Η αποικία υδρόβιων σπάνιων πτηνών στο «λιμανάκι» του Αιτωλικού είναι ένας μικρός, μοναδικός βιότοπος στην καρδιά της λιμνοθάλασσας. Είναι δημιούργημα της εθελοντικής συνεργασίας και δουλειάς μιας ομάδας νέων ανθρώπων που ... Περισσότερα

αργυροπελεκάνοι

Συντάκτης: Epiloges.tv

Συντάκτης: Epiloges.tv

Η αποικία υδρόβιων σπάνιων πτηνών στο «λιμανάκι» του Αιτωλικού είναι ένας μικρός, μοναδικός βιότοπος στην καρδιά της λιμνοθάλασσας. Είναι δημιούργημα της εθελοντικής συνεργασίας και δουλειάς μιας ομάδας νέων ανθρώπων που ζουν στο όμορφο νησάκι της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικου και έχουν φιλοδοξίες για τον τόπο τους. Βλέπουν εκεί, το μέλλον τους.

Προστατεύουν, όσα η φύση απλόχερα τους χαρίζει. Συνεργάζονται και δημιουργούν.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνάντησε τον Λάμπρο Χαρέλο και τον Στρατό Μπαρούχου μαζί με άλλους εθελοντές στην υδάτινη «πολιτεία». Μικρά ξύλινα σπιτάκια, ταΐστρες, γεφυράκια, ενημερωτικές πινακίδες, πεντακάθαρα νερά, πολύχρωμα πουλιά, όλα σε αρμονία, μέσα στο ήρεμο φυσικό τοπίο, φτιάχνουν την όμορφη αποικία της άγριας ζωής.

Πρασινοκέφαλες πάπιες, σφυριχτάρια, σουβλόπαπιες, ασπρομέτωπες χήνες, καστανόπαπιες και μαυρόπαπιες απολαμβάνουν την φροντίδα των εθελοντών.

«Είδαμε την περίοδο της πανδημίας, ως ευκαιρία για να αξιοποιήσουμε το λιμάνακι των ψαράδων που “ βούλιαζε” στα σκουπίδια και τα απομεινάρια από ξύλινες ψαρόβαρκες και καΐκια. Αρχικά καθαρίσαμε τον βυθό», λέει ο Λάμπρος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και με ενθουσιασμό μάς δείχνει δεκάδες αργυροπελεκάνους να εμφανίζονται στην είσοδο από το λιμανάκι.

Advertisement
Babis

Το θέαμα είναι εντυπωσιακό. Όπως μας εξηγεί, οι αργυροπελεκάνοι ακολουθούν ένα κοπάδι από γαύρο που μπήκε στην λιμνοθάλασσα και στριμώχτηκε στο μικρό λιμάνι. Οι αργυροπελεκάνοι είναι προστατευόμενο είδος και ενδημούν σε καθαρά νερά και ήρεμα οικοσυστήματα. Δεν κρύβει την χαρά του ο νεαρός εθελοντής, γιατί όπως λέει, μαζί με την ομάδα του, κατάφεραν να μετατρέψουν το παλιό, το εγκαταλελειμμένο και βρώμικο λιμάνι των ψαράδων σε όμορφο βιότοπο.

«Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους πολίτες, ειδικά τους νέους . Εδώ κάποτε ήταν πεδίο δράσης των λαθροθήρων. Σήμερα ευτυχώς, το φαινόμενο έχει μειωθεί σημαντικά. Σταμάτησε η λαθροθηρία, οι θόρυβοι του κυνηγιού και εμφανίστηκαν αργυροπελεκάνοι, που αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση. Στο λιμανάκι καταφέραμε πραγματικά να δημιουργήσουμε μία όμορφη και ήσυχη αποικία υδρόβιων πτηνών με σεβασμό στο περιβάλλον, την φύση», επισημαίνουν.

Το Αιτωλικό ενώνουν με την στεριά δύο γέφυρες. Οι κάτοικοι του έχουν παράδοση στη ναυπηγική και την αλιεία. Βρίσκεται μέσα σε ένα σπουδαίο οικοσύστημα, το οποίο αποτελεί καταφύγιο για περισσότερα από 250 διαφορετικά είδη πουλιών ανάμεσα στους πολλά σπάνια και απειλούμενα από εξαφάνιση.

Στόχος της ομάδας των εθελοντών είναι να «αναγεννήσουν» το Αιτωλικό. Με σεβασμό στην παράδοση να αναδείξουν ό,τι έχει απομείνει από το ναυτικό παρελθόν, ώστε να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός, όχι μόνο για το φρέσκο ψάρι, αλλά και για τον πολιτισμό του.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι επιπτώσεις της ρύπανσης του περιβάλλοντος στην υγεία-Εκδήλωση του ΙΣΘ

09/09/25 8:49 μμ

Οι επιπτώσεις της ρύπανσης του περιβάλλοντος στην υγεία-Εκδήλωση του ΙΣΘ

Οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025: Η 5η χειρότερη χρονιά από το 2006 - video

09/09/25 8:48 μμ

Οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025: Η 5η χειρότερη χρονιά από το 2006 – video

Τάρτα με λαχανικά και τυριά

09/09/25 8:45 μμ

Τάρτα με λαχανικά και τυριά

Λίγο πριν ηχήσει το κουδούνι η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Σερρών είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους μαθητές της - video

09/09/25 8:40 μμ

Λίγο πριν ηχήσει το κουδούνι η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Σερρών είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους μαθητές της – video

Σωκράτης Φάμελλος: Απαιτείται άμεση αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης και κυρώσεις κατά του Ισραήλ

09/09/25 8:50 μμ

Σωκράτης Φάμελλος: Απαιτείται άμεση αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης και κυρώσεις κατά του Ισραήλ

Σέρρες: Επίσκεψη της Νάντιας Γιαννακοπούλου στη δομή μεταναστών - video

09/09/25 8:29 μμ

Σέρρες: Επίσκεψη της Νάντιας Γιαννακοπούλου στη δομή μεταναστών – video

Φωτιά στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου Σερρών από αναπτήρα - video

09/09/25 8:12 μμ

Φωτιά στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου Σερρών από αναπτήρα – video

Ν. Κουφοτόλης: Οι θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ θα αυξηθούν

09/09/25 8:06 μμ

Ν. Κουφοτόλης: “Οι θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ θα αυξηθούν” – video

«Εξελίσσεσαι ή λήγεις» Γιατί χρειάζεται να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα εργαλεία ΤΝ

09/09/25 7:39 μμ

«Εξελίσσεσαι ή λήγεις» Γιατί χρειάζεται να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα εργαλεία ΤΝ

Θεσσαλονίκη: 33χρονος τραυμάτισε με γυαλί τους γονείς του επειδή έκαναν… ευχέλαιο

09/09/25 7:21 μμ

Θεσσαλονίκη: 33χρονος τραυμάτισε με γυαλί τους γονείς του επειδή έκαναν… ευχέλαιο

Άρης: Απέκτησε τον 20χρονο μέσο Μιχάλη Βοριαζίδη

09/09/25 7:11 μμ

Άρης: Απέκτησε τον 20χρονο μέσο Μιχάλη Βοριαζίδη

Χριστίνα Κοντοβά: Ήταν μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που έχω πάρει και ήρθα και σε κόντρα με δικούς μου ανθρώπους

09/09/25 7:06 μμ

Χριστίνα Κοντοβά: Ήταν μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που έχω πάρει και ήρθα και σε κόντρα με δικούς μου ανθρώπους