Παπαευαγγέλου: Μονόδρομος ο πλήρης εμβολιασμός με τις τρεις δόσεις – Πόσα παιδιά νοσηλεύονται με κορονοϊό (video)
Date:
“Η πορεία της πανδημίας εμφανίζει μια σταθεροποίηση με καθημερινά μεγάλο αριθμό νέων κρουσμάτων και μεγάλη διασπορά της λοίμωξης σε όλη την επικράτεια. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων υπολογίζεται στα 140.000 άτομα περίπου”, τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
Όπως σημείωσε η κυρία Παπαευγγέλου, καταγράφηκε αύξηση κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα στη Θράκη και στα νησιά του βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ επεσήμανε ότι η θετικότητα των εργαστηριακών ελέγχων αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα από 5,7% στο 7,3% λόγω του μικρότερου αριθμού εργαστηριακών ελέγχων που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα λόγω κακοκαιρίας
Τόνισε ακόμη ότι σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται 4.500 ασθενείς και πως ο αριθμός των νέων εισαγωγών μειώνεται σταθερά. Η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να απασχολεί, είπε επίσης και πρόσθεσε: “Σήμερα το 88% των νέων εισαγωγών αφορά σε ασθενείς που νοσούν με την παραλλαγή Όμικρον. Σχεδόν το 80% των νοσηλευόμενων είναι άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών”.
Τι είπε για τα παιδιά
“Αναφορικά με τα παιδιά σχολικής ηλικίας, ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερός τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες και αποτελεί το 30% των νέων κρουσμάτων. Το 90% των κρουσμάτων σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα αφορά σε ασυμπτωματικά παιδιά που διαγιγνώσκονται λόγω του συστηματικού προσυμπτωματικού ελέγχου που γίνεται με τα self test για τα σχολεία. Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται στην επικράτεια παραμένει σταθερός στα 90-100 παιδιά και κυμαίνεται μεταξύ του 2%-2,5% του συνόλου των νοσηλευόμενων.
Οι νοσηλείες των παιδιών αφορά κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 11 ετών, ενώ φαίνεται πως ο εμβολιασμός των εφήβων συμβάλλει σημαντικά στη χαμηλή νοσηρότητα αυτής της ομάδας. Παράλληλα ενισχύεται με γρήγορους ρυθμούς η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών 5-11 ετών” είπε σχετικά με τα παιδιά η κυρία Παπαευαγγέλου.
Σχετικά με τα νήπια αναφέρθηκε στα ευρήματα μελέτης από το Χάρβαρντ σύμφωνα με την οποία ο εμβολιασμός των γονέων προστατεύει τους ίδιους αλλά και τα παιδιά. Oπως σημείωσε η καθηγήτρια, στη μελέτη φάνηκε ότι στην περίοδο της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα στις ΗΠΑ, νήπια κάτω των 5 ετών που ζούσαν σε σπίτι όπου ο ένας ή και οι δύο γονείς είχαν εμβολιαστεί, είχαν μειωμένο κίνδυνο να νοσήσουν κατά 20% και 60% αντίστοιχα.
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι συνολικά σήμερα, σχεδόν δύο μήνες μετά την εμφάνιση και την επικράτηση της Όμικρον, βλέπουμε μια σταθεροποίηση των νέων κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα με μεγάλη διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια. Αναφερόμενη στα νοσοκομεία, είπε πως τα περιστατικά με παραλλαγή Δέλτα αντικαθίστανται από ασθενείς με παραλλαγή Όμικρον και παρατηρείται μία αποκλιμάκωση αν και υπάρχει σταδιακή αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νοσηλευομένων.
“Στα νοσοκομεία η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που εισάγονται στη ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι” τόνισε ενώ επεσήμανε ότι το ΕΣΥ τις επόμενες εβδομάδες θα αποσυμφορηθεί και οι σκληροί δείκτες θα βελτιωθούν.
Επιπτώσεις της επικράτησης της Όμικρον
Αναφερόμενη σε άλλη μελέτη, τόνισε πως σε αντίθεση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας σήμερα με την Όμικρον βλέπουμε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων με προηγούμενη ανοσία είτε λόγω φυσικής νόσησης είτε λόγο εμβολιασμού να κολλάνε. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου:
“Δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού έχει ανοσία αλλά και γιατί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της Όμικρον είναι να μπορεί να μολύνει άτομα με προηγούμενη ανοσία. Όμως ο εμβολιασμός και ο πλήρης εμβολιασμός με τρεις δόσεις προσφέρει προστασία και έναντι της Όμικρον και για σοβαρή νόσο και ανάγκη για νοσηλεία. Ο καθηγητής αναφέρει πως είναι πιθανόν εσφαλμένο να πιστεύουμε ότι η λοίμωξη Όμικρον προκαλεί ήπια νόσο κυρίως και ότι αυτό συμβαίνει γιατί βλέπουμε να νοσούν πολλοί με προηγούμενοι ανοσία. Θ και θεωρεί ότι η λεγόμενο αποσύζευξη που παρατηρούμε σήμερα οφείλεται κυρίως στο ότι ο ιός μας βρήκε σε στιγμή που έχουμε εμβολιαστεί ή έχουμε προηγούμενη ανοσία από φυσική λοίμωξη. Μάλιστα, ο καθηγητής αναφέρεται σε δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική σύμφωνα με τα οποία η Όμικρον είναι κατά 25% ηπιότερη”.
Τόνισε ότι 300.000 συνάνθρωποί μας παραμένουν ανεμβολίαστοι στην Ελλάδα και παραμένουν ευάλωτοι απέναντι στη νόσο.
Στη συνέχεια η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη νέα μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα που βασίστηκε στην ανάλυση δεδομένων από την Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτήν, στην προ-Όμικρον περίοδο ο εμβολιασμός στην Ελλάδα απέτρεψε 20.000 θανάτους κορονοϊού.
Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι η τρίτη δόση προσφέρει 100% προστασία και ότι ο πλήρης εμβολιασμός με τις τρεις δόσεις είναι μονόδρομος. Παράλληλα, σημείωσε ότι όταν η Όμικρον προσβάλει ανεμβολίαστους μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο.