ΠΑΣΟΚ Σερρών: Η αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αποτελεί υπόθεση όλων μας

Το μήνυμά της για τη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών έστειλε η Νομαρχιακή Επιτροπή Σερρών του ΠΑΣΟΚ:

«Τον Δεκέμβριο του 1999 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 25η Δεκεμβρίου ως διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με σκοπό να αναδείξει το πρόβλημα και την παγκόσμια διάστασή του. Ήταν μια κορυφαία πρωτοβουλία με την οποία αναγνώριζε ότι η εξάλειψη της βίας εναντίον των γυναικών ήταν και είναι ζήτημα δημοκρατίας και μας αφορά όλους και όχι μόνο τις γυναίκες.

Advertisement

Είναι απαράδεκτο οι γυναίκες να υφίστανται ακόμα βία και διακρίσεις λόγω του φύλου τους. Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα ώστε οι γυναίκες να πάψουν να υφίστανται τις συνέπειες της βίας. Η βία κατά των γυναικών είναι ένα ζοφερό κοινωνικό φαινόμενο με παγκόσμια διάσταση. Προσβάλλει όχι μόνο τις γυναίκες αλλά και όλες τις κοινωνίες στις οποίες λαμβάνει χώρα. Ο αντίκτυπος της βίας κατά των γυναικών δεν αφορά μόνο τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα, αφού επηρεάζει τις οικογένειες, τα παιδιά, τους φίλους και την κοινωνία στο σύνολό της.

Δυστυχώς καθημερινά περιστατικά, γεγονότα και συμπεριφορές αναδεικνύουν τις διαστάσεις αυτού του φαινομένου στην πατρίδα μας. Χιλιάδες είναι οι καταγγελίες που έχουν γίνει στην Ανοιχτή Γραμμή, δεκάδες οι γυναικοκτονίες τα τελευταία χρόνια. Παρά τις όποιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι μιλάμε για μια υπόθεση που θέλει πολύ μεγάλη, συστηματική, επίπονη προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα. Ας θεωρήσουμε ως πολύ ισχυρό όπλο ότι σπάσαμε την σιωπή τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε όμως πολύ δρόμο.

Advertisement
Family Kitchen

Δεν μπορούμε να αγνοούμε ότι το φαινόμενο παρουσιάζει μεγάλη έξαρση. Διεθνώς αλλά και στην χώρα μας, οι κάθε είδους σεξιστικές συμπεριφορές και η σεξουαλική παρενόχληση αποτελούν συχνές εμπειρίες για τις περισσότερες γυναίκες σε κάποια φάση της ζωής τους. Η αυξανόμενη δημοσιοποίηση του προβλήματος από γυναίκες, το κίνημα «#metoo» και οι γυναικείες οργανώσεις φέρνουν στο φως το μέγεθος του προβλήματος και αναδεικνύουν την ανάγκη για ανάληψη δράσεων που θα στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση, την πρόληψη, την αντιμετώπιση και τελικά τον περιορισμό και την εξάλειψη της παρενόχλησης και της βίας παντού.

ΘΕΣΕΙΣ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΕΜΦΥΛΗΣ ΒΙΑΣ

  • Η δράση της πολιτείας οφείλει να κινηθεί στον άξονα της πρόληψης του φαινομένου, της προστασίας και υποστήριξης των θυμάτων, και του συντονισμού-συνεργασίας όλων των αρμόδιων φορέων.
  • Πλήρης εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η οποία έχει κυρωθεί από τη χώρα μας, ωστόσο εκκρεμεί η πλήρης εναρμόνιση με τις διατάξεις της.
  • Απόρριψη των έμφυλων στερεοτύπων μέσα από τον εκπαιδευτικό μηχανισμό, ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, στο πλαίσιο του σεβασμού και της συναίνεσης.
  • Χρηματοδότηση των επιτροπών Ισότητας των ΟΤΑ για διενέργεια δράσεων ευαισθητοποίησης στις τοπικές κοινωνίες.
  • Νομοτεχνικές βελτιώσεις του ν.3500/2006 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας: Άμεση και ταχεία απονομή δικαιοσύνης σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας , εισαγγελική επιβολή περιοριστικών μέτρων (άρθρο 18) στο δράστη μετά την κατάθεση της καταγγελίας- μήνυσης από το θύμα και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
  • Διεύρυνση του χρόνου παραγραφής των αδικημάτων έμφυλης βίας, ώστε να ευνοηθεί η καταγγελία από μέρους των θυμάτων.
  • Η δημιουργία Διευθύνσεων Ισότητας στις μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα συνδράμει το μηχανισμό της καταγγελίας και θα αποθαρρύνει την τέλεση αδικημάτων βίας λόγω φύλου.
  • Διατήρηση και ενίσχυση του υπάρχοντος Δικτύου Δομών για την Αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών, δημιουργία συμβουλευτικών κέντρων σε κάθε μητροπολιτικό δήμο και αύξηση των ξενώνων κακοποιημένων γυναικών.
  • Η εκπαίδευση των επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με τα θύματα και τους δράστες είναι σημαντική και η επιμόρφωση αστυνομικών και δικαστικών λειτουργών που χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις.
  • Η δημιουργία 24ωρων υγειονομικών κέντρων υποδοχής θυμάτων βιασμών και σεξουαλικής βίας, με εξειδικευμένο προσωπικό, για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, υποστήριξης τραυμάτων και ιατροδικαστικής εξέτασης.
  • Η ενίσχυση της πρόσβασης των θυμάτων σε υπηρεσίες δωρεάν νομικής καθοδήγησης και ψυχολογικής υποστήριξης- διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων

Μαζί με αυτά είναι αναγκαίες συνεχείς δράσεις για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών. Οι, δε, πολιτικές δυνάμεις, κρατικοί θεσμοί, δικαιοσύνη και εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να θέσουμε, με πράξεις και όχι με λόγια, ψηλά στην ατζέντα το θέμα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και της ισότητας των φύλων».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

04/08/25 10:54 μμ

Τα Κάτω Πορόια Σερρών μετατρέπονται σε ντεκόρ κινηματογραφικής ταινίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στην άμυνα και την ασφάλεια έχουν καταστεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα

04/08/25 10:39 μμ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην εταιρεία δορυφόρων ICEYE- Τα σχεδιά της για την Ελλάδα

Πώς φορτώνουμε ένα αυτοκίνητο πριν από ταξίδι

04/08/25 10:30 μμ

Πώς φορτώνουμε ένα αυτοκίνητο πριν από ταξίδι

Το μυστικό γεύσης της σάλτσας ντομάτας

04/08/25 10:22 μμ

Το μυστικό γεύσης της σάλτσας ντομάτας

9 τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε στη χύτρα ταχύτητας

04/08/25 10:17 μμ

9 τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε στη χύτρα ταχύτητας

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Αυγούστου

04/08/25 10:12 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Αυγούστου

Channel 12: Ο Νετανιάχου κλίνει προς την κατάληψη ολόκληρης της Γάζας

04/08/25 9:57 μμ

Channel 12: Ο Νετανιάχου κλίνει προς την κατάληψη ολόκληρης της Γάζας

Ανάσα δροσιάς από Τετάρτη στη χώρα – Η πρόγνωση του Κολυδά για μελτέμια στο Αιγαίο

04/08/25 9:58 μμ

Ανάσα δροσιάς από Τετάρτη στη χώρα – Η πρόγνωση του Κολυδά για μελτέμια στο Αιγαίο

Η παλιά γέφυρα του Ευρίπου: Από το δίδυμο έργο του Όθωνα, στη μεταλλική κατασκευή του 1963 που στέκει πάνω από τα παλιρροϊκά ρεύματα της Χαλκίδας

04/08/25 9:37 μμ

Η παλιά γέφυρα του Ευρίπου: Από το δίδυμο έργο του Όθωνα, στη μεταλλική κατασκευή του 1963 που στέκει πάνω από τα παλιρροϊκά ρεύματα της Χαλκίδας

Χατζηβασιλείου: Δύο νέα οχήματα ενισχύουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών

04/08/25 9:32 μμ

Χατζηβασιλείου: Δύο νέα οχήματα ενισχύουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών

Youtube: Απαγορεύτηκε για τους εφήβους στην Αυστραλία

04/08/25 9:45 μμ

Youtube: Απαγορεύτηκε για τους εφήβους στην Αυστραλία

Θάνος Πλεύρης: Αν απορριφθεί το άσυλό σου, θα πας φυλακή για πέντε χρόνια και θα βρίσκεσαι εκτός της Ε.Ε. για τα επόμενα δέκα

04/08/25 9:20 μμ

Θάνος Πλεύρης: Αν απορριφθεί το άσυλό σου, θα πας φυλακή για πέντε χρόνια και θα βρίσκεσαι εκτός της Ε.Ε. για τα επόμενα δέκα