Πατριωτική Ένωση: Η πολιτική της Πράσινης Ενέργειας Είναι Πίσω από τις Φωτιές σε Πρώην Προστατευόμενες Περιοχές ;
Date:
Στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα και κάνουν λόγο για ξένες μεγάλες επενδύσεις Αιολικής ενέργειας, μέσα η κοντά σε πρώην προστατευόμενες περιοχές φυσικού κάλλους, θέτουν αμείλικτα ερωτήματα για τη σχέση μεταξύ των επενδύσεων αυτών και τις φωτιές, που ξέσπασαν προσφάτως σ’ αυτές.
Τα ερωτήματα γίνονται ακόμη πιο έντονα, όταν, για να καταστεί δυνατή η παραχώρηση αδειών αναπτύξεως Αιολικών πάρκων στις περιοχές αυτές, αποχαρακτηρίσθηκαν επτά προστατευόμενες περιοχές και οι φορείς διαχειρίσεώς τους καταργήθηκαν.
Συγκεκριμένα, στις 27 Δεκεμβρίου 2021, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Αμυράς κατήργησε, με υπουργικές αποφάσεις , τους εξής φορείς προστατευόμενων περιοχών:
α. Δρυμός Πάρνηθος
β. Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνος, Υμηττού και ΝΑ Αττικής γ. Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης
δ. Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης- Σουφλίου
ε. Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου
στ. Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, Κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων.
ζ. Εθνικός Δρυμός Ολύμπου.
Υποτίθεται ότι οι αρμοδιότητες των παραπάνω φορέων μεταφέρθηκαν στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Το σημαντικό όμως είναι ότι, με την κατάργηση των φορέων, καταργήθηκε ο χαρακτηρισμός των περιοχών αυτών ως προστατευόμενων, γεγονός που επιτρέπει την ανάπτυξη σ’ αυτές οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως η επιχειρούμενη τώρα εγκατάσταση
ανεμογεννητριών στην κορυφή των Αγράφων, με τη βοήθεια των ΜΑΤ, παρά την αντίδραση των κατοίκων .
Για να δει κανείς πόσο μεγάλη είναι η σπουδή των υπευθύνων προς αυτή την κατεύθυνση, με άνωθεν εντολές, η Δανέζικη εταιρεία European Wind Farms εξασφάλισε 19 άδειες παραγωγής Αιολικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 652,65 MW, στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου και του Σουφλίου, ήδη από τις 15 Ιουλίου 2021, πριν δηλαδή τον αποχαρακτηρισμό των προστατευόμενων περιοχών, τον Δεκέμβριο του 2021. Άδειες εξασφάλισε, κοντά στο δάσος της Δαδιάς και θυγατρική της Γερμανικής εταιρείας Siemens. Οι άδειες περιλαμβάνουν και έργα διανοίξεως δρόμων και δημιουργίας άλλων αναγκαίων υποδομών.
Η Πατριωτική Ένωση καταγγέλλει ως εγκληματική την κατάργηση του καθεστώτος προστασίας των παραπάνω περιοχών, που αποτελούν πολύτιμα στοιχεία της αϋλης Ελληνικής κληρονομίας, μνημεία φυσικού κάλλους και πυλώνες μιας πραγματικής εθνικής πολιτικής περιβάλλοντος.
Τα ολέθρια αποτελέσματα της πολιτικής αυτής είναι ήδη μπροστά στα μάτια μας και, αν δεν αναχαιτισθεί, με την αντίδραση και την κινητοποίηση του ιδίου του λαού, θα είναι ακόμη μεγαλύτερα και αμετάτρεπτα.
Με το ιδεολόγημα της εσπευσμένης «πράσινης» ενέργειας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκατέλειψε τους λιγνίτες, στους οποίους υποχρεώνεται τώρα να επανέλθει, και απεμπόλησε τους Ελληνικούς υδρογονάνθρακες, τους οποίους δηλώνει επίσης τώρα οτι θέλει να εξορύξει. Με το ίδιο αφήγημα, άνοιξε το δρόμο για την επέλαση των ανεμογεννητριών, στις κορυφές ακόμη και των πιο ιερών βουνών της Ελλάδος, που είναι συνυφασμένα με την ιστορία και τον πολιτισμό της, τη φυσική ομορφιά και την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι προστατευόμενες περιοχές, τα δάση και τα ιστορικά βουνά της χώρας θυσιάζονται στο βωμό μιας ασύδοτης επιχειρηματικής κερδοσκοπίας, με αντικείμενο τις Ευρωπαϊκές και εθνικές χρηματοδοτήσεις και επιδοτήσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στο χορό αυτό των πολλών εκατομμυρίων ευρώ εμπλέκονται, με την παροχή αδειών, και πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού, όπως επίσης στενοί συνεργάτες του, που έχουν οικογενειακούς δεσμούς με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στην Αιολική ενέργεια.
Η Πατριωτική Ένωση καλεί την Κυβέρνηση να επαναφέρει το καθεστώς προστασίας στις επτά παραπάνω περιοχές και τον Ελληνικό λαό να κινητοποιηθεί για ν’ αποτρέψει τη νέα, επερχόμενη καταστροφή.
-Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ
ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ – ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ