9.8 C
Serres

Πες μου τι ομάδα αίματος έχεις, να σου πω τι σε παχαίνει

Date:

Μπορεί η ομάδα αίματος να επηρεάζει την αύξηση του βάρους μας; Η κλινική διαιτολόγος, Δήμητρα Γλυνού, εξηγεί αν η δημοφιλής θεωρία των ’90s έχει κάποια επιστημονική βάση.

«Δεν με αφήνει η διαιτολόγος να τρώω γαλακτοκομικά γιατί έχω ομάδα αίματος Α», μου είπε τις προάλλες ένας γνωστός μου, και χρειάστηκα μερικά δευτερόλεπτα για να συνδέσω όλες τις πληροφορίες. «Τι σχέση έχει η ομάδα αίματος με τη δίαιτά σου;» τον ρωτάω και αρχίζει να μου εξηγεί ότι η διαιτολόγος του ακολουθεί μια μέθοδο που λαμβάνει υπόψη την ομάδα αίματος του ατόμου που θέλει να χάσει βάρος. Βάσει αυτής, ετοιμάζει ένα διαιτολόγιο που περιλαμβάνει κυρίως τις τροφές που βοηθούν να επιτευχθεί ο στόχος, λιγότερο τις ουδέτερες και καθόλου αυτές που τον σαμποτάρουν.

Δεν πείθομαι ιδιαίτερα, αλλά μου έχει κινήσει την περιέργεια, οπότε επικοινωνώ με την κλινική διαιτολόγο, διατροφολόγο Δήμητρα Γλυνού, που είναι η πλέον κατάλληλη για να λύσει όλες μου τις απορίες. Θα πρέπει να προτιμάμε τροφές ανάλογα με την ομάδα αίματος που έχουμε αν θέλουμε να προσέχουμε βάρος; Η κα Γλυνού μας εξηγεί.

Μπορεί η ομάδα αίματος να συνδέεται με την αύξηση ή την απώλεια βάρους;

Η ιδέα ότι η ομάδα αίματος μπορεί να επηρεάζει την αύξηση ή την απώλεια βάρους προήλθε κυρίως από τη δίαιτα που αναπτύχθηκε από τον φυσιοπαθητικό γιατρό Peter D’Adamo το 1996. Ο γιατρός πρότεινε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να τρώνε σύμφωνα με την ομάδα αίματός τους (Ο, Α, Β, AB) για να βελτιστοποιήσουν την υγεία τους και να διαχειριστούν το βάρος τους. Θεωρούσε ότι οι διαφορετικές ομάδες αίματος εξελίχθηκαν από ξεχωριστές διατροφές προγόνων, υποδηλώνοντας ότι η κατανάλωση τροφών που ευθυγραμμίζονται με την ομάδα αίματος κάποιου, μπορεί να ενισχύσει την πέψη και τη συνολική του υγεία.

Πες μου τι ομάδα αίματος έχεις, να σου πω τι σε παχαίνει
Pexels/Readymade

Πρόσφατες έρευνες έχουν διερευνήσει τη γενετική βάση της παχυσαρκίας και τις πιθανές συνδέσεις της με τις ομάδες αίματος. Μια από αυτές τις μελέτες, διαπίστωσε ότι άτομα με παραλλαγμένο γενετικό γονίδιο (συγκεκριμένα το γονίδιο SMIM1 που σχετίζεται με την ομάδα αίματος) μπορεί να είναι προδιατεθειμένα στην παχυσαρκία. Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι αυτά τα άτομα εμφανίζουν αλλοιωμένα λιπιδικά προφίλ και μειωμένη ενεργειακή δαπάνη, συμβάλλοντας στην αύξηση βάρους. Αυτή η γενετική διάσταση υποδηλώνει μια βιολογική βάση για τη σχέση μεταξύ ομάδας αίματος και βάρους.

Η θεωρία του Peter D’Adamo περιλάμβανε επίσης λεκτίνες, πρωτεΐνες που μπορούν να συνδεθούν με υδατάνθρακες και ενδεχομένως να επηρεάσουν τον μεταβολισμό ανάλογα με την ομάδα αίματος. Υποστήριξε ότι ορισμένες λεκτίνες μπορεί να προκαλέσουν δυσμενείς αντιδράσεις σε άτομα με συγκεκριμένες ομάδες αίματος, οδηγώντας σε αύξηση βάρους ή προβλήματα υγείας. Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα παραμένει σκεπτική, καθώς οι εκτενείς μελέτες δεν έχουν επιβεβαιώσει αυτές τις αξιώσεις.

Πες μου τι ομάδα αίματος έχεις, να σου πω τι σε παχαίνει
Unsplash

Ποια διατροφή συνιστά η θεωρία αυτή με βάση τον τύπο αίματός σου;

Τύπος Ο

  • Συνιστώμενες τροφές: Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως άπαχο κρέας, ψάρι, λαχανικά και φρούτα. Τροφές όπως θαλασσινά, φύκια, κόκκινο κρέας, μπρόκολο, σπανάκι και ελαιόλαδο προτείνονται.
  • Τροφές προς Αποφυγή: Δημητριακά (ιδιαίτερα σιτάρι), γαλακτοκομικά προϊόντα, καλαμπόκι και όσπρια (όπως τα φασόλια) θεωρούνται ότι εμποδίζουν την απώλεια βάρους λόγω πιθανών πεπτικών προβλημάτων και αυξημένης αποθήκευσης λίπους που σχετίζεται με αυτές τις τροφές.
  • Επίδραση στην απώλεια βάρους: Συνιστάται στους τύπους Ο να αποφεύγουν τους υδατάνθρακες που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους. Έτσι, δίνεται έμφαση σε δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες.

Τύπος Α

  • Συνιστώμενες τροφές: Μια κυρίως χορτοφαγική διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, τόφου, θαλασσινά και ολόκληρους σπόρους. Τροφές όπως ανανάς και ελαιόλαδο είναι ευεργετικές για την απώλεια βάρους.
  • Τροφές προς αποφυγή: Γαλακτοκομικά προϊόντα, σιτάρι, καλαμπόκι και φασόλια είναι πιθανόν να συμβάλλουν στην αύξηση βάρους και στην πεπτική δυσφορία γι’ αυτή την ομάδα.
  • Επίδραση στην απώλεια βάρους: Η διατροφή προάγει μια ευαίσθητη προσέγγιση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η αποφυγή ορισμένων τροφών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους αποτρέποντας τη φλεγμονή και τα πεπτικά προβλήματα.

Τύπος Β





  • Συνιστώμενες τροφές: Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει κρέας (εκτός από κοτόπουλο), γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, θαλασσινά και δημητριακά. Πράσινα λαχανικά και αβγά είναι ιδιαίτερα ευεργετικά.
  • Τροφές προς αποφυγή: Κοτόπουλο, καλαμπόκι, φιστίκια, φακές και σιτάρι θεωρούνται ότι διαταράσσουν τις μεταβολικές διαδικασίες για τα άτομα με τύπο Β.
  • Επίδραση στην απώλεια βάρους: Η αποφυγή ορισμένων δημητριακών και οσπρίων πιστεύεται ότι βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας χωρίς να οδηγεί σε αύξηση βάρους από την υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων.

Τύπος AB

  • Συνιστώμενες τροφές: Μια μικτή διατροφή που περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα, τόφου, αρνί, ψάρι, δημητριακά, φρούτα και λαχανικά. Το τόφου και τα θαλασσινά επισημαίνονται ως ευεργετικά για την απώλεια βάρους.
  • Τροφές προς αποφυγή: Κοτόπουλο, καλαμπόκι, φαγόπυρο και φασόλια θεωρούνται ότι είναι επιβλαβή για τον μεταβολισμό αυτού του τύπου αίματος.
  • Επίδραση στην απώλεια βάρους: Η διατροφή στοχεύει στην ισορροπία μεταξύ ζωικών και φυτικών τροφών, ενώ αποφεύγει αυτές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα ή φλεγμονή.

Πες μου τι ομάδα αίματος έχεις, να σου πω τι σε παχαίνει
Pexels/Jonathan Borba

Τι λένε οι έρευνες για την αποτελεσματικότητα της δίαιτας με βάση τον τύπο αίματος;

Παρά τις δομημένες συστάσεις με βάση τους τύπους αίματος, η έρευνα έχει επανειλημμένα αποτύχει να επικυρώσει την αποτελεσματικότητα της δίαιτας με βάση τον τύπο αίματος. Μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση το 2013, δεν βρήκε αποδείξεις που να υποστηρίζουν ότι οι διατροφικές συστάσεις βάσει του τύπου αίματος οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα υγείας ή απώλειας βάρους.

Αν και η δίαιτα με βάση τον τύπο αίματος παρέχει συγκεκριμένες συστάσεις τροφών, που στοχεύουν στη βελτίωση της υγείας και στην υποβοήθηση της απώλειας βάρους βάσει γενετικών παραγόντων που σχετίζονται με τους τύπους αίματος, η επιστημονική απόδειξη δεν υποστηρίζει την αποτελεσματικότητά της.

Η συγκεκριμένη δίαιτα υποστηρίζει επίσης ότι οι διαφορετικοί τύποι αίματος εξελίχθηκαν παράλληλα με συγκεκριμένες δίαιτες που κατανάλωναν οι πρόγονοί μας. Ωστόσο, αυτή η έννοια έχει αμφισβητηθεί, καθώς υπάρχουν αποδείξεις που υποδεικνύουν ότι ο τύπος αίματος A μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ο αρχαιότερος τύπος αίματος, αντί του τύπου O όπως ισχυρίζεται ο Peter D’Adamo, ο οποίος δημοσίευσε τη δίαιτα. Αυτό υπονομεύει την θεμελιώδη βάση της δίαιτας.

Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία σου αν ακολουθήσεις τη δίαιτα με βάση τον τύπο αίματος;

Η δίαιτα που βασίζεται στην ομάδα αίματος μπορεί να οδηγήσει σε περιοριστικά διατροφικά πρότυπα που ενδέχεται να προκαλέσουν διατροφικές ελλείψεις. Για παράδειγμα, τα άτομα με τύπο A ενθαρρύνονται να ακολουθούν κυρίως χορτοφαγική διατροφή, η οποία μπορεί στερείται βασικών θρεπτικών συστατικών που λαμβάνονται συνήθως από προϊόντα ζωικής προέλευσης. Παρομοίως, οι τύποι O προτρέπονται να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης περιορίζοντας τα δημητριακά και τα όσπρια, ενδεχομένως χάνοντας σημαντικές διαιτητικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

Για τα άτομα με τύπο B, η δίαιτα επιτρέπει σημαντική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και κόκκινου κρέατος, τα οποία είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων, αν δεν μετριαστεί σωστά.

Η αυστηρή τήρηση μιας δίαιτας βάσει τύπου αίματος μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικές προκλήσεις, ειδικά για εκείνους των οποίων οι προτιμήσεις ή οι ηθικές πεποιθήσεις (όπως ο χορτοφαγισμός) συγκρούονται με τη συνιστώμενη δίαιτα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απογοήτευση ή ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές.

Ενώ κάποιοι άνθρωποι αναφέρουν θετικές αλλαγές όταν ακολουθούν τη διατροφή με βάση τον τύπο αίματος, αυτές οι αλλαγές είναι πιθανό να οφείλονται σε πιο υγιεινές συνολικά διατροφικές συνήθειες παρά σε συγκεκριμένη συμβατότητα με τον τύπο αίματός τους. Η έλλειψη αυστηρών επιστημονικών αποδείξεων και οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με περιοριστικές διατροφικές πρακτικές υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να προσεγγίζουν αυτή τη δίαιτα με προσοχή.

πηγή ow.gr

φωτο: iStock

ΥγείαΔιατροφήΠες μου τι ομάδα αίματος έχεις, να σου πω τι σε παχαίνει

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Με αυτές τις 6 τροφές μπορείτε να παραμείνετε αδύνατοι μετά τα 50

Ανεξάρτητα από το αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος ή...

Γιατί να τρως σαλάτα πριν από το γεύμα; Η επιστημονική εξήγηση

Υπάρχουν τουλάχιστον δύο καλοί λόγοι για να καταναλώνεις τη...

Τι πρωινό επιλέγει μια διατροφοπαθητικός;

Τι περιλαμβάνει το πρωινό μιας διατροφοπαθητικού και ποιες είναι...

Ξυπνήστε τον μεταβολισμό σας με δημητριακά ολικής άλεσης

Ξυπνήστε τον μεταβολισμό σας με δημητριακά ολικής άλεσης, αλλά...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα