Ήταν η αγαπημένη Αγγλίδα των Γάλλων, ένα fashion icon και μια φωνή με ντελικάτη προφορά: η Τζέιν Μπίρκιν πέθανε σε ηλικία 76 ετών, βρέθηκε νεκρή σήμερα στο Παρίσι, αφού άφησε ... Περισσότερα

Πέθανε η ηθοποιός και τραγουδίστρια Τζέιν Μπίρκιν

Epiloges Press

Epiloges Press

Ήταν η αγαπημένη Αγγλίδα των Γάλλων, ένα fashion icon και μια φωνή με ντελικάτη προφορά: η Τζέιν Μπίρκιν πέθανε σε ηλικία 76 ετών, βρέθηκε νεκρή σήμερα στο Παρίσι, αφού άφησε το στίγμα της στο τραγούδι και τον κινηματογράφο.

Οι πληροφορίες, που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την εφημερίδα Le Parisien και το κανάλι BFMTV, επιβεβαιώθηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο από πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Με καταγωγή από το Λονδίνο, αλλά πολιτογραφημένη Γαλλίδα, το όνομά της ταυτίστηκε με εκείνο του Σερζ Γκενσμπούρ. Πρόσφατα είχε ανακοινώσει ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας που την ανάγκασαν να ακυρώσει συναυλίες.

Εμφανίστηκε αδύναμη τον Φεβρουάριο κατά την τελευταία τελετή απονομής Σεζάρ–τα βραβεία γαλλικού κινηματογράφου– στο πλευρό της κόρης της, ηθοποιού και τραγουδίστριας Σαρλότ Γκενσμπούρ, και της εγγονής της Αλίς.

Η Τζέιν Μπίρκιν γνώρισε παγκόσμια επιτυχία με τραγούδια όπως το “Je t’aime… moi non plus”, ένα ντουέτο με τον Γκενσμπούρ το 1969, το “Jane B” την ίδια χρονιά ή το “Ex-fan des sixties” το 1978.

Το κοινό την αγάπησε για την ευαισθησία της, που τονιζόταν από την ντελικάτη βρετανική προφορά που διατήρησε σε όλη της τη ζωή.

«Αδιανόητο να ζεις σε έναν κόσμο χωρίς το φως σου», έγραψε στο Instagram ο τραγουδιστής Ετιέν Νταό, ένας από τους πιο κοντινούς της ανθρώπους και συνθέτης του άλμπουμ με τίτλο “Oh, pardon tu dormais….”, που κυκλοφόρησε το 2020.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν χαιρέτισε «ένα αξέχαστο είδωλο» που “διαπερνά τις γενιές”.

Στον κινηματογράφο έπαιξε στο «Blow up» του Αντονιόνι, βραβευμένη ταινία με Χρυσό Φοίνικα το 1967, το «La Piscine» με τη Ρόμι Σνάιντερ και τον Αλέν Ντελόν το 1969 και συνεργάστηκε με σκηνοθέτες όπως ο Ζαν Λικ Γκοντάρ, ο Ζακ Ντουαγιόν ή η Ανιές Βαρντά.

Η σχέση με τον Σερζ Γκενζμπούρ, τον οποίο γνώρισε σε ένα κινηματογραφικό πλατό το 1968, έδωσε μια νέα κατεύθυνση στην καριέρα της. Και έκανε το ζευγάρι ένα μυθικό δίδυμο στο Παρίσι της δεκαετίας του 70 με ένα μείγμα πάθους, γοητείας και σκανδάλων.

Η Τζέιν θα καταλήξει να ασφυκτιά μπροστά σε εκείνον ο οποίος είναι χαμένος στις υπερβολές του που μερικές φορές διπλασιάζονται από βίαια ξεσπάσματα.

Το 1981, εκείνη φεύγει από το διαμέρισμά τους στην οδό Βερνέιγ, στο Παρίσι, μαζί με τις κόρες της Κέιτ (που απέκτησε με τον Τζον Μπάρι) και Σαρλότ και φτιάχνει ξανά την ζωή της με τον σκηνοθέτη Ζαν Ντουαγιόν με τον οποίο έμεινε 13 χρόνια και απέκτησε μια κόρη, την τραγουδίστρια Λου Ντουαγιόν.

Advertisement
MEGA

Πολύ μετά τον θάνατο του Σερζ Γκενζμπούρ το 1991 και παρά τις σκληρές δοκιμασίες που πέρασε– όπως η αυτοκτονία της φωτογράφου κόρης της, Κέιτ Μπάρι, το 2013, στη συνέχεια μια λευχαιμία που πήρε πολύ χρόνο για να θεραπευτεί και ένα ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο το 2021– εκείνη συνέχισε να τραγουδάει τα τραγούδια του άνδρα μαζί με τον οποίο υπήρξε ένα μυθικό ζευγάρι.

Το 1984, ο οίκος μόδας Hermes έδωσε το όνομά της σε μια από τις τσάντες του.

Της είχε απονεμηθεί η διάκριση του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και στη Γαλλία του Διοικητή του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Όμως αρνήθηκε την Λεγεώνα της Τιμής το 1989, πιστεύοντας ότι «μόνο οι ήρωες» πρέπει να λαμβάνουν αυτή την διάκριση.

Ήταν ένας τρόπος να αποχαιρετήσει τον πατέρα της Ντέιβιντ, αξιωματικό του Βασιλικού Ναυτικού που είχε μεταφέρει αντιστασιακούς από τη Βρετανία στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πατέρας της πέθανε το 1991, την ημέρα της κηδείας του Σερζ Γκενσμπούρ.

Οι συνθήκες θανάτου της Τζέιν Μπίρκιν δεν έχουν διευκρινιστεί.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Oι 10 μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες το 2026 στο επίκεντρο ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ

14/03/26 10:21 πμ

Oι 10 μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες το 2026 στο επίκεντρο ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ

Εισαγωγές πνίγουν το ελληνικό ρύζι: Αδιάθετοι 4.000 τόνοι στις Σέρρες - video

14/03/26 10:15 πμ

Εισαγωγές πνίγουν το ελληνικό ρύζι: Αδιάθετοι 4.000 τόνοι στις Σέρρες – video

Απάτη με οδηγίες ασφαλείας: Του ζήτησαν να έχει τα πόδια ψηλά για να μην πάθει ηλεκτροπληξία - video

14/03/26 10:14 πμ

Απάτη με οδηγίες ασφαλείας: Του ζήτησαν να έχει τα πόδια ψηλά για να μην πάθει ηλεκτροπληξία – video

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 23χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 20χρονου

14/03/26 10:09 πμ

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 23χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 20χρονου

Χτυπήθηκε πλοίο ελληνικής σημαίας στη Μαύρη Θάλασσα - Επέβαιναν συνολικά 24 ναυτικοί, εκ των οποίων 10 Έλληνες

14/03/26 9:38 πμ

Χτυπήθηκε πλοίο ελληνικής σημαίας στη Μαύρη Θάλασσα – Επέβαιναν συνολικά 24 ναυτικοί, εκ των οποίων 10 Έλληνες

Πόσο θα «χτυπηθούν» οι αγορές από τον πόλεμο; Οι «Μαύροι Κύκνοι» εμφανίζονται σχεδόν κάθε Μάρτιο

14/03/26 9:32 πμ

Πόσο θα «χτυπηθούν» οι αγορές από τον πόλεμο; Οι «Μαύροι Κύκνοι» εμφανίζονται σχεδόν κάθε Μάρτιο

Ιχνηλατώντας το μοναδικό Σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά

14/03/26 9:22 πμ

Ιχνηλατώντας το μοναδικό Σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά

Τη Δευτέρα ξεκινά η υποβολή φορολογικών δηλώσεων - Μειώσεις τεκμηρίων και νέοι κωδικοί στο Ε1

14/03/26 9:13 πμ

Τη Δευτέρα ξεκινά η υποβολή φορολογικών δηλώσεων – Μειώσεις τεκμηρίων και νέοι κωδικοί στο Ε1

Λύση για την ισοτιμία πτυχίων 400.000 αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ φέρνει ρύθμιση του υπ. Παιδείας

14/03/26 9:07 πμ

Λύση για την ισοτιμία πτυχίων 400.000 αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ φέρνει ρύθμιση του υπ. Παιδείας

28ο ΦΝΘ: Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στη Βουβούλα Σκούρα για τη συνολική προσφορά της στον πολιτισμό

13/03/26 11:08 μμ

28ο ΦΝΘ: Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στη Βουβούλα Σκούρα για τη συνολική προσφορά της στον πολιτισμό

Το σχολείο χωρίς πειθαρχία οδηγείται στην κατάρρευση - άρθρο

13/03/26 11:04 μμ

Το σχολείο χωρίς πειθαρχία οδηγείται στην κατάρρευση – άρθρο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 14 Μαρτίου

13/03/26 11:00 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 14 Μαρτίου