Πανήγυρη Αγίου Αθανασίου Νιγρίτας – Eντυπωσίασαν οι αγώνες πάλης – video

Οι εορταστικές εκδηλώσεις της Πανήγυρις Αγίου Αθανασίου ολοκληρώθηκαν με το έθιμο της Παραδοσιακής Πάλης. Όπως κάθε χρόνο δεκάδες παλαιστές συνέρρευσαν αναβιώνοντας το πανάρχαιο λαϊκό άθλημα με τα παραδοσιακά «κισπέτια» που είναι αναπόσπαστο στοιχείο της περιοχής και με ιδιαίτερα μακρά ιστορία.
Ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για την πανήγυρι Αγίου Αθανασίου στη Νιγρίτα από την Παρασκευή 2 εως Κυριακή 4 Μάϊου 2025. Οι εορταστικές εκδηλώσεις που ξεκίνησαν την Παρασκευή 17 Μαΐου περιλάμβαναν μεταξύ άλλων Ποδηλατοδρομίες, Πεζοδρομίες και Ιπποδρομίες. Ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με το έθιμο της Παραδοσιακής Πάλης .
Όπως κάθε χρόνο δεκάδες παλαιστές συνέρρευσαν αναβιώνοντας το πανάρχαιο λαϊκό άθλημα με τα παραδοσιακά «κισπέτια» που είναι αναπόσπαστο στοιχείο της περιοχής και με ιδιαίτερα μακρά ιστορία.
Κατά την ελληνορωμαϊκή και ελεύθερη πάλη οι παλαιστές (πεχλιβάνηδες ή πιλιβάνοι) παλεύουν λαδωμένοι με λάδι ή λίπος, φορώντας χειροποίητα δερμάτινα παντελόνια, από δέρμα βουβαλιού βάρους περίπου 13 κιλών που ονομάζονται κισπέτια ή κιουσπέτια παρουσιάζοντας θέαμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Το λάδι δυσκολεύει τους αντιπάλους τους και με τις περίτεχνες λαβές και κινήσεις τους προσφέρουν ένα μοναδικό εντυπωσιακό θέαμα στο παρευρισκόμενο κοινό που χειροκροτεί με ενθουσιασμό, νικητές και ηττημένους. Νικητής θεωρείται αυτός που βάζει κάτω τον αντίπαλο.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΛΙΝΤΣΑΡΗΣ