Η Πανσέληνος Αυγούστου, γνωστή και ως “Φεγγάρι του Οξύρρυγχου”, θα κάνει την εμφάνισή της το Σάββατο και θα μας χαρίσει εντυπωσιακή θέα

Πανσέληνος Αυγούστου 2025: Πότε θα δούμε το “Φεγγάρι του Οξύρυγχου”

Epiloges Press

Epiloges Press

Το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό φεγγάρι του χρόνου αναμένεται τις επόμενες ημέρες στον ουρανό. Η Πανσέληνος του Αυγούστου, γνωστή και ως “Φεγγάρι του Οξύρρυγχου”, θα κάνει την εμφάνισή της το προσεχές Σάββατο (9/8) και θα μας χαρίσει μια εντυπωσιακή θέα.

Κατά την αρχαιότητα, οι άνθρωποι χώριζαν τον χρόνο με βάση την Πανσέληνο. Έτσι, ονομάτιζαν τα φεγγάρια ανάλογα με τις γεωργικές εργασίες ή τις δραστηριότητες με τις οποίες καταπιάνονταν την εκάστοτε περίοδο.

Η “Αυγουστιάτικη Πανσέληνος” έλαβε την ονομασία “Φεγγάρι του Οξύρρυγχου”, επειδή κατά την εποχή που εμείς σήμερα γνωρίζουμε ως Αύγουστο, οι ιθαγενείς της Αμερικής ψάρευαν το ομώνυμο ψάρι, γνωστό και ως Μουρούνα.

Σημειώνεται πως, με την ευκαιρία της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, το Σάββατο 9 Αυγούστου το Μουσείο Ακρόπολης θα παρατείνει το ωράριο της λειτουργίας του και θα είναι ανοιχτό συνεχόμενα από τις 9 το πρωί ως τις 12 τα μεσάνυχτα, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν τους εκθεσιακούς χώρους και να απολαύσουν τη θέα του Ιερού Βράχου υπό το σεληνόφως του νυχτερινού αττικού ουρανού.

Η είσοδος στο Μουσείο θα είναι με κανονικό εισιτήριο γενικής εισόδου και τα εκδοτήρια εισιτηρίων και τα Πωλητήρια του Μουσείου θα κλείσουν στις 11:30 μ.μ.

Πανσέληνος Αυγούστου 2025 στην Θεσσαλονίκη

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον θεσμό του υπουργείου Πολιτισμού «Πανσέληνος του Αυγούστου» και ανοίγει τα μνημεία τις βραδινές ώρες, προσφέροντας μια διαφορετική εμπειρία με ελεύθερη είσοδο.

Οι αρχαιολογικοί χώροι που θα υποδεχθούν το κοινό το βράδυ του ερχόμενου Σαββάτου από τις 8 έως τα μεσάνυχτα είναι το Γαλεριανό Συγκρότημα, αλλά η Ρωμαϊκή Αγορά, όπου, επιπλέον, θα φιλοξενηθεί η περφόρμανς του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) με τίτλο «Mama Loba. Νύχτες με μύθους». Πρόκειται για μία καλοκαιρινή περιήγηση σε διαφορετικούς πολιτισμούς, με όχημα την αφήγηση μύθων που αποκτούν σώμα και φωνή επί σκηνής, με κείμενο και σκηνοθεσία της Πολυξένης Σπυροπούλου και μουσική επένδυση Γιώργου Κολοβού.

Στο μεταξύ, μέσα στον Αύγουστο προγραμματίζεται η εναρκτήρια εκδήλωση του «ΠΙΚ ΝΙΚ Urban Festival 2025» στη Ρωμαϊκή Αγορά, καθώς και η συνέχιση της δραστηριότητας της Λέσχης Ανάγνωσης της ΕΦΑ Πόλης Θεσσαλονίκης, με την ανάγνωση και …περιπατητικό σχολιασμό κειμένων για τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Λογοτεχνικοί περίπατοι στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη».

η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας συμμετέχει και φέτος στον θεσμό της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου του υπουργείου Πολιτισμού, προσφέρει την Παρασκευή και το Σάββατο δύο βραδιές ανοιχτές στο κοινό.

Αστρομουσική περιπλάνηση στο φως της Σελήνης στις Αιγές και τη Βέροια

Πανσέληνος Αυγούστου 2025: Πότε θα δούμε το “Φεγγάρι του Οξύρρυγχου”

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας συμμετέχει και φέτος στον θεσμό της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου του υπουργείου Πολιτισμού, προσφέρει την Παρασκευή και το Σάββατο δύο βραδιές ανοιχτές στο κοινό.

Με φακούς ή φαναράκια μπαταρίας, αθλητικά παπούτσια και εφοδιασμένοι με νερό, οι ενδιαφερόμενοι δίνουν ραντεβού στις 8 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, στο δημοτικό πάρκινγκ Βεργίνας, στο Ανάκτορο των Αιγών και από εκεί ξεκινά μια ιδιαίτερη βραδιά.

Μετά από σύντομη πεζοπορία, θα ακολουθήσει ξενάγηση στο μνημείο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και αμέσως μετά αστροπαρατήρηση με τον Αστρονομικό Σύλλογο Δυτικής Μακεδονίας. Ταυτόχρονα, οι μουσικοί Γιάννης Μπαλιάκας (κλαρινέτο) και Παναγιώτης Ανδρέογλου (ακορντεόν) θα πλαισιώσουν τη δράση.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Τουριστικού Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Μετοχίου «Μέγας Αλέξανδρος Γ΄».

Advertisement
MEGA

Τραγούδια και λόγια για το φεγγάρι – «Ζηλεύω του, του φεγγαριού, που πάντα σεργιανίζει» 

Το επόμενο βράδυ (9 Αυγούστου) στις 8, ο αύλειος χώρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας θα πλημμυρίσει με κόσμο, μουσική και με το φως της πανσελήνου. Μετά από μία ξενάγηση στο μουσείο, η μαέστρος, υψίφωνος και πιανίστα Ελένη Αναγνώστου πρόκειται να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα τραγουδιών και λόγου εμπνευσμένο από τη Σελήνη, με τη συμμετοχή της Σχολικής Χορωδίας Βέροιας. 

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στον ετήσιο θεσμό της Πανσελήνου του Αυγούστου του Υπουργείου Πολιτισμού και πραγματοποιούνται σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Βέροιας.

Πανσέληνος Αυγούστου 2025: Πότε θα δούμε το “Φεγγάρι του Οξύρρυγχου”

Ανοίγουν 114 αρχαιολογικοί χώροι για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει και φέτος τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη είσοδο σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, τη νύχτα της Πανσελήνου, το Σάββατο 9 Αυγούστου 2025.

Εκατόν (114) δεκατέσσερεις αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό, κάτω από το φως του φεγγαριού. Θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε εβδομήντα έναν (71) αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ περίπου σαράντα τέσσερεις (44) θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Κατά τη φετινή διοργάνωση, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις από τις 8 έως και τις 13 Αυγούστου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει αναρτηθεί και το οποίο περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, αστροπαρατήρηση, αφηγήσεις μύθων και ξεναγήσεις, που διοργανώνουν οι Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, πολλές από αυτές σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς συλλόγους.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΥΠΠΟ: Δρομολογείται η αναγέννηση του Ηρωδείου- Προχωρούν οι μελέτες της ολικής αποκατάστασής του  

24/02/26 8:06 πμ

ΥΠΠΟ: Δρομολογείται η αναγέννηση του Ηρωδείου – Προχωρούν οι μελέτες της ολικής αποκατάστασής του  

Βρετανία: Συνελήφθη ο Πίτερ Μάντελσον που έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο Έπστιν

24/02/26 8:00 πμ

Βρετανία: Συνελήφθη ο Πίτερ Μάντελσον που έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο Έπστιν

Αθώος δήλωσε ο γιος του σκηνοθέτη Ρομπ Ράινερ που κατηγορείται για τη δολοφονία των γονιών του

24/02/26 7:55 πμ

Αθώος δήλωσε ο γιος του σκηνοθέτη Ρομπ Ράινερ που κατηγορείται για τη δολοφονία των γονιών του

ΗΠΑ: Σφοδρή χιονοθύελλα στις βορειοανατολικές πολιτείες – Νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, ακυρώσεις πτήσεων

24/02/26 7:44 πμ

ΗΠΑ: Σφοδρή χιονοθύελλα στις βορειοανατολικές πολιτείες – Νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, ακυρώσεις πτήσεων

Στη Σούδα το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford

24/02/26 7:38 πμ

Στη Σούδα το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford

Από σήμερα σε εφαρμογή το νέο μοντέλο στρατιωτικής θητείας

24/02/26 7:33 πμ

Από σήμερα σε εφαρμογή το νέο μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Γλάρος επανήλθε στη ζωή με ΚΑΡΠΑ έπειτα από χτύπημα μπάλας σε ποδοσφαιρικό αγώνα

23/02/26 11:12 μμ

Γλάρος επανήλθε στη ζωή με ΚΑΡΠΑ έπειτα από χτύπημα μπάλας σε ποδοσφαιρικό αγώνα

Σεισμικά ίχνη αποκαλύπτουν ένα άγνωστο και επικίνδυνο ρήγμα

23/02/26 10:06 μμ

Σεισμικά ίχνη αποκαλύπτουν ένα άγνωστο και επικίνδυνο ρήγμα

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

23/02/26 9:52 μμ

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

23/02/26 9:36 μμ

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

Κ. Κάλας: «Δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε συμφωνία στο 20ό πακέτο κυρώσεων»

23/02/26 9:55 μμ

Κ. Κάλας: «Δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε συμφωνία στο 20ό πακέτο κυρώσεων»

Το Αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι Φωκίδας – Το πιο ξέφρενο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας

23/02/26 9:31 μμ

Το Αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι Φωκίδας – Το πιο ξέφρενο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας

Σχολιάστε

τέσσερα × δυο =