Πρωτοποριακό κράνος υπερήχων παρουσιάζει νέες δυνατότητες για τη μη επεμβατική θεραπεία νευρολογικών παθήσεων όπως η Πάρκινσον,

Πάρκινσον: Πρωτοποριακό κράνος υπερήχων μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο χωρίς χειρουργική επέμβαση, υποστηρίζει μελέτη

Epilogestv

Epilogestv

Ένα πρωτοποριακό κράνος υπερήχων παρουσιάζει νέες δυνατότητες για τη μη επεμβατική θεραπεία νευρολογικών παθήσεων όπως η νόσος του Πάρκινσον, χωρίς χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Advertisement
 

Το κράνος αυτό, μπορεί να στοχεύσει περιοχές του εγκεφάλου χίλιες φορές μικρότερες από ό,τι επιτρέπει η τεχνολογία υπερήχων και θα μπορούσε να αντικαταστήσει υπάρχουσες μεθόδους, όπως η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση (Deep Brain Stimulation, DBS), στη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον. Επίσης, έχει δυνατότητες εφαρμογής σε καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, το σύνδρομο Τουρέτ, ο χρόνιος πόνος, το Αλτσχάιμερ και ο εθισμός.

Η DBS- μια ιδιαίτερα επεμβατική διαδικασία- απαιτεί την εμφύτευση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο για την αποστολή ηλεκτρικών παλμών, ενώ οι υπέρηχοι χρησιμοποιούν μηχανικούς παλμούς, μειώνοντας σημαντικά τους κινδύνους. Μέχρι σήμερα, όμως, κανείς δεν είχε καταφέρει να αναπτύξει μια μέθοδο που θα είχε την απαιτούμενη ακρίβεια ώστε να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications παρουσιάζει ένα πρωτοποριακό σύστημα υπερήχων, ικανό να στοχεύει περιοχές του εγκεφάλου έως και 30 φορές μικρότερες από εκείνες που μπορούσαν να επιτύχουν οι προηγούμενες συσκευές.

«Πρόκειται για μια συσκευή με 256 πηγές υπερήχων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντός ενός μαγνητικού τομογράφου» εξήγησε η συγγραφέας και συμμετέχουσα Ιωάννα Γκριγκοράς από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Όταν το φοράς για πρώτη φορά σου φαίνεται βαρύ και σου προκαλεί αίσθηση κλειστοφοβίας, αλλά μετά το συνηθίζεις» πρόσθεσε.

Στη δοκιμή συμμετείχαν επτά εθελοντές, κατευθύνοντας κύματα υπερήχων σε μια μικροσκοπική περιοχή στο μέγεθος κόκκου ρυζιού στον πλευρικό γονατώδη πυρήνα (LGN), το πρωταρχικό κέντρο επεξεργασίας των οπτικών πληροφοριών που λαμβάνονται από τον αμφιβληστροειδή του ματιού. Για να δοκιμάσουν το κράνος, οι ερευνητές κατεύθυναν υπερηχητικά κύματα σε μια εξαιρετικά μικρή περιοχή, στο μέγεθος κόκκου ρυζιού, στον πλευρικό γονατώδη πυρήνα (LGN) επτά εθελοντών —μια βασική διαδρομή μέσω της οποίας οι οπτικές πληροφορίες μεταφέρονται από τα μάτια στον εγκέφαλο.

«Τα κύματα έφτασαν στον στόχο τους με αξιοσημείωτη ακρίβεια» δήλωσε η κύρια συγγραφέας, καθηγήτρια Σαρλότ Σταγκ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Αυτό από μόνο του ήταν εξαιρετικό, καθώς κανείς δεν το είχε καταφέρει μέχρι τώρα» τόνισε.

Τα επόμενα πειράματα έδειξαν ότι η τροποποίηση του LGN παρήγαγε διαρκή αποτελέσματα στον οπτικό φλοιό, μειώνοντας τη δραστηριότητά του.

«Το ισοδύναμο σε ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον θα ήταν η στόχευση μιας περιοχής κινητικού ελέγχου και η εξαφάνιση του τρόμου», πρόσθεσε.

Μια ανεξάρτητη ειδικός και καθηγήτρια νευροεπιστήμης, η Έλσα Φουρανιάν από το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ, δήλωσε ότι αυτή η μελέτη «αποτελεί ορόσημο για τις νευροεπιστήμες που ανοίγει τον δρόμο για κλινική εφαρμογή».

Οι δημιουργοί του κράνους- Έλι Μάρτιν και Μπραντ Τρίμπι από το UCL- υπογραμμίζουν τη σημασία της συνεργασίας με ασθενείς προκειμένου να σχεδιάσουν μια πιο άνετη συσκευή κατάλληλη για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων.

Advertisement
Family Kitchen

«Ίδρυσα μια εταιρεία ειδικά για την κατασκευή του κράνους. Προς το παρόν απαιτείται αξονικός τομογράφος, αλλά με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, θα μπορεί μελλοντικά να λειτουργεί αυτόνομα, επιτρέποντας στους ασθενείς να το χρησιμοποιούν στο σπίτι τους» δήλωσε ο Τρίμπι.

Η Μάρτιν δήλωσε πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, «αλλά ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να εξελίξουμε το σύστημα σε ένα πρακτικό κλινικό εργαλείο, που θα μπορούσε να συνυπάρχει ή ακόμη και να αντικαταστήσει τα επεμβατικά εμφυτεύματα εγκεφάλου στο μέλλον».

Η ομάδα ήδη προχωρά στη δοκιμή του συστήματος σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη νόσο του Πάρκινσον, τη σχιζοφρένεια, την αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, τον πόνο, την κατάθλιψη και άλλες παθήσεις.

πηγή ertnews.gr

Φωτογραφία: Morgan Roberts


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οξειδωτικό στρες: Ο άγνωστος εχθρός της υγείας μας

08/12/25 9:52 μμ

Οξειδωτικό στρες: Ο άγνωστος εχθρός της υγείας μας

Θέματα της ΑΔΜΘ και των δήμων στη συνάντηση Θ. Λιβάνιου- Δ. Γαλαμάτη

08/12/25 9:44 μμ

Θέματα της ΑΔΜΘ Γαακαι των δήμων στη συνάντηση Θ. Λιβάνιου- Δ. Γαλαμάτη

Κινητοποίηση εργαζομένων σε ένδειξη αλληλεγγύης στους αγρότες

08/12/25 9:40 μμ

Κινητοποίηση εργαζομένων σε ένδειξη αλληλεγγύης στους αγρότες

Αντιπροσφορά ύψους 108 δισ. δολαρίων έκανε η Paramount Skydance για τη Warner Bros Discovery

08/12/25 9:38 μμ

Αντιπροσφορά ύψους 108 δισ. δολαρίων έκανε η Paramount Skydance για τη Warner Bros Discovery

Κλιμάκωση των αγροτοκτηνοτροφικών κινητοποιήσεων με συντονισμό από 20 μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας

08/12/25 9:36 μμ

Κλιμάκωση των αγροτοκτηνοτροφικών κινητοποιήσεων με συντονισμό από 20 μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας

Ο Δ. Φινοκαλιώτης επανεξελέγη πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

08/12/25 9:33 μμ

Ο Δ. Φινοκαλιώτης επανεξελέγη πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Ξεκίνησε το στήσιμο του θεματικού πάρκου στην Πλατεία Ελευθερίας - video

08/12/25 8:36 μμ

Ξεκίνησε το στήσιμο του θεματικού πάρκου στην Πλατεία Ελευθερίας – video

Δημήτρης Βαρτζόπουλος: Το Νοσοκομείο Σερρών είναι από τα καλύτερα της Β.Ελλάδας - video

08/12/25 8:27 μμ

Δημήτρης Βαρτζόπουλος: Το Νοσοκομείο Σερρών είναι από τα καλύτερα της Β.Ελλάδας – video

Αγρότης από τον Προμαχώνα μεταφέρθηκε με καρδιακό επεισόδιο στο Νοσοκομείο Σερρών

08/12/25 8:14 μμ

Αγρότης από τον Προμαχώνα μεταφέρθηκε με καρδιακό επεισόδιο στο Νοσοκομείο Σερρών

Επιστήμη: Οι άνθρωποι που διαμόρφωσαν την Επιστήμη το 2025, σύμφωνα με το Nature

08/12/25 8:43 μμ

Επιστήμη: Οι άνθρωποι που διαμόρφωσαν την Επιστήμη το 2025, σύμφωνα με το Nature

Χανιά: Άνοιξε το αεροδρόμιο

08/12/25 8:40 μμ

Χανιά: Άνοιξε το αεροδρόμιο

Βουλή: Κ. Κυρανάκης: Περισσότεροι οδηγοί και λεωφορεία το 2026, επέκταση Μετρό, έργα σε προαστικό οι λύσεις μας για το κυκλοφοριακό πρόβλημα

08/12/25 8:38 μμ

Βουλή: Κ. Κυρανάκης: Περισσότεροι οδηγοί και λεωφορεία το 2026, επέκταση Μετρό, έργα σε προαστικό οι λύσεις μας για το κυκλοφοριακό πρόβλημα

Σχολιάστε

4 + έντεκα =