Η ώρα της χαράς και του αισιόδοξου μηνύματος που εκπέμπει διαχρονικά το πατρινό καρναβάλι πλησιάζει, αφού το Σάββατο 20 Ιανουαρίου ξεκινάει η μεγάλη γιορτή, με την τελετή έναρξης που θα ... Περισσότερα

Πάτρα: Ξεκινάει το Σάββατο 20 Ιανουαρίου το πατρινό καρναβάλι

Epiloges Press

Epiloges Press

Η ώρα της χαράς και του αισιόδοξου μηνύματος που εκπέμπει διαχρονικά το πατρινό καρναβάλι πλησιάζει, αφού το Σάββατο 20 Ιανουαρίου ξεκινάει η μεγάλη γιορτή, με την τελετή έναρξης που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Γεωργίου.

Advertisement
 

Μάλιστα, η μεγάλη γιορτή της Πάτρας υπόσχεται να προσφέρει πλήθος συγκινήσεων και πολλές δόσεις χαράς στη μεγαλύτερη καρναβαλική περίοδο εδώ και πολλά χρόνια, η οποία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 17 Μαρτίου.

Φετινό θέμα του πατρινού καρναβαλιού, όπως ανακοινώθηκε από την «κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας», (ΚΕΔΗΠ), είναι «Τι κι αν μας “μπριζώνουν”; Τα όνειρά μας συνεχίζουν να μας ψηλώνουν. Be Unplugged! λοιπόν».

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου «το καρναβάλι, είναι διαχρονικά μια γιορτή χαράς και δημιουργίας, μια γιορτή αναγέννησης της ελπίδας και της αισιοδοξίας».

«Ως τέτοια θα την αντιμετωπίσουμε και φέτος», συνέχισε, «χωρίς να ξεχνάμε στιγμή ότι οι εκδηλώσεις μας διεξάγονται σε συνθήκες πολέμου, σε ένα πολύ δύσκολο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον». Παράλληλα, τόνισε ότι «και φέτος, θα χαρούμε, θα διασκεδάσουμε, θα χορέψουμε, θα τραγουδήσουμε και θα πάρουμε θάρρος για να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τη ζωή, να τη χαιρόμαστε και να αγωνιζόμαστε να τη βελτιώσουμε».

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από αύριο, αφού θα βγει στους δρόμους της Πάτρας η τελάλισσα, Μαρία Αγουρίδη, μαζί με το μουσικό άρμα, για να μεταφέρει στην πόλη το ελπιδοφόρο μήνυμα της έναρξης.

Το πρωί του Σαββάτου θα παραδοθεί στο δήμαρχο το λάβαρο του πατρινού καρναβαλιού, αφού θα έχει προηγηθεί η πομπή, στην οποία θα συμμετέχουν το συγκρότημα κρουστών «Ritmo Loco Street Band», οι «X-Saltibagos», τα καρναβαλικά ποδήλατα , η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας, Ήρα Κουρή και τα μέλη του Δ.Σ., η βασίλισσα του πατρινού καρναβαλιού, Γεωργία Σακκά, μέλη της γνωμοδοτικής και κριτικής επιτροπής, εθελοντών, η τελάλισσα Μαρία Αγουρίδη με το μουσικό άρμα και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες και καρναβαλιστές.

Την εκδήλωση θα σφραγίζει το καθιερωμένο έθιμο του σοκολατοπόλεμου από τον δήμαρχο, την πρόεδρο της ΚΕΔΗΠ και τους εκπροσώπους των συλλόγων των σοκολατοριχτών, «Σοκολατορίχτες», «Σοκολατοδρομίες», «Σοκολατομανίες», «Σοκολατομαχίες», «Σοκολατοπαίχτες» να προσφέρουν τη δική τους γλυκιά πινελιά με τις σοκολατορίψεις τους από το μπαλκόνι του Δημαρχείου.

Advertisement

Στις 6:00 το απόγευμα του Σαββάτου θα ξεκινήσει πάρτι στην πλατεία Γεωργίου, ενώ δύο ώρες αργότερα, στις 8:00 το βράδυ, ο θίασος θεατρικού δρώμενου (θέατρο δρόμου Helix) με την Baroque παρέλαση θα αναχωρήσει από το Δημαρχείο. Η Baroque παρέλαση, σύμφωνα με την ΚΕΔΗΠ, «είναι μια δράση με τη μορφή νυχτερινής παρέλασης, ιδιαίτερα εντυπωσιακή, επικοινωνιακή και ταιριαστή με το πνεύμα της καρναβαλικής γιορτής».

Σε αυτή θα συμμετέχουν δέκα ηθοποιοί και τρεις μουσικοί με κρουστά. Επίσης, ψηλά ξυλοπόδαρα με αναρτήσεις, τεράστιες φούστες και εντυπωσιακά κοστούμια διαφορετικών χρωμάτων, ακροβάτες, ζογκλέρ με φωτιές, και Αρλεκίνοι θα συνθέτουν μια ξεχωριστή εικόνα.

Στις 9:00 ο Δήμαρχος Πατρέων θα κηρύξει και επίσημα την τελετή έναρξης και θα ακολουθήσει το παραδοσιακό έθιμο του σοκολατοπόλεμου. Ακόμη η τελετή έναρξης θα περιλαμβάνει μία δίωρη συναυλία με την Πέννυ Μπαλτατζή, ενώ παρουσιαστές της τελετής έναρξης θα είναι οι ερασιτέχνες ηθοποιοί, Βάσω Καλοκαιρινού και Αλέξανδρος Μπίστας.

Ακόμη, σύμφωνα με την ΚΕΔΗΠ, «από την τελετή έναρξης δεν θα μπορούσε να λείπει το ιστορικό παιχνίδι του ‘Κρυμμένου Θησαυρού’ που φέτος συμπληρώνει 59 χρόνια ζωής, ενώ στις οθόνες θα προβάλλονται γραφικά βίντεο με αρχειακό υλικό από στιγμές του πατρινού καρναβαλιού από το αρχείο της ΚΕΔΗΠ».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ΕΛΑΣ διαψεύδει τα δημοσιεύματα για χρήση «πλαστικών σφαιρών» από αστυνομικούς κατά αγροτών στην Κρήτη

09/12/25 11:30 μμ

Η ΕΛΑΣ διαψεύδει τα δημοσιεύματα για χρήση «πλαστικών σφαιρών» από αστυνομικούς κατά αγροτών στην Κρήτη

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 10 Δεκεμβρίου

09/12/25 11:25 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 10 Δεκεμβρίου

Στη φυλακή ο 34χρονος φαρμακοποιός που θεωρείται αρχηγός κυκλώματος εξαπάτησης του ΕΟΠΥΥ

09/12/25 11:24 μμ

Στη φυλακή ο 34χρονος φαρμακοποιός που θεωρείται αρχηγός κυκλώματος εξαπάτησης του ΕΟΠΥΥ

Φοιτητές του ΔΙΠΑΕ Σερρών παρουσίασαν την αγωνιστική μηχανή που κατασκεύασαν - video

09/12/25 10:57 μμ

Φοιτητές του ΔΙΠΑΕ Σερρών παρουσίασαν την αγωνιστική μηχανή που κατασκεύασαν – video

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε η αιμοδοσία που διοργάνωσε η 1η ΤΟΜΥ Σερρών- video

09/12/25 10:48 μμ

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε η αιμοδοσία που διοργάνωσε η 1η ΤΟΜΥ Σερρών- video

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στο ΔΙΠΑΕ Σερρών - Φωταγωγήθηκε το δέντρο και βραβεύτηκαν μέλη του Πανεπιστημίου - video

09/12/25 10:39 μμ

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στο ΔΙΠΑΕ Σερρών – Φωταγωγήθηκε το δέντρο και βραβεύτηκαν μέλη του Πανεπιστημίου – video

ΔΕΗ blue: Νέα RFID κάρτα για πιο εύκολη εμπειρία φόρτισης 

09/12/25 10:18 μμ

ΔΕΗ blue: Νέα RFID κάρτα για πιο εύκολη εμπειρία φόρτισης 

09/12/25 10:11 μμ

Κυριάκος Πιερρακάκης: « Η αποκατάσταση των πληγέντων στο Μάτι και τη Μάνδρα ενισχύει την αξιοπιστία, την ωριμότητα και τη θεσμική σοβαρότητα του κράτους»

Αυστραλία: Ξεκινά η απαγόρευση των social media για νέους κάτω των 16 ετών

09/12/25 10:08 μμ

Αυστραλία: Ξεκινά η απαγόρευση των social media για νέους κάτω των 16 ετών

ΟΠΕΚΕΠΕ: Διευκρινίσεις για τους ελέγχους στο Μέτρο 23

09/12/25 9:31 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Διευκρινίσεις για τους ελέγχους στο Μέτρο 23

ΠΑΟΚ: Στο προσκήνιο ο Άλεν

09/12/25 10:07 μμ

ΠΑΟΚ: Στο προσκήνιο ο Άλεν

Υπ. Δικαιοσύνης: Ρύθμιση για την επέκταση της δυνατότητας να δημοσιεύονται διαθήκες και να κηρύσσονται κυρίες

09/12/25 10:06 μμ

Υπ. Δικαιοσύνης: Ρύθμιση για την επέκταση της δυνατότητας να δημοσιεύονται διαθήκες και να κηρύσσονται κυρίες