Στο επίκεντρο των επόμενων παρεμβάσεων της θέτει η κυβέρνηση την θωράκιση και ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας με πολιτικές που θα τεθούν σε εφαρμογή τους επόμενους μήνες και ... Περισσότερα

Παρεμβάσεις για επενδύσεις, εξαγωγές και τόνωση της επιχειρηματικότητας προωθεί η κυβέρνηση

Epiloges Press

Epiloges Press

Στο επίκεντρο των επόμενων παρεμβάσεων της θέτει η κυβέρνηση την θωράκιση και ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας με πολιτικές που θα τεθούν σε εφαρμογή τους επόμενους μήνες και θα αφορούν την ενίσχυση των επενδύσεων, των εξαγωγών, την βελτίωση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Η νέα μείωση των φόρων για τη μεσαία τάξη των μισθωτών και συνεπών φορολογούμενων έχει ήδη δρομολογηθεί. Απομένει να “ κλειδώσουν” τα νούμερα για το εύρος των δημοσιονομικών περιθωρίων προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις που θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση αργότερα μέσα στο χρόνο. Για αυτό και στο οικονομικό επιτελείο στρέφονται στο μέτωπο των παραμέτρων εκείνων που είναι κρίσιμες για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Βασικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή θα είναι οι ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου για την διευκόλυνση της εισόδου επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο με φορολογικά και άλλα κίνητρα.

Το νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί από τη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, υπεραπόσβεση των δαπανών εισαγωγής στο Χρηματιστήριο κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και ελαφρύνσεις για τους επενδυτές που θα λαμβάνουν μέρος σε δημόσιες εγγραφές εταιρειών στην εναλλακτική χρηματιστηριακή αγορά.

Μεταξύ των κινήτρων θα είναι, επίσης, η μείωση του κόστους εισαγωγής, μέσω αύξησης του ορίου για υποχρεωτική δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου από τα 5 εκατ ευρώ σήμερα στα 8 εκατ ευρώ καθώς και η δυνατότητα μετάταξης εταιρειών από την κύρια στην εναλλακτική αγορά για να μειώσουν τα κόστη τους. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις, ιδιαίτερα μικρομεσαίου μεγέθους, να αντλήσουν φθηνότερο χρήμα από την κεφαλαιαγορά για τις επενδύσεις τους.

Στο μέτωπο των εξαγωγών, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την παροχή φορολογικών κινήτρων στοχευμένων σε τομείς που κρίνεται ότι υπάρχει δυναμική και συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας. Στόχος του πλέγματος των κινήτρων που θα αποφασιστούν θα είναι η διείσδυση των ελληνικών προϊόντων σε μεγάλες αγορές μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Ινδία. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία και για την διευκόλυνση συμμετοχής των εξαγωγικών επιχειρήσεων σε μεγάλες εκθέσεις στο εξωτερικό.

Advertisement
Family Kitchen

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η διασφάλιση υγιών κανόνων ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά είναι δύο ακόμη μέτωπα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Για το πρώτο εκτιμάται ότι σημαντική θα είναι η συμβολή των νέων κινήτρων που έχουν θεσπιστεί για την ενίσχυση των συγχωνεύσεων και της καινοτομίας τα οποία θα πλαισιωθούν με τις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Παράλληλα, από την αρχή του έτους έχει τεθεί σε ισχύ η μείωση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών για τον περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, ενώ έχει προαναγγελθεί νέα μείωση κατά μισή μονάδα το 2027. Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο θέμα των κανόνων λειτουργίας του ανταγωνισμού ήδη εξετάζονται τομείς στους οποίους εξακολουθούν να υπάρχουν φραγμοί και εμπόδια εισόδου των επιχειρήσεων με στόχο να καταργηθούν και να ενισχυθεί έτσι η επιχειρηματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συμβάλουν και οι έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε αγορές όπου εντοπίζονται φαινόμενα καρτέλ τα οποία αφενός δυσχαιρένουν τον ανταγωνισμό, αφετέρου πλήττουν τους καταναλωτές με την τιμολογιακή πολιτική τους.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παύλος Μαρινάκης: Στόχος είναι κάθε γυναίκα να έχει ίσες ευκαιρίες να νιώθει ασφαλής και να ακούγεται τη φωνή της - Όχι μόνο σήμερα, κάθε μέρα

08/03/26 12:29 μμ

Παύλος Μαρινάκης: Στόχος είναι κάθε γυναίκα να έχει ίσες ευκαιρίες να νιώθει ασφαλής και να ακούγεται τη φωνή της – Όχι μόνο σήμερα, κάθε μέρα

Κ. Χατζηδάκης: Πολιτική και οικονομική σταθερότητα, η άμυνα μας στην κρίση

08/03/26 12:17 μμ

Κ. Χατζηδάκης: Πολιτική και οικονομική σταθερότητα, η άμυνα μας στην κρίση

Ν.Παπαϊωάννου και Κ.Γκιουλέκας στο Διαβαλκανικό Συνέδριο «Μύθοι και Θρύλοι των Παραστατικών Τεχνών στη Βαλκανική»

08/03/26 12:11 μμ

Ν.Παπαϊωάννου και Κ.Γκιουλέκας στο Διαβαλκανικό Συνέδριο «Μύθοι και Θρύλοι των Παραστατικών Τεχνών στη Βαλκανική»

Κυρ. Μητσοτάκης: Μέλημα της κυβέρνησης είναι στα αχαρτογράφητα νερά των διεθνών εξελίξεων ο τόπος να έχει σταθερό χέρι στο τιμόνι του

08/03/26 12:05 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Μέλημα της κυβέρνησης είναι στα αχαρτογράφητα νερά των διεθνών εξελίξεων ο τόπος να έχει σταθερό χέρι στο τιμόνι του

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Η ιστορία της 8ης Μαρτίου

08/03/26 11:48 πμ

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Η ιστορία της 8ης Μαρτίου

Από πού πηγάζει η νεανική εγκληματικότητα; Μια επίκαιρη διαμάχη των Π.Π. Παζολίνι και Ίταλο Καλβίνο

08/03/26 11:55 πμ

Από πού πηγάζει η νεανική εγκληματικότητα; Μια επίκαιρη διαμάχη των Π.Π. Παζολίνι και Ίταλο Καλβίνο

Όσκαρ 2026: Η μεγάλη βραδιά του Χόλιγουντ στη σκιά μιας ταραγμένης διεθνούς συγκυρίας

08/03/26 11:52 πμ

Όσκαρ 2026: Η μεγάλη βραδιά του Χόλιγουντ στη σκιά μιας ταραγμένης διεθνούς συγκυρίας

Μια κιθάρα, ένα τραγούδι κι ένα ηχηρό «όχι» από μαθητές του Γυμνασίου Πευκοχωρίου στη βία κατά των γυναικών και τον σχολικό εκφοβισμό

08/03/26 11:51 πμ

Μια κιθάρα, ένα τραγούδι κι ένα ηχηρό «όχι» από μαθητές του Γυμνασίου Πευκοχωρίου στη βία κατά των γυναικών και τον σχολικό εκφοβισμό

Μπακαλιάρος τηγανητός: Το μυστικό για να πιάσει το κουρκούτι- Πέντε συνταγές

08/03/26 11:34 πμ

Μπακαλιάρος τηγανητός: Το μυστικό για να πιάσει το κουρκούτι – 5 συνταγές

Η ιστορία της Σαγκάγιεγκ Ζαρέι Νικ και η κατάσταση των γυναικών στο Ιράν

08/03/26 11:29 πμ

Η ιστορία της Σαγκάγιεγκ Ζαρέι Νικ και η κατάσταση των γυναικών στο Ιράν

Σταύρος Παπασταύρου για Αλέξη Τσίπρα: Ξαναγυρνάμε στη ρητορική του «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»

08/03/26 10:59 πμ

Σταύρος Παπασταύρου για Αλέξη Τσίπρα: Ξαναγυρνάμε στη ρητορική του «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»

51χρονος πέταξε πλαστικό μπουκάλι στο «Κλ.Βικελίδης» και συνελήφθη

08/03/26 10:54 πμ

51χρονος πέταξε πλαστικό μπουκάλι στο «Κλ.Βικελίδης» και συνελήφθη