19.9 C
Serres

Παραμένει στον «πάγο» το πρόγραμμα διαχείρισης αγροτοχημικών συσκευασιών Agrochepack

Date:

 Ανενεργοί παραμένουν οι δύο πιλοτικοί σταθμοί του προγράμματος διαχείρισης αγροτοχημικών συσκευασιών ( Agrochepack) στο Φλάμπουρο και το Πατρίκι Βισαλτίας. Το πιλοτικό πρόγραμμα είχε ως στόχο την καταπολέμηση της μόλυνσης του περιβάλλοντος και πιο συγκεκριμένα του υδροφόρου ορίζοντα από τις τοξικές ουσίες που εμπεριέχονται στα αγροτικά σκευάσματα που εγκαταλείπονται από τους παραγωγούς. 

Το Agrochepack έχει δημιουργηθεί το 2010 μετά από προσπάθειες δύο ετών  από τον πρώην Δήμο Νιγρίτας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας μεσογειακών χωρών MED στο οποίο συμμετείχαν επτά εταίροι από πέντε μεσογειακές χώρες στο σύνολο τους Πανεπιστήμια και Ερευνητικοί φορείς ( Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Κύπρο). Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 600.000 ευρώ από την Ε.Ε, ενώ 150.000 ευρώ εξ αυτών απορροφήθηκαν για την κατασκευή των δύο πρότυπων σταθμών διαχείρισης αγροτοχημικών στην Βισαλτία. Μάλιστα η εξέλιξη του εγχειρήματος θα έκρινε για το αν θα έπρεπε να κατασκευαστούν παρόμοιες υποδομές σε όλη την Ελλάδα.


Ο σταθμός περιλαμβάνει ειδικό χώρο απόρριψης των μπουκαλιών, κάδους ξεχωριστούς με χρωματικές ενδείξεις για τη διαλογή, ειδική ράμπα για το γέμισμα των ψεκαστικών , μέχρι και ντουζιέρα για το ξέπλυμα των αγροτών που θα τύχει να έρθουν σε επαφή με τα φυτοφάρμακα. Πρόκειται για οργανωμένη μονάδα που έχει την δική της περίφραξη και προστατεύεται. Από εκεί και έπειτα τα μπουκάλια υποβάλλονταν σε τριπλή πλύση και μεταφέρονταν στην Θεσσαλονίκη όπου ανακυκλώνονταν.
 Δυστυχώς δύο μήνες μετά την λήξη της χρηματοδότησης του προγράμματος αυτό μπήκε στον πάγο εξαιτίας του υψηλού κόστους λειτουργίας. Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια για τη συνέχιση λειτουργίας του Agrochepack ωστόσο το υψηλό κόστος καθιστά απαγορευτική τη συνέχισή του από ίδιους πόρους του Δήμου Βισαλτίας. Πλέον η Δ.Α. στρέφει την προσοχή της στην Ευρώπη για την εύρεση κάποιου κοινοτικού προγράμματος.

Για έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευράτης Δ.Α. κάνει λόγω η επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην Δήμαρχος Νιγρίτας κ. Αγγελική Μήκα: «Όταν η Ε.Ε. σε χρηματοδοτεί για κάτι οφείλεις να το συντηρείς και να το αξιοποιείς. Δεν είναι θέμα χρημάτων, δεν υπάρχει απλός διάθεση από τον Δήμο να το συνεχίσει. Το κόστος λειτουργίας των δύο εγκαταστάσεων δεν είναι τόσο μεγάλο όπως ισχυρίζεται η Δ.Α., τα 12.000 που απαιτούνται για την συνέχιση τους  μπορούν να καλυφθούν από τον Δήμο, καθώς από τα τέλη εισπράττει ετησίως 1 εκ ευρώ. Η μόλυνση του περιβάλλοντος από χημικά είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάμπος μας και οι αγρότες μας το γνωρίζουν αυτό και έτσι συμμετείχαν στην διαδικασία».





Του Καγιογλίδη Παναγιώτη (Ελευθερο Βημα)

ΕλλάδαΠαραμένει στον «πάγο» το πρόγραμμα διαχείρισης αγροτοχημικών συσκευασιών Agrochepack

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Οι τελευταίοι καρβουνάδες της Λέσβου: Παράγουν ξυλοκάρβουνα με τον ίδιο αρχαίο τρόπο, για το ψήσιμο του οβελία

Οι τελευταίοι καρβουνάδες της Λέσβου- Παράγουν ξυλοκάρβουνα από λιόδενδρα,...

Τι συμβολίζουν τα λουλούδια του Επιταφίου και πώς επιλέγονται

Μπορεί το Πάσχα να συμβολίζει την θλίψη και τον...

Μεγάλη Παρασκευή: Τι δεν κάνουμε σύμφωνα με το έθιμο;

Πώς τιμάται η Μεγάλη Παρασκευή σε διάφορα μέρη της...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα