Περιφερειακή συνεργασία για ακόμη πιο ισχυρό θετικό πρόσημο ανάπτυξης σε όλη τη γειτονιά μας
Date:
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μεγάλη πρόκληση τόσο για τον ιδιωτικό, όσο και για το δημόσιο τομέα, κάθε χώρας» και η περιφερειακή συνεργασία είναι «απαραίτητη προϋπόθεση» για να είναι «ακόμη πιο ισχυρό το θετικό πρόσημο της ανάπτυξης» στην ευρύτερη περιοχή, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ανοίγοντας τις εργασίες του διακρατικού Balkan Forum, με θέμα «Ψηφιακός μετασχηματισμός, δικτυώσεις, συνεργασίες και συγκλίσεις» στα Βαλκάνια, το οποίο οργανώνει ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών.
«Η Ελλάδα πιστεύει στη δύναμη και τις δυνατότητες της ΕΕ. Θέλει να κινηθούν οι Βαλκάνιοι γείτονές μας σε δρόμους που ανταποκρίνονται στις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρεί ότι αυτή είναι η προοπτική και το συμφέρον τους. Και βέβαια βοηθά στην ευρωπαϊκή τους πορεία», ανέφερε ο υφυπουργός.
Αναφερόμενος δε, στους στόχους του Balkan Forum, τόνισε: «Θέλουμε να συμβάλουμε στη μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών της ΕΕ σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό στις χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου. Εργαζόμαστε για μια μετάβαση που συνδυάζει οικονομική αποτελεσματικότητα με κοινωνική συνοχή. Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε το know-how με τους γείτονές μας. Για να είναι, ακόμη πιο ισχυρό, το θετικό πρόσημο της ανάπτυξης, σε όλη τη γειτονιά μας».
Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, τα τελευταία δύο χρόνια, έχει πετύχει «άλματα» στο επίπεδο του ψηφιακού μετασχηματισμού και συνέχισε: «Στην ενιαία πύλη «gov.gr», την κύρια υπηρεσία ψηφιακών υπηρεσιών, φιλοξενούνται ήδη περισσότερες από 1370 ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες. Από τα 90 εκατομμύρια ψηφιακών συναλλαγών που κατεγράφησαν το 2020, φτάσαμε μέσα σε έναν χρόνο, στο τέλος του 2021, στα 566 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές. Σαν να λέμε, ότι κάθε Έλληνας κατέφυγε 56 φορές στην ενιαία πύλη ψηφιακών συναλλαγών».
Ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης ανέφερε ότι από τις ψηφιακές υπηρεσίες διευκολύνεται η καθημερινότητα των πολιτών, των εργαζόμενων, των νέων, των επιχειρηματιών και όλων όσοι συναλλάσσονται με το δημόσιο. Επικαλέστηκε μελέτη του ΣΕΒ, σύμφωνα με την οποία, ο εξαπλασιασμός των ψηφιακών συναλλαγών σε έναν χρόνο «σημαίνει όφελος 268 εκατ. ευρώ» από τη μείωση του χρόνου μετακίνησης των πολιτών και απασχόλησης των υπαλλήλων. «Κερδίσαμε, ακόμη, 1,2 εκατ. από την από τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και 800.000 ευρώ από τον περιορισμό της δαπάνης για έντυπα έγγραφα. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι σε βάθος πενταετίας το όφελος θα φτάσει στο 1,3 δισ. Ευρώ», πρόσθεσε.
Σημείωσε ακόμη ότι «η Ελλάδα έχει χαράξει συγκεκριμένη πολιτική στον τομέα αυτό» και ότι έχει ήδη θεσπιστεί η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τους εξής άξονες: ψηφιακό μετασχηματισμό, συνδεσιμότητα, ψηφιακές δεξιότητες, ψηφιακό κράτος, ψηφιακές επιχειρήσεις, ψηφιακή καινοτομία και ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας σε κάθε τομέα της οικονομίας.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ