Οι αμερικανικές πολιτείες που χαλάρωσαν τη νομοθεσία τους όσον αφορά την οπλοκατοχή και την οπλοφορία κατέγραψαν χιλιάδες περισσότερους θανάτους παιδιών εξαιτίας φόνων και αυτοκτονιών από όσους θα επέρχονταν σε διαφορετική ... Περισσότερα

Περισσότερα παιδιά νεκρά εξαιτίας της χαλαρότερης νομοθεσίας για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ

Epiloges Press

Epiloges Press

Οι αμερικανικές πολιτείες που χαλάρωσαν τη νομοθεσία τους όσον αφορά την οπλοκατοχή και την οπλοφορία κατέγραψαν χιλιάδες περισσότερους θανάτους παιδιών εξαιτίας φόνων και αυτοκτονιών από όσους θα επέρχονταν σε διαφορετική περίπτωση, αποκαλύπτει μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα.

Advertisement
 

Αν και η οπλοφορία θεωρείται συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στις ΗΠΑ, κάθε πολιτεία μπορεί να χειρίζεται το ζήτημα εφαρμόζοντας δικούς της νόμους, που είναι από πολύ χαλαροί ως πολύ αυστηροί. Από το 2010 ωστόσο, όταν το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η δεύτερη τροπολογία έχει ισχύ που υπερβαίνει τη νομοθεσία των πολιτειών ή τις ρυθμίσεις κοινοτήτων, οι περισσότερες τοπικές αρχές επέλεξαν να χαλαρώσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση στα πυροβόλα όπλα και για την οπλοφορία.

«Η θνησιμότητα εξαιτίας τροχαίων δυστυχημάτων μειώθηκε κατά τρόπο θεαματικό, όμως, ταυτόχρονα, η θνησιμότητα εξαιτίας των πυροβόλων όπλων αυξήθηκε κι αντικατέστησε τα τροχαία δυστυχήματα μετατρεπόμενη στην κυριότερη αιτία θανάτου παιδιών άνω του ενός έτους», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζέρεμι Φάουστ, επικεφαλής της ομάδας που εκπόνησε την έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Pediatrics.

Σύμφωνα με τον εντατικολόγο του νοσοκομείου Μπρίγκαμ της Βοστόνης, που ειδικεύεται στη γυναικεία υγεία, πρόκειται για τάση που δεν έχει όμοιά της σε χώρες με επίπεδο ανάπτυξης συγκρίσιμο με αυτό των ΗΠΑ.

Για τη μελέτη, η ομάδα του έκανε «ανάλυση της πλεονάζουσας θνησιμότητας», συγκρίνοντας πραγματικά δεδομένα για τους θανάτους από το 2011 ως το 2023 με προηγούμενα, από το 1999 ως το 2010, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του πληθυσμού και προσαρμόζοντας τους αριθμούς ανάλογα.

Τα αποτελέσματα ήταν με μια λέξη απίστευτα

Στις πολιτείες που χαλάρωσαν τους νόμους για τα πυροβόλα όπλα, καταγράφτηκαν 7.400 επιπλέον θάνατοι παιδιών εξαιτίας οπλοχρησίας, ανάμεσά τους 6.000 σε εκείνες που τους χαλάρωσαν περισσότερο.

Συγκριτικά, οκτώ πολιτείες που έκαναν αυστηρότερη τη νομοθεσία δεν γνώρισαν καμιά πλεονάζουσα θνησιμότητα.

Και, παρότι η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει αιτιακή σχέση ανάμεσα στη χαλάρωση της νομοθεσίας και την αύξηση των θανάτων, ανέδειξε διαφωτιστικά στοιχεία.

Advertisement
ΔΕΗ

Οι ερευνητές εξέτασαν για παράδειγμα τους φόνους και τις αυτοκτονίες χωρίς χρήση πυροβόλων όπλων και δεν διαπίστωσαν καμιά αξιοσημείωτη αύξηση.

Τα παιδιά μαύρων οικογενειών ήταν η κατηγορία του πληθυσμού στην οποία καταγράφτηκε η πιο απότομη αύξηση. Οι ερευνητές κάνουν την υπόθεση πως η χαμηλότερη οικονομική επιφάνεια των οικογενειών δεν επιτρέπει να γίνεται ασφαλής αποθήκευση των όπλων.

Η μελέτη ωστόσο διαπίστωσε εξαιρέσεις στον κανόνα. Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε στις πολιτείες Ιλινόι και Κονέτικατ, παρά το πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο. Στη δεύτερη περίπτωση πάντως, η αύξηση των θανάτων οφειλόταν σε mass shooting -επίθεση με τη χρήση πυροβόλων όπλων που έχει τέσσερα ή περισσότερα θύματα, στην ορολογία των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής της τάξης- μέσα σε σχολείο το 2012.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ν.Ταχιάος για μετρό Θεσσαλονίκης: «Κάθε επέκταση αυτόματου δικτύου απαιτεί διαφορετική στρατηγική»

13/11/25 10:29 μμ

Ν.Ταχιάος για μετρό Θεσσαλονίκης: «Κάθε επέκταση αυτόματου δικτύου απαιτεί διαφορετική στρατηγική»

Boυλή: Σφοδρή αντιπαράθεση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

13/11/25 10:26 μμ

Boυλή: Σφοδρή αντιπαράθεση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Κατεδαφίζονται τα επί 33 χρόνια εγκαταλελειμμένα κτίρια της πρώην γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ

13/11/25 10:21 μμ

Κατεδαφίζονται τα επί 33 χρόνια εγκαταλελειμμένα κτίρια της πρώην γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ

Ο πληθυσμός των θαλάσσιων ελεφάντων αποδεκατίστηκε από τη γρίπη των πτηνών

13/11/25 10:18 μμ

Ο πληθυσμός των θαλάσσιων ελεφάντων αποδεκατίστηκε από τη γρίπη των πτηνών

ΓΣ ΕΝΠΕ - Γιώργος Ιωακειμίδης: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε στασιμότητα

13/11/25 10:14 μμ

ΓΣ ΕΝΠΕ – Γιώργος Ιωακειμίδης: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε στασιμότητα

Η Χριστίνα Λιναρδάτου επιστρέφει δυναμικά στο ρινγκ

13/11/25 10:10 μμ

Η Χριστίνα Λιναρδάτου επιστρέφει δυναμικά στο ρινγκ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ - Γ. Κέντρος, πρώην Αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ. Διαχρονικά τα προβλήματα και οι παθογένειες του Οργανισμού

13/11/25 10:05 μμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ – Γ. Κέντρος, πρώην Αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ. Διαχρονικά τα προβλήματα και οι παθογένειες του Οργανισμού

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο ΕΣΥ- Ψηφιακός Βοηθός Ιατρού και Ψηφιακός Βοηθός Πολίτη

13/11/25 10:01 μμ

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο ΕΣΥ- Ψηφιακός Βοηθός Ιατρού και Ψηφιακός Βοηθός Πολίτη

Dua Lipa, Coldplay και Radiohead υπέρ ενός πλαφόν στις τιμές μεταπώλησης των εισιτηρίων

13/11/25 9:35 μμ

Dua Lipa, Coldplay και Radiohead υπέρ ενός πλαφόν στις τιμές μεταπώλησης των εισιτηρίων

Η θέση του ΣΕΑΑ για την απάτη στο ΦΠΑ για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

13/11/25 9:26 μμ

Η θέση του ΣΕΑΑ για την απάτη στο ΦΠΑ για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

Διπλασιάστηκε η εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης σε παιδιά και έφηβους την τελευταία 20ετία

13/11/25 9:22 μμ

Διπλασιάστηκε η εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης σε παιδιά και έφηβους την τελευταία 20ετία

ΒΟΥΛΗ - Επιτροπή - Ν/σ. Εκσυγχρονισμός ΕΡΤ - Οι θέσεις των κομμάτων

13/11/25 9:15 μμ

ΒΟΥΛΗ – Επιτροπή – Ν/σ. Εκσυγχρονισμός ΕΡΤ – Οι θέσεις των κομμάτων