34 μαθητές, δύο περιβαλλοντικών ομάδων του 13ου Γυμνασίου Πάτρας που υλοποιούν τα προγράμματα: «Άνθρωπος και περιβάλλον: γέφυρες επικοινωνίας με διάμεσο την Τέχνη» και "Από το σώμα στη γη: γεφυρώνοντας τα χάσματα"

34 μαθητές, δύο περιβαλλοντικών ομάδων του 13ου Γυμνασίου Πάτρας που υλοποιούν τα προγράμματα: «Άνθρωπος  και περιβάλλον: γέφυρες επικοινωνίας με διάμεσο την Τέχνη» και “Από το σώμα στη γη: γεφυρώνοντας τα χάσματα” είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην τετραήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο   Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ποροϊων Σερρών, προκειμένου να βιώσουν και να μάθουν για την ιστορία, τη βιολογία, τη γεωγραφία- γεωλογία και την οικολογία, μέσα από το πρόγραμμα του ΚΠΕ. Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί του 13ου Γυμνασίου, Γιάννης ΒλάχοςΜπέσυ Γιολδάση και Γιώτα Τσουκαλά
Το πρόγραμμα περιελάμβανε εκδηλώσεις και δραστηριότητες, όπως:
  • «Ποδηλατώντας προς ένα φυσικό και αειφόρο περιβάλλον» και χωρισμό σε ομάδες με παιγνιώδεις διαδικασίες και τεχνικές. Μια διαδρομή με στάσεις και δραστηριότητες – παιχνίδια πεδίου σχετικά με την τροφική αλυσίδα και το τροφικό πλέγμα.
  • «Περιβαλλοντικό μονοπάτι», στο πλατανόδασος των Ανω Ποροίων και στις υπώρειες του όρους Μπέλες, με δραστηριότητες σχετικές με το δασικό οικοσύστημα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του (βιοποικιλότητα, είδη χλωρίδας και πανίδας, κατηγορίες πετρωμάτων, μετρήσεις ύψους και ηλικίας δέντρων) καθώς και με το υδάτινους πόρους και τις διάφορες χρήσεις τους (νερόμυλοι, νεροτριβές, πεστροφεία κ.ά), ενώ οι   μαθητές εργαζόμενοι σε ομάδες συνέλεξαν υλικό προς επεξεργασία.
  • Επίσκεψη στο χωριό Κερκίνη (στις όχθες της ομώνυμης λίμνης), όπου στις εγκαταστάσεις του Φορέα έγινε παρουσίαση-ευαισθητοποίηση και γνωριμία με τον σπουδαίο υγροβιότοπο   της προστατευόμενης από τις συνθήκες RAMSAR και NATURA περιοχής, την ιστορία, τη γεωγραφία του, τα χαρακτηριστικά της   λίμνης, τον τρόπο σχηματισμού της, τα προβλήματα και τη διαχείρισή τους, τις χρήσεις του νερού της, τη χλωρίδα και την πανίδα της.
  • Επίσκεψη στη λίμνη Κερκίνη, όπου οι μαθητές/τριες παρατήρησαν in situ τους εναπομείναντες χαρακτηριστικούς νεροβούβαλους της περιοχής και αναγνώρισαν την πανίδα  της λίμνης από κατάλληλη  θέση (bird-watching). Επιπλέον, ανακάλυψαν και αναγνώρισαν την επικρατούσα χλωρίδα του υγρότοπου.
  • Επισκέψεις στην οχυρή στενωπό του Ρούπελ, όπου έγινε σπουδαία ξενάγηση και εξιστόρηση των γεγονότων αντίστασης και μάχης το 1941 απέναντι στους εισβολείς Γερμανούς και στη Μονή Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου Σερρών.
  • Επίσκεψη στις Σέρρες και γνωριμία με τα διάφορα μνημεία  και  αξιοθέατα της πόλης, μέσα από ένα σχεδιασμένο περιβαλλοντικό – πολιτιστικό μονοπάτι.
  • Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και στο μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών.
  • Επίσκεψη στον παραδοσιακό οικισμό του Μετσόβου.
Η επίσκεψη, μέσω της διαθεματικής προσέγγισης, αποτέλεσε για τους συμμετέχοντες  μαθητές/τριες αφορμή και ερέθισμα για   περαιτέρω ευαισθητοποίηση σε ζητήματα προστασίας περιβάλλοντος και αειφορικής διαχείρισής του και για τους εκπαιδευτικούς αναφορά και θετικό επιμορφωτικό παράδειγμα για τις μεθοδολογίες και τεχνικές που η περιβαλλοντική εκπαίδευση χρησιμοποιεί (βιωματική μάθηση, συμμετοχικές διαδικασίες) για αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της   εκπαιδευτικής διαδικασίας προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας.


Advertisement
MEGA
Πατρινοί μαθητές στις Σέρρες - Σε "βιωματική" εκδρομή μάθησης (pics)Πατρινοί μαθητές στις Σέρρες - Σε "βιωματική" εκδρομή μάθησης (pics)

 patrasevents.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πυροσβεστική: Δύο συλλήψεις στη Νάξο για φωτιά σε απορρίμματα - 42 πυρκαγιές σε 24 ώρες

16/08/25 7:07 μμ

Πυροσβεστική: Δύο συλλήψεις στη Νάξο για φωτιά σε απορρίμματα – 42 πυρκαγιές σε 24 ώρες

Κολοκύθια γεμιστά με σάλτσα αυγολέμονο

16/08/25 7:04 μμ

Κολοκύθια γεμιστά με σάλτσα αυγολέμονο

10 μυστικά για τέλεια σάλτσα ντομάτας

16/08/25 6:54 μμ

10 μυστικά για τέλεια σάλτσα ντομάτας

Συμφωνία ειρήνης και όχι εκεχειρίας: Η αλλαγή στάσης Τραμπ στο ουκρανικό μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν προκαλεί νέα ερωτηματικά

16/08/25 6:47 μμ

Συμφωνία ειρήνης και όχι εκεχειρίας: Η αλλαγή στάσης Τραμπ στο ουκρανικό μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν προκαλεί νέα ερωτηματικά

Διάσωση δίχρονης από ναυαγοσώστριες σε παραλία της Αλεξανδρούπολης

16/08/25 6:14 μμ

Διάσωση δίχρονης από ναυαγοσώστριες σε παραλία της Αλεξανδρούπολης

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Οι τουρκικές αρχές έδωσαν άδεια για Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στα «Εννιάμερα της Παναγίας»

16/08/25 6:00 μμ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Οι τουρκικές αρχές έδωσαν άδεια για Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στα «Εννιάμερα της Παναγίας»

Σέρρες: Έκτακτη διακοπή νερού στην περιοχή του Ιωάννου Θεολόγου

16/08/25 5:02 μμ

Σέρρες: Έκτακτη διακοπή νερού στην περιοχή του Ιωάννου Θεολόγου

Άνοια στους σκύλους: Ολοένα μεγαλύτερος ο κίνδυνος όσο γερνούν

16/08/25 12:46 μμ

Άνοια στους σκύλους: Ολοένα μεγαλύτερος ο κίνδυνος όσο γερνούν

Αυξημένος ο κίνδυνος μελλοντικής άνοιας για όσους κάθονται πολλή ώρα μπροστά στην τηλεόραση, αλλά όχι στον υπολογιστή

16/08/25 12:22 μμ

Έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας για όσους κάθονται πολλή ώρα μπροστά στην τηλεόραση, αλλά όχι στον υπολογιστή

5 τρόποι για να νικήσετε τη μεσημεριανή υπνηλία χωρίς ζάχαρη ή καφέ

16/08/25 12:01 μμ

5 τρόποι για να νικήσετε τη μεσημεριανή υπνηλία χωρίς ζάχαρη ή καφέ

Πώς να διορθώσεις τις γρατζουνιές σε ξύλινα δάπεδα

16/08/25 11:58 πμ

Πώς να διορθώσεις τις γρατζουνιές σε ξύλινα πατώματα

Στις ΗΠΑ τη Δευτέρα ο Β. Ζελένσκι για συνάντηση με τον Ντ. Τραμπ

16/08/25 11:51 πμ

Στις ΗΠΑ τη Δευτέρα ο Β. Ζελένσκι για συνάντηση με τον Ντ. Τραμπ