάνατο της 16χρονης στο Γκάζι: «Το νοσοκομείο είχε ενημερώσει»

Γκάζι: Θρίλερ με τον θάνατο της 16χρονης που διασκέδαζε σε κλαμπ – Ο χαμένος χρόνος και οι τοξικολογικές που θα φωτίσουν την υπόθεση

23/10/25 8:54 πμ

Γκάζι: Θρίλερ με τον θάνατο της 16χρονης που διασκέδαζε σε κλαμπ – Ο χαμένος χρόνος και οι τοξικολογικές που θα φωτίσουν την υπόθεση

Σέρρες: Θύμα της ευλογιάς κτηνοτρόφος από τον Δραβήσκο - Θα θανατωθούν 550 πρόβατα, τι καταγγέλλει

23/10/25 8:43 πμ

Σέρρες: Θύμα της ευλογιάς κτηνοτρόφος στον Δραβήσκο – Θα θανατωθούν 550 πρόβατα, τι καταγγέλλει

Δημοσία δαπάνη το Σάββατο η κηδεία του Διονύση Σαββόπουλου

23/10/25 8:41 πμ

Δημοσία δαπάνη το Σάββατο η κηδεία του Διονύση Σαββόπουλου

Ο Ντ. Τραμπ «ακύρωσε» τη συνάντηση με τον Β. Πούτιν - Νέες κυρώσεις ΗΠΑ και ΕΕ στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες

23/10/25 8:37 πμ

Ο Ντ. Τραμπ «ακύρωσε» τη συνάντηση με τον Β. Πούτιν – Νέες κυρώσεις ΗΠΑ και ΕΕ στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες

Η Meta καταργεί 600 θέσεις εργασίας στο τμήμα της για την Τεχνητή Νοημοσύνη

23/10/25 8:29 πμ

Η Meta καταργεί 600 θέσεις εργασίας στο τμήμα της για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο σωστός τρόπος να τοποθετήσετε τα χειμερινά σας ρούχα στην ντουλάπα

22/10/25 11:19 μμ

Ο σωστός τρόπος να τοποθετήσετε τα χειμερινά ρούχα στην ντουλάπα

Στις Σέρρες την Δευτέρα 27/10 ο Σωκράτης Φάμελλος - Το πρόγραμμα της περιοδείας του

22/10/25 11:27 μμ

Στις Σέρρες ο Σωκράτης Φάμελλος την Δευτέρα 27/10- Το πρόγραμμα της περιοδείας του

Μπαίνει η λαδόκολλα στο air fryer; Τι πρέπει να προσέξουμε

22/10/25 11:16 μμ

Μπαίνει η λαδόκολλα στο air fryer; Τι πρέπει να προσέξουμε

Πώς να φτιάξετε πράσινο σαπούνι με καλέντουλα και χαμομήλι

22/10/25 11:13 μμ

Πώς να φτιάξετε πράσινο σαπούνι με καλέντουλα και χαμομήλι