Πανηπειρωτικός Σύλλογος Σερρών: Έκθεση φωτογραφίας και φορεσιάς
Date:
Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Ν. Σερρών στα πλαίσια του 17ου Ανταμώματος Ηπειρωτών Μακεδονίας-Θράκης, που θα γίνει στις Σέρρες 16 & 17 Ιουνίου 2023, διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο « Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ» καθώς επίσης και έκθεση Ηπειρώτικης παραδοσιακής φορεσιάς, στον 1ο όροφο του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών (Διοικητήριο, Κ. Καραμανλή 36)
Τα εγκαίνια τόσο της έκθεσης φωτογραφίας όσο και της φορεσιάς θα γίνουν από τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Σπυρόπουλο Παναγιώτη την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2023 και ώρα 12.00.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023. ΄Ωρες λειτουργίας 10.00-14.00
Είναι μια προσπάθεια του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Ν. Σερρών, για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ιδιαίτερα της Ηπείρου.
Η έκθεση φωτογραφίας περιλαμβάνει φωτογραφίες της καθημερινότητας του 19ου αιώνα στην ΄Ηπειρο, χορηγία του Δήμου Ορεστιάδας και ιδιοκτησίας του Συλλόγου Ηπειρωτών Βορείου ΄Εβρου & Φίλων «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ», αλλά και του 20ου αιώνα, ιδιοκτησίας του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Ν. Σερρών.
Η έκθεση παραδοσιακής Ηπειρώτικης φορεσιάς περιλαμβάνει παλιές Ηπειρώτικες φορεσιές του 19ου και 20ου αιώνα που βγήκαν από τα σεντούκια παλιών Ηπειρωτών που ζουν στις Σέρρες, και δόθηκαν στον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Ν. Σερρών με πολλή αγάπη, παλιές φορεσιές και εξαρτήματα αυτών που έχουν γίνει δωρεά στον σύλλογο, όπως και παλιές φορεσιές από συλλόγους της Ηπείρου.
Επίσης στην έκθεση υπάρχουν και Ηπειρώτικες φορεσιές, πιστά αντίγραφα, που έχουν κατασκευασθεί και κεντηθεί από μέλη του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Ν. Σερρών και περιλαμβάνονται στην πλούσια ιματιοθήκη του.
Οι παραδοσιακές Ηπειρώτικες φορεσιές εξελίχθηκαν από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία και μετέπειτα, καθώς επηρεάστηκαν από την δυτική μόδα και διακρίνονται σε γυναικείες και ανδρικές φορεσιές.
Στην Ήπειρο, υπάρχουν παραλλαγές φορεσιών, όπως η γιορτινή, η καθημερινή, του πένθους, του γάμου κ.λπ., οι οποίες διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και από τάξη σε τάξη.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στα υφάσματα ιδίως στις γυναικείες φορεσιές της Ηπείρου καθώς τον 17ο και 18ο αιώνα υπήρχαν πολλοί Ηπειρώτες έμποροι που ταξίδευαν στον εξωτερικό και έφερναν υφάσματα από Βενετία, Αυστρία κ.λ.π.
Στην συνέχεια τα υφάσματα κατέληγαν στα χέρια των κεντητάδων που δημιουργούσαν έργα τέχνης πολλά από τα οποία, ευτυχώς, σώζονται μέχρι σήμερα τα περισσότερα σε μουσεία ή σε ιδιωτικές συλλογές.
Ιδιαίτερα είναι τα σεγκούνια και οι νυφιάτικες μπροστοποδιές της Ηπείρου.
Τα αστικά κέντρα είχαν πολυτελείς ενδυμασίες, τα χωριά είχαν λιτές και σοβαρές.
Στα Γιάννενα φορέθηκε η πλουσιότερη από τις γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές της Ελλάδος. Το ξεχωριστό της τμήμα ήταν το πιρπιρί, που γεμάτο αστραφτερά κεντήματα έκανε τη φορεσιά να θεωρείται βαρύτιμη και πολύτιμη και να ξεχωρίζει από όλες τις γυναικείες φορεσιές της Ελλάδος. Στα χωριά οι γυναίκες φορούσαν το σιγκούνι, έναν αμάνικο επενδυτή από μάλλινο ύφασμα, ανοιχτό εμπρός και κατακόρυφα. Στολιζόταν με επίρραπτη κόκκινη τσόχα και κεντήματα με πολύχρωμα κορδόνια, κορδονέτα και γαϊτάνια.
Οι Ανδρικές ηπειρώτικες φορεσιές χαρακτηρίζονται από την λιτότητα στην μορφή και τον αρμονικό συνδυασμό χρωμάτων. Αποτελούνται από το παντελόνι σε χρώματα μπεζ και λευκό, τα παραδοσιακά πουκάμισα, την πουκαμίσα, το ζωνάρι, το αμάνικο παραδοσιακό γιλέκο, το γούνινο καλπάκι, και την ασημένια αλυσίδα ή τον σταυραετό.