Περιπτώσεις ανθρώπων που έκαναν «στροφή» καριέρας ακόμη και πριν από τη σύνταξη
Date:
Άνθρωποι εργαζόμενοι, καλά αμειβόμενοι, σε θέσεις ευθύνης και με πολλά χρόνια ένσημα στην πλάτη.
Η ανησυχία για επαγγελματική αποκατάσταση τους οδήγησε σε δουλειές, τις οποίες άσκησαν για δεκαετίες, ωστόσο το μεράκι τους ήταν να κάνουν κάτι άλλο στη ζωή, κάτι τελείως διαφορετικό. Έτσι, αποφάσισαν κάποια στιγμή, έστω και εν μέσω δύσκολων συνθηκών, να ρισκάρουν επαγγελματικά θέλοντας να νιώσουν πραγματικά ευτυχισμένοι σε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον.
«Όλοι είχαν πετυχημένες θέσεις σε μεγάλες εταιρείες, με πακέτα αποδοχών, όμως δεν ήταν ευτυχισμένοι με αυτό που έκαναν. Προτίμησαν να ρισκάρουν έστω και αν πέρασαν τα χρόνια και να ξεκινήσουν κάτι καινούργιο, το οποίο δεν ήξεραν πού θα τους οδηγήσει, όμως ήξεραν ότι το αγαπούν», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο σύμβουλος καριέρας και ειδικός σε μετεκπαιδεύσεις για ενήλικες, Μάρκος Κορβέσης.
Αναφέρθηκε δε, σε ιστορίες ανθρώπων που έφτασαν λίγα βήματα πριν από τη σύνταξη κι όμως αποφάσισαν να κατευθυνθούν σε άλλους, άγνωστους, επαγγελματικούς δρόμους.
«Ένας κύριος σε ηλικία 58 ετών, ύστερα από 30 και πλέον χρόνια εμπειρία ως τραπεζικός, αποφάσισε το 2018, με μεγάλο ενθουσιασμό, να αλλάξει καριέρα και να ακολουθήσει τον ξενοδοχειακό κλάδο. Το 2019 παρακολούθησε online μαθήματα και εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τα ξενοδοχεία και παράλληλα έχτισε επαγγελματικό δίκτυο γνωριμιών στο συγκεκριμένο χώρο. Αρχές του 2020 βγήκε στην αγορά εργασίας με πολλές γνώσεις και δίψα να κάνει αυτό που πραγματικά του αρέσει», εξιστόρησε.
Πέρα από τον 58χρονο τραπεζικό, ανάλογη ήταν και η κίνηση μιας 54χρονης γυναίκας, επιτυχημένης μάνατζερ, σύμφωνα με τον σύμβουλο καριέρας, στο λιανικό εμπόριο γυναικείων ειδών, που άφησε την καθημερινότητά της για να δοκιμάσει αυτό που πραγματικά αγαπούσε να κάνει. Να γίνει σχεδιάστρια μόδας. «Για το πάθος και την αγάπη που έχει για το συγκεκριμένο αντικείμενο πήγε κόντρα στο οικογενειακό της περιβάλλον. Πίστεψε όμως στον εαυτό της και στόχευσε να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η υπόθεση μιας 40χρονης, με εμπειρία σε θέσεις εξυπηρέτησης πελατών, αλλά με πάθος για τη ζαχαροπλαστική και σκέψεις να μετακομίσει στη Γερμανία.
«Είχε ήδη αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό το αγαπημένο της χόμπι και ανέβαζε φωτογραφίες με γλυκά σε λογαριασμό στο Instagram. Δημιουργήσαμε βιογραφικό και σύντομα προσελήφθη σε ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Γερμανία ως pastry chef. Όταν τη ρώτησα πώς της φαίνεται η ζωή της, μου απάντησε: “Έπρεπε να είχα κάνει αυτή την κίνηση εδώ και πολλά χρόνια!”», αφηγήθηκε ο κ. Κορβέσης.
Με αφορμή τις πανελλήνιες εξετάσεις και τον αγώνα που δίνουν χιλιάδες παιδιά να περάσουν σε μια σχολή, επισημαίνεται από τον σύμβουλο καριέρας και ειδικό σε μετεκπαιδεύσεις ενηλίκων, πόσο σημαντικό είναι να επιλεχθεί όχι απλώς ένας κλάδος για την απόκτηση πτυχίου, αλλά ένα επάγγελμα που στο μέλλον να τα «γεμίζει».
«Αλλαγή καριέρας μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία και το αποδεικνύουν τα παραπάνω παραδείγματα.
Πολλά παιδιά πηγαίνουν σε μια σχολή τυχαία ή την παρατάνε στη μέση. Κάποια παιδιά απ’ αυτά να θυμίσω πως ήταν ο Στιβ Τζομπς και ο Μπιλ Γκέιτς. Θα συμβούλευα στους νέους να απευθυνθούν σε συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού από νωρίς γιατί αλλιώς θα πάνε σε μια σχολή, θα επενδύσουν χρόνο και χρήματα, που ενδεχομένως στο μέλλον να μην τους “γεμίζει”», συμπλήρωσε ο κ. Κορβέσης.
Είναι χαρακτηριστικό πως και ο ίδιος ο σύμβουλος εργασίας έκανε «στροφή» στην καριέρα του.
Διότι σπούδασε χρηματοοικονομικά, τα οποία αποφάσισε να εγκαταλείψει πριν από 3,5 χρόνια και μετά την απόκτηση του πτυχίου του. «Πολλοί δεν ήξεραν τι είναι το συγκεκριμένο επάγγελμα, ο σύμβουλος καριέρας», λέει ο κ. Κορβέσης, ο οποίος για να ακολουθήσει το συγκεκριμένο δρόμο ταξίδεψε για έρευνα αγοράς σε 22 ευρωπαϊκές χώρες.
* Τη συνέντευξη πήραν η Αναστασία Καρυπίδου και ο Σωτήρης Κυριακίδης
ΑΠΕ-ΜΠΕ