Περιοριστικά μέτρα όπως κλείσιμο σχολείων και κέντρων διασκέδασης πρότεινε ο ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» προειδοποιώντας ότι ο συνδυασμός των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Περιοριστικά μέτρα όπως κλείσιμο σχολείων και κέντρων διασκέδασης πρότεινε ο ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» προειδοποιώντας ότι ο συνδυασμός των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον του κορωνοϊού δεν σταματά με τίποτα άλλο παρά με περιορισμό των ανθρώπινων επαφών.

Advertisement
 

 «Αυτή τη στιγμή θα ήταν σοφό και πολύ καλό να κλείσουν πχ τα σχολεία, να μπουν ορισμένες περιορισμοί. Κάθε πράγμα που γίνεται τώρα, θα γλιτώσει δεκαπλάσια ή εκατονταπλάσια κρούσματα τον Ιανουάριο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε πως αν για παράδειγμα κλείσουν τα σχολεία θα κοπούν 1.500 με 2.000 κρούσματα την ημέρα και γι αυτό «κάποιος πρέπει να το δει πιο σοβαρά τώρα, με τη γνώση που έχουμε ότι η Όμικρον δεν σταματά με τίποτα».

Λάθος τα διπλά μηνύματα

Ο ερευνητής εξήγησε ότι όποιες κοινωνίες δεν προσπαθήσει να ανακόψει τον αριθμό των κρουσμάτων θα «τιμωρηθούν» από τον ιό.

Δεν θα πρέπει, πρόσθεσε, να αποστέλλονται μηνύματα στην κοινωνία ότι «όλα είναι μια χαρά», «θα πάμε όλοι μαζί στην Ερμού να ψωνίσουμε και μετά στα ‘’απόλυτα ρεβεγιόν’’ και στα χιονοδρομικά να κολλήσουμε».

Γιατί πλέον βασικός δείκτης είναι τα κρούσματα

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι υπάρχει μια τελευταία ευκαιρία να γίνει κάτι πιο δραστικό πριν τα Χριστούγεννα. Τόνισε ότι πλέον ο κυριότερος δείκτης για την πορεία της πανδημίας είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και όχι οι ΜΕΘ ή οι θάνατοι, καθώς «εκεί το έχουμε χάσει το παιχνίδι».

Αν δεν πέσουν τα κρούσματα δεν γίνεται δουλειά τόνισε και εξήγησε ότι ανάλογα με τη συμπεριφορά της κοινωνίας μπορούν να μειωθούν τα κρούσματα που ήδη δείχνουν μια πτωτική τάση τώρα αλλά αναμένεται ένα «μεγάλο τσουνάμι» τον Ιανουάριο ως αποτέλεσμα της περιόδου των γιορτών που «Η Ελλάδα ‘’περηφανεύεται’’ ότι θα είναι ανοιχτά τα πάντα όλα και δεν θα γίνει κάτι για να μετριαστεί το κύμα των μολύνσεων».

Μπορεί να ξεπεράσουν τις 25.000 οι νεκροί έως το Πάσχα

Advertisement

Ο κ. Παυλάκης επανέλαβε πως η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι κρίσιμη και πως αν επαναληφθεί η κατάσταση του περασμένου χρόνου το πανδημικό κύμα θα φτάσει έως το Πάσχα και οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τις 25.000.

Δεν αρκούν τα εμβόλια – Το είπε και ο ΠΟΥ

Ο ερευνητής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ρυθμό των εμβολιασμών στη χώρα μας επεσήμανε ωστόσο ότι και ο ίδιος ο ΠΟΥ με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τα εμβόλια δεν αρκούν για την ανάσχεση του πανδημικού κύματος.

Με την Όμικρον, πρόσθεσε, δεν υπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν να καταλήξουν σε ΜΕΘ κατά 90% αλλά μπορούν να μολυνθούν χωρίς συμπτώματα ή με ελάχιστα και να μεταδίδουν τον ιό σε άλλους.

Για την τρίτη δόση τόνισε ότι δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή πόσο θα κρατήσει η επήρειά της.

Πηγή: skai.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΤΕΦΑΑ Σερρών: 40 χρόνια λειτουργίας - Με μεγάλη συμμετοχή οι αγώνες σκυταλοδρομίας - video

17/11/25 8:29 μμ

ΤΕΦΑΑ Σερρών: 40 χρόνια λειτουργίας – Με μεγάλη συμμετοχή οι αγώνες σκυταλοδρομίας – video

Έρευνα: 7 στους 10 αστυνομικούς δεν μπορούν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις - video

17/11/25 8:22 μμ

Έρευνα: 7 στους 10 αστυνομικούς δεν μπορούν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις – video

Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ακοή – βαρηκοΐα – κώφωση. Από την πρόληψη έως την αποκατάσταση» - video

17/11/25 8:15 μμ

Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ακοή – βαρηκοΐα – κώφωση. Από την πρόληψη έως την αποκατάσταση» – video

Χατζηβασιλείου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενεργοποιεί τον Κάθετο Διάδρομο – Η Ελλάδα αποκτά στρατηγικό βάρος

17/11/25 8:08 μμ

Χατζηβασιλείου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενεργοποιεί τον Κάθετο Διάδρομο – Η Ελλάδα αποκτά στρατηγικό βάρος

Δράμα: Σκότωσαν αρκούδα και μετά την αποκεφάλισαν

17/11/25 8:02 μμ

Αποτρόπαιο έγκλημα στη Δράμα: Σκότωσαν και αποκεφάλισαν νεαρή αρκούδα

Γαλλία: «Απροσδόκητη ωφέλεια» στα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας, χαρακτηριζει η εφημερίδα Le Monde, «την απόφαση της Ελλάδας να αποπληρώσει πρόωρα δάνειο ύψους 1,1 δισ. ευρώ»

17/11/25 7:55 μμ

Γαλλία: «Απροσδόκητη ωφέλεια» στα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας, χαρακτηριζει η εφημερίδα Le Monde, «την απόφαση της Ελλάδας να αποπληρώσει πρόωρα δάνειο ύψους 1,1 δισ. ευρώ»

Δ. Κουτσούμπας: Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα, ισχύουν μέχρι να έρθουν πραγματικά «οι μέρες του φωτός»

17/11/25 7:54 μμ

Δ. Κουτσούμπας: Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα, ισχύουν μέχρι να έρθουν πραγματικά «οι μέρες του φωτός»

Σε εξέλιξη η πορεία για το Πολυτεχνείο

17/11/25 7:52 μμ

Σε εξέλιξη η πορεία για το Πολυτεχνείο

Δίκη για τις υποκλοπές: «Οι στόχοι παρακολουθήθηκαν πρώτα από την ΕΥΠ και μετά από το Predator» κατέθεσε ο δημοσιογράφος Θ.Κουκάκης

17/11/25 7:50 μμ

Δίκη για τις υποκλοπές: «Οι στόχοι παρακολουθήθηκαν πρώτα από την ΕΥΠ και μετά από το Predator» κατέθεσε ο δημοσιογράφος Θ.Κουκάκης

Τον «τελικό» με την Μπράουνσβαϊγκ σκέφτεται ο ΠΑΟΚ

17/11/25 7:48 μμ

Τον «τελικό» με την Μπράουνσβαϊγκ σκέφτεται ο ΠΑΟΚ

Υβριδική εργασία: Πώς ενισχύει την υγεία, την ευεξία και την παραγωγικότητα

17/11/25 7:47 μμ

Υβριδική εργασία: Πώς ενισχύει την υγεία, την ευεξία και την παραγωγικότητα

Βήμα βήμα – Φτιάχνουμε σπιτικό τιραμισού (φωτογραφίες)

17/11/25 7:46 μμ

Βήμα βήμα – Φτιάχνουμε σπιτικό τιραμισού (φωτογραφίες)