Τους θησαυρούς της ελληνικής γης, ποικιλίες παραδοσιακών σπόρων, που υπήρχαν στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ή ποικιλίες που ήρθαν αργότερα και προσαρμόστηκαν στις κλιματικές συνθήκες και τις ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τους θησαυρούς της ελληνικής γης, ποικιλίες παραδοσιακών σπόρων, που υπήρχαν στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ή ποικιλίες που ήρθαν αργότερα και προσαρμόστηκαν στις κλιματικές συνθήκες και τις διατροφικές συνήθειες, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να προμηθευτούν οι επισκέπτες της 18ης Γιορτής Σπόρων του  Πελίτι, στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας, το Σάββατο 14 Απριλίου 2018.

Advertisement
 

Παράλληλα με την ετήσια κεντρική εκδήλωση του Πελίτι πραγματοποιείται η 2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων (11, 12 και 13 Απριλίου 2018), με τη συμμετοχή, μέχρι στιγμής, αγροτών και ακτιβιστών από 17 χώρες του κόσμου.

Συλλέγοντας σπόρους εδώ και 23 χρόνια…

Ομάδες ακτιβιστών και καλλιεργητών εδώ και 23 χρόνια δουλεύουν πάνω στη συλλογή, διατήρηση και ανταλλαγή παραδοσιακών αρχαίων σπόρων. «Πελίτι σημαίνει βελανιδιά στα ποντιακά και το όνομα είναι εμπνευσμένο από μία μεγάλη βελανιδιά που βρίσκεται στο Δασωτό Κάτω Νευροκοπίου όπου και ξεκίνησε το εγχείρημα» εξήγησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο γενικός συντονιστής και ιδρυτής του Πελίτι, Παναγιώτης Σαϊνατούδης.

Η έδρα του Πελίτι είναι στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου, τα γραφεία στο Καπνολογικό Ινστιτούτο Ελλάδας στη Δράμα. Αποτελείται από 15 τοπικές ομάδες σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα, μία στη Βουλγαρία, μία εκπρόσωπο στη Γουατεμάλα, όπως επίσης και από θεματικές ομάδες.

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης μας μυεί στη φιλοσοφία και την πρακτική της πολύχρονης δράσης του πελίτι. «Η δουλειά που κάνουμε είναι η διάδοση παραδοσιακών ποικιλιών. Έχουμε μία ομάδα περίπου 700 εθελοντών σε όλη τη χώρα, ένα δίκτυο καλλιεργητών που δημοσιεύουμε τα ονόματά τους στο ομώνυμο βιβλίο κατά τόπους αγροκτήματα κάθε Σεπτέμβριο, και μέσα εκεί μπορούν να βρουν όσοι ενδιαφέρονται, τους ανθρώπους που συνεργαζόμαστε και να ζητήσουν σπόρους από αυτούς, έχουμε επίσης ένα δίκτυο καλλιεργητών – διατηρητών που προσφέρουν και ανανεώνουν σπόρους για λογαριασμό μας χωρίς να δημοσιεύονται τα ονόματά τους».

Σταυροδρόμι διάδοσης παραδοσιακών ποικιλιών η Ελλάδα

«Μιλάμε για μία γεωργία που υπάρχει εδώ και 10.000 χρόνια, μέσα στο πέρασμα όλων αυτών των χρόνων δημιουργήθηκαν οι ποικιλίες που έχει η χώρα. Η Ελλάδα έδωσε στην παγκόσμια κοινότητα σπόρους ή αποτέλεσε σταυροδρόμι, σημείο συνάντησης και διάδοσης σε όλο τον πλανήτη παραδοσιακών ποικιλιών».

Η Ελλάδα, όπως υποστηρίζει ο κ. Σαϊνατούδης, είναι μία από τις σημαντικότερες χώρες όσον αφορά το φυτικό γενετικό υλικό παγκοσμίως. «Καταλαμβάνουμε την 17η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο και είμαστε η πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης σε αυτό τον τομέα. Από τα 12.000 είδη φυτών που έχουμε στην Ευρώπη, στην Ελλάδα συναντάμε τα 6.000» ανέφερε.

Όταν χάνουμε τοπικές ποικιλίες σπόρων, χάνεται ένα ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού μας, λέει χαρακτηριστικά ο ιδρυτής του Πελίτι. «Όταν ξεκίνησα το 1995, δεν γνώριζα την αξία των σπόρων απλώς υπήρχε μία συγκίνηση στο θέμα των παραδοσιακών ποικιλιών. Με το πέρασμα των χρόνων γνώρισα αυτή την αξία αφού ο σπόρος είναι ο πρώτος κρίκος στη διατροφή μας, επίσης όποιος έχει τον σπόρο έχει τεράστια πολιτική και οικονομική δύναμη και από την άλλη όποιος κρατά τον δικό του σπόρο έχει αυτάρκεια και ελευθερία».

«Από το 2017 οι βιοκαλλιεργητές κρατούν τον δικό τους σπόρο»

Εκτός της συλλογής σπόρων οι άνθρωποι του Πελίτι εργάζονται πάνω σε θέματα νομοθεσίας για την ελευθερία των σπόρων. «Είδαμε ότι υπήρχαν ζητήματα σχετικά με νομοθεσία, και τη δυνατότητα των γεωργών να κρατούν το δικό τους σπόρο. Το 2017, το Πελίτι κατάφερε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε οι βιοκαλλιεργητές να κρατούν τον δικό τους σπόρο κάτι που δεν μπορούσαν να το κάνουν μέχρι τότε».

Advertisement

Όπως σημειώνει ο κ. Σαϊνατούδης, υπάρχει κινητοποίηση του κόσμου σε όλα τα πεδία και παρά την κρίση ψάχνει καθαρά και ποιοτικά προϊόντα.

Η γιορτή του Πελίτι ξεκίνησε το 1999, το 2013 χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη γιορτή ανταλλαγής σπόρων παγκοσμίως και το 2016, στην παγκόσμια συνάντηση που έγινε στη Χάγη, για το θέμα της τροφής, το Πελίτι πρότεινε τη δημιουργία της Ολυμπιακής γιορτής σπόρων, όπως αναφέρει ο κ. Σαϊνατούδης, εξηγώντας ότι «καλούμε ανθρώπους από όλο τον πλανήτη να συζητήσουμε για τους σπόρους την τροφή αλλά και το πώς επιλύουν τα θέματα στις χώρες τους. Η πρώτη έγινε το 2017 και η 2η θα γίνει τον Απρίλιο».

Άνθρωποι από τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Γουατεμάλα, τη Βενεζουέλα, τη Ν. Αφρική, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Τουρκία, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ινδία και άλλες χώρες θα βρεθούν στο Μεσοχώρι Δράμας από τις 11 μέχρι τις 13 Απριλίου για την 2η Ολυμπιακή γιορτή σπόρων.

Η μέρα που είναι ανοικτή η γιορτή για το κοινό είναι στις 14 Απριλίου, που γίνεται και η διανομή των σπόρων, η οποία θα ξεκινήσει στις 12:15 το μεσημέρι.

enallaktikos.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το trailer του "Παρά Πέντε"!

16/12/25 1:03 μμ

Το trailer του “Παρά Πέντε”!

Συμβολικό κλείσιμο των δημαρχείων της χώρας σήμερα Τρίτη 16 Δεκεμβρίου - video

16/12/25 12:37 μμ

Συμβολικό κλείσιμο των δημαρχείων της χώρας σήμερα Τρίτη 16 Δεκεμβρίου – video

Πολιτεία των Ευχών: Άνοιξε τις πύλες του το θεματικό πάρκο στην πλατεία Ελευθερίας - video

16/12/25 12:30 μμ

Πολιτεία των Ευχών: Άνοιξε τις πύλες του το θεματικό πάρκο στην πλατεία Ελευθερίας – video

Συγκρότηση νέας Διοικούσας Επιτροπής Παραρτήματος ΕΜΕ Σερρών 2025

16/12/25 12:22 μμ

Συγκρότηση νέας Διοικούσας Επιτροπής Παραρτήματος ΕΜΕ Σερρών 2025

Η νέα γενιά της ελληνικής άρσης βαρών πέτυχε 16 πανελλήνια ρεκόρ

16/12/25 12:18 μμ

Η νέα γενιά της ελληνικής άρσης βαρών πέτυχε 16 πανελλήνια ρεκόρ

Στ. Παπασταύρου: «Η ενέργεια αποτελεί σημαντικό εργαλείο σε καιρό ειρήνης, μετατρέπεται όμως σε όπλο σε καιρό πολέμου»

16/12/25 12:11 μμ

Στ. Παπασταύρου: «Η ενέργεια αποτελεί σημαντικό εργαλείο σε καιρό ειρήνης, μετατρέπεται όμως σε όπλο σε καιρό πολέμου»

«Αλλάζουμε χρονιά μαζί»: Με εκπλήξεις και πλούσιο πρόγραμμα η γιορτή υποδοχής του νέου έτους στο Νεοχώρι Σιντικής

16/12/25 12:07 μμ

«Αλλάζουμε χρονιά μαζί»: Με εκπλήξεις και πλούσιο πρόγραμμα η γιορτή υποδοχής του νέου έτους στο Νεοχώρι Σιντικής

Κ. Πιερρακάκης: Η ψηφιακή μετάβαση κάνει τη σύγκλιση με την Ευρώπη πράξη

16/12/25 12:02 μμ

Κ. Πιερρακάκης: Η ψηφιακή μετάβαση κάνει τη σύγκλιση με την Ευρώπη πράξη

Πανσερραϊκός: Η Βιβή Διαβολεμένου στο τεχνικό επιτελείο της ομάδας

16/12/25 11:58 πμ

Πανσερραϊκός: Η Βιβή Διαβολεμένου στο τεχνικό επιτελείο της ομάδας

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα Τρίτη 16 Δεκεμβρίου - video

16/12/25 11:36 πμ

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα Τρίτη 16 Δεκεμβρίου – video

Σέρρες – Έκτακτη διακοπή υδροδότησης σήμερα Τρίτη σε περιοχή της πόλης

16/12/25 11:32 πμ

Σέρρες – Έκτακτη διακοπή υδροδότησης σήμερα Τρίτη σε περιοχή της πόλης

16/12/25 11:15 πμ

“Ράδιο Αρβύλα”: Το ξεκαρδιστικό βίντεο με την κατάθεση “Φραπέ” στη Ζ. Κωνσταντοπούλου!