9.9 C
Serres

Πάνω από 1500 μαθητές σε 130 ψηφιακές σχολικές εκδρομές στην Έδεσσα

Date:

Πάνω από 1500 μαθητές και μαθήτριες από σχολεία κάθε βαθμίδας όλης της Ελλάδας αλλά και ελληνικά σχολεία του εξωτερικού συμμετείχαν, τους τελευταίους μήνες, σε 130 συνολικά ψηφιακές σχολικές εκδρομές που οργάνωσε και πραγματοποίησε μέσω διαδικτύου το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης του Δήμου Έδεσσας.

ζωγραφια

Η ιδέα άρχισε να υλοποιείται εν μέσω πανδημίας, σε μια χρονική στιγμή που δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν σχολικές εκδρομές με φυσική παρουσία, αλλά με στόχο να προσφέρει, έστω και με αυτόν τον τρόπο, μια διέξοδο στα παιδιά, σε μια ψηφιακή σχολική εκδρομή με ζωντανές συνδέσεις στα σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος αλλά και με την καθιερωμένη σχολική φωτογραφία που σηματοδοτούσε την ολοκλήρωσή της.

«Η Έδεσσα είναι εξ ορισμού ένας μαθητικός προορισμός για σχολικές εκδρομές και για να μην χαθεί η επαφή μας με τη μαθητική κοινότητα αποφασίσαμε να κάνουμε ψηφιακές εκδρομές. Γνωστοποιήσαμε την πρωτοβουλία μας και αρκετοί δάσκαλοι από διάφορα σχολεία υπέβαλαν αίτημα. Κανονίσαμε το ραντεβού, τους στείλαμε λεπτομέρειες για το πώς θα συνδεθούν οι μαθητές σε συγκεκριμένο ωράριο και έτσι τα παιδιά ένιωσαν να βγαίνουν για λίγο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Στην αρχή ήταν διστακτικά και δεν άνοιγαν τις κάμερες του υπολογιστή τους. Όταν όμως τους ενημερώσαμε ότι θα φωτογραφηθούν όλα μαζί, άρχισαν να προετοιμάζονται και να χτενίζονται γι αυτή τη στιγμή. Μετά το τέλος της εκδρομής, στέλναμε και τις φωτογραφίες στο σχολείο», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος Τουρισμού του Δήμου Έδεσσας, ειδικός Διαχείρισης Προορισμών, Ευάγγελος Κυριακού.

Σημειώνει, παράλληλα, ότι με τον τρόπο αυτό δόθηκε η δυνατότητα επικοινωνίας με απομακρυσμένες ελληνικές κοινότητες και σχολεία, όπως στην περίπτωση του Καστελλόριζου, αλλά και με ελληνικές κοινότητες από τη Γερμανία, τη Ρωσία και το Βέλγιο.

Κάθε σχολική εκδρομή είχε διάρκεια περίπου δύο ωρών και το πρόγραμμά της περιελάμβανε ζωντανές συνδέσεις με μια οικοξενάγηση αλληλεπιδραστικού διαλόγου, ερωτήσεις από τα παιδιά και απαντήσεις από τους υπεύθυνους του προγράμματος. Ειδική αναφορά γινόταν στους δρόμους του νερού στην περιοχή της Έδεσσας, ενώ η πορεία του ξεκινούσε από τις πηγές των καταρρακτών του υδροβιοτόπου για να καταλήξει στο τέλος στο γνωστό σημείο με τους 12 καταρράκτες στο κέντρο της πόλης. Μια σειρά από πληροφορίες αφορούσαν την οικολογική σημασία του νερού, τα υδάτινα οικοσυστήματα, τις ποσότητες του νερού και την προέλευσή του.

Ο κ. Κυριακού δηλώνει ότι ήταν κάτι πρωτόγνωρο και γνωστοποιεί ότι πρόθεση του Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης του Δήμου Έδεσσας είναι να συνεχιστούν οι ψηφιακές σχολικές εκδρομές και την επόμενη χρονιά, ανεξάρτητα από την πανδημία, για να διατηρηθεί η επαφή του Δήμου με απομακρυσμένες ελληνικές κοινότητες. Η πρωτοβουλία, άλλωστε, εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης «Κάρτα πόλης Έδεσσας» (Edessa City Card), μέσω της οποίας χιλιάδες άνθρωποι από το 2017 μέχρι σήμερα έχουν επισκεφθεί διάφορα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος της πόλης.






Σχετική παρουσίαση έκανε, άλλωστε, ο υπεύθυνος Τουρισμού του Δήμου Έδεσσας στην ημερίδα Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης του έργου «Sustowns»/ enhancing SUStainable tourism attraction in small fascinating med TOWNS”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα INTERREG MED και το ΕΤΠΑ. Την ημερίδα διοργάνωσαν η «Ανατολική ΑΕ», Αναπτυξιακή Εταιρία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Αριστοτέλη και τον Δήμο Βόλβης, ενώ σε αυτήν παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, καλές πρακτικές βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο γενικός διευθυντής της «Ανατολική ΑΕ» Ιάκωβος Σαρηγιάννης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι παρουσιάστηκαν οι προσπάθειες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την πιστοποίηση της διαδρομής στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, ο σχεδιασμός του Δήμου Αριστοτέλη για τον οινοποιητικό τουρισμό και τους δρόμους του κρασιού αλλά και η προβολή μιας διαδρομής στη λίμνη Βόλβη από την πλευρά του αντίστοιχου Δήμου.

Το έργο «Sustowns», άλλωστε, έχει ως σκοπό να διασφαλίσει ότι μικρές πόλεις και οικισμοί, ως αντικείμενα των αυξημένων τουριστικών τάσεων, μπορούν να διατηρήσουν τα ευαίσθητα οικοσυστημάτά τους και εν μέσω πανδημίας να σταθεροποιήσουν τις τουριστικές ροές προς συγκεκριμένους προορισμούς.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕλλάδαΠάνω από 1500 μαθητές σε 130 ψηφιακές σχολικές εκδρομές στην Έδεσσα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ο δήμος Αθηναίων διοργανώνει το Orange Week Athens στον αγώνα κατά της έμφυλης βίας

Μια σειρά εκδηλώσεων με θέμα «Η Τέχνη στον Αγώνα...

Καβάλα: Ιχνηλατώντας το Γκαβόχελο στα Τενάγη Φιλίππων, ένα είδος με ιστορία 360 εκατ. ετών

Έχει μήκος μόλις λίγα εκατοστά. Είναι είδος ψαριού που...

Κιβωτός του Κόσμου: Ομόφωνα ένοχος ο π. Αντώνιος

Ενοχή του ιδρυτή της Κιβωτού του Κόσμου, πατέρα Αντώνιου...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα