Τον εμβληματικό δημιουργό Γιώργο Πανουσόπουλο, ο οποίος πέθανε σήμερα σε ηλικία 84 ετών, αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. «Σκηνοθέτης, διευθυντής φωτογραφίας, σεναριογράφος, παραγωγός και μοντέρ, ο Γιώργος Πανουσόπουλος υπέγραψε μερικές από τις ομορφότερες ταινίες του ελληνικού σινεμά. Θα μας συντροφεύουν για πάντα οι εικόνες, οι έρωτες, το ελληνικό φως, η ατμόσφαιρα και τα τοπία από τις ταινίες του: Ταξίδι του Μέλιτος, Οι Απέναντι, Μανία, Μ’ Αγαπάς, Ελεύθερη Κατάδυση, Μια Μέρα τη Νύχτα, Τεστοστερόνη, Σ’ αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει», τονίζει σε ανάρτησή του το ΦΚΘ.
«Το σινεμά του», σημειώνει, «είναι γεμάτο υπόκωφες επιθυμίες και συναισθηματικές εκρήξεις που στοχεύουν απευθείας στην καρδιά του θεατή. Κανείς δεν κινηματογράφησε το σώμα όπως εκείνος. Με έναν αισθησιασμό ορμητικό, χειμαρρώδη, όπως ήταν και οι κινηματογραφικές εμπειρίες που μας χάρισε. Ήταν ιδρυτής της Φιλμικής Εταιρείας και είχε συμμετάσχει ως διευθυντής φωτογραφίας στις ταινίες των φίλων του Νίκου Περάκη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου. Οι τρεις τους ήταν η θρυλική τριάδα του νέου ελληνικού κινηματογράφου. Βραβευμένος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Πανουσόπουλος είχε τιμηθεί και με ειδικό βραβείο στην 46η διοργάνωση, στο πλαίσιο αφιερώματος στο έργο του, το οποίο συνοδευόταν και από μια ειδική έκδοση. Αφήνει πίσω του μια σπουδαία κινηματογραφική παρακαταθήκη».
Το Φεστιβάλ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήρια στη σύζυγό του Μπέτυ Λιβανού, στα παιδιά του, στους φίλους του και σε όλους τους ανθρώπους που τον αγάπησαν και θα τον θυμούνται για πάντα μέσα από τις ταινίες του.
Δήλωση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για τον Γιώργο Πανουσόπουλο – «Επιφανής εκπρόσωπος του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου»
Πληροφορούμενη τον θάνατο του σκηνοθέτη Γιώργου Πανουσόπουλου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Γιώργου Πανουσόπουλου, ενός ξεχωριστού δημιουργού με πολύπλευρη παρουσία στη μεγάλη οθόνη, την τηλεόραση και τη διαφήμιση. Κινηματογραφιστής με ιδιαίτερες ευαισθησίες, μας καταλείπει ένα έργο που διακρίνεται για τη διακριτή ματιά του, τα απαράμιλλα πλάνα του, την ελευθερία στη διαχείριση των θεμάτων του, θέτοντας πάντοτε τον άνθρωπο, την εμπειρία του και τις εσωτερικές συγκρούσεις του στο στόχαστρο της κινηματογραφικής του μηχανής. Επιφανής εκπρόσωπος του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, με τις πιο γνωστές μορφές του οποίου υπήρξε φίλος και συνεργάτης, δεν συμβάδισε ωστόσο από τις κυρίαρχες τάσεις του, αρθρώνοντας ένα προσωπικό ύφος, το οποίο διατρέχει ολόκληρη τη δημιουργία του.
Στη σύζυγό του Μπέτυ Λιβανού, στις κόρες του, τους πολλούς φίλους και συνεργάτες του απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια».
πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
*φωτ. από τη σχετική ανάρτηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο facebook














