13.7 C
Serres

Πανελλήνιες: Το τελικό νομοσχέδιο για το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Date:

Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων το νομοσχέδιο «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, Πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις».

 

 

Σύμφωνα με το liberal.gr στις διατάξεις του νομοσχεδίου δεν υπάρχουν αλλαγές, συγκριτικά με τα όσα είχε ανακοινώσει τις προηγούμενες εβδομάδες το υπουργείο για τη Γ’ λυκείου και την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

 

 

Ακόμη, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που καθορίζουν τη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (εντάσσεται σε αυτό το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας), του Διεθνούς Πανεπιστημίου (εντάσσονται σε αυτό τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλονίκης), του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σημειώνεται, ότι το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας μοιράζεται και εντάσσεται κατά το ήμισυ στο Πανεπιστήμιο Πατρών και κατά το ήμισυ στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Επίσης, ιδρύεται το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης (μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα έρθει τις επόμενες ημέρες προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με στόχο την ψήφισή του πριν από το Πάσχα.

Οι βασικές αλλαγές:

– Σύστημα που θυμίζει αυτό των δεσμών, με εξέταση σε τέσσερα μαθήματα χωρίς επιλογή πέμπτου και εισαγωγή χωρίς εξετάσεις σε χαμηλής ζήτησης τμήματα (σε ανάλογα με αυτά που εισέρχονται και τώρα οι υποψήφιοι με βαθμούς 5 και 6).






– Βασική αλλαγή αποτελεί ο διαχωρισμός των σχολών σε αυτές που η εισαγωγή γίνεται με πανελλαδικές εξετάσεις, και σε αυτές που η εισαγωγή επιτυγχάνεται μόνο με το απολυτήριο λυκείου, το σχέδιο δηλαδή με τις «κόκκινες» και τις «πράσινες σχολές».

– Βασικό ερώτημα παραμένει η απόκτηση του απολυτηρίου ανά ομάδα σχολείων και θέματα που θα διορθώνονται από εκπαιδευτικούς άλλων σχολείων, με την τελική βαθμολογία ωστόσο να ανοίγει τις «πύλες» των Πανεπιστημίων.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Παιδείας είχε αναφέρει ότι οι εισακτέοι κατά το 2019-2020 θα είναι περισσότεροι συγκριτικά με τις θέσεις κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, όταν είχαν εισαχθεί 74.692 υποψήφιοι. Όπως είπε ο Κώστας Γαβρόγλου, φέτος στα ΑΕΙ έχουν δοθεί νέες θέσεις διδασκόντων. Ετσι, οι νέοι διορισμοί πανεπιστημιακών επιτρέπουν στις σχολές να δεχθούν και να εκπαιδεύσουν με επάρκεια επιπλέον φοιτητές σε σχέση με το 2018-2019.

 

 

 Δείτε ΕΔΩ το σχέδιο νόμου

 

 

 

ΕλλάδαΠαιδείαΠανελλήνιες: Το τελικό νομοσχέδιο για το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ποια σχολεία θα είναι κλειστά αύριο σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, λόγω της κακοκαιρίας

Κλειστά θα είναι αύριο Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου τα σχολεία...

Θεσσαλονίκη: Ευρωπαία εκπαιδευτικός της χρονιάς η Γιώτα Χατζοπούλου

«Εκπαιδευτικός της χρονιάς» στην Ευρώπη αναδείχθηκε η Γιώτα Χατζοπούλου...

Κιλκίς: Σχολή επαγγελματικής κατάρτισης θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 2025 – Video

Από το Κιλκίς αρχίζει η προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας...

Υπουργείο Παιδείας: Δεν γίνεται η υποβολή αίτηση μετεγγραφής εάν απαιτείται έλεγχος εισοδήματος

Την αδυναμία υποβολής αιτήσεων μετεγγραφής, για τις οποίες απαιτείται...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα