Κάθε ημέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «27» καταναλώνονται 958 τόνοι φυτοφάρμακα, στην Ελλάδα 26 τόνοι και στη Κρήτη 2,6 τόνοι. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν απαγορευμένα και ληγμένα φυτοφάρμακα. Το 7% των ... Περισσότερα

Φυτοφάρμακα: Οι επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον

Epilogestv

Epilogestv

Κάθε ημέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «27» καταναλώνονται 958 τόνοι φυτοφάρμακα, στην Ελλάδα 26 τόνοι και στη Κρήτη 2,6 τόνοι. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν απαγορευμένα και ληγμένα φυτοφάρμακα. Το 7% των χρησιμοποιούμενων φυτοφαρμάκων είναι λαθραία. Οι καταναλώσεις φυτοφαρμάκων και δηλητηριάσεις από φυτοφάρμακα στη Κρήτη είναι υπερδιπλάσιες των μέσων εθνικών και 6πλάσιες της μέσης παγκόσμιας.

Τα στοιχεία αυτά θα συζητηθούν στην 5η Διεπιστημονική Ημερίδα για τις επιπτώσεις της έκθεσης σε φυτοφάρμακα, σε υγεία και περιβάλλον, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 στο Σπήλι Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών, η ημερίδα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού, την ενημέρωσή του για τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας έκθεσης φυτοφαρμάκων στην υγεία και το περιβάλλον, όπως επίσης σε μία εκτενή συζήτηση και εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τον περιορισμό της χρήσης φυτοφαρμάκων και των συνεπειών της στην περιοχή του Νότιου Ρεθύμνου. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος υπογραμμίζει ότι «η έκθεση ανθρώπων και ζώων σε χημικά φυτοφάρμακα πραγματοποιείται κυρίως μέσω των τροφίμων αλλά και του αέρα σε περιοχές εντατικής γεωργίας και συνδέεται με την ανάπτυξη καρδιακών, αναπνευστικών και νευρολογικών παθήσεων και με την ανάπτυξη καρκίνων».

Φυτοφάρμακα- Οι επιπτώσεις στην υγεία

Στη Κρήτη παρατηρείται σημαντική αύξηση νοσηρότητας, θνησιμότητας, υπογονιμότητας και διαταραχής των οικοσυστημάτων και το Εργαστήριο Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης συμβάλλει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων όσων χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, εκείνων που ζουν σε αγροτικές περιοχές, αλλά και των καταναλωτών. Στόχος και ελπίδα, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές της ημερίδας, είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των αγροτών και των οικογενειών τους, που συστηματικά χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, αλλά και η προστασία της υγείας εκτρεφόμενων ζώων, πουλιών, δασών, καλλιεργούμενων και ενδημικών φυτών, υδροφορέων και εδάφους.

Advertisement
ktimatologio

Η περιοχή του νότιου Ρεθύμνου είναι η πλέον «πράσινη» οικολογικά της Κρήτης. Οι παραδόσεις, τα παραγόμενα αγροτο-κτηνοτροφικά προϊόντα, οι βιότοποι, οι υδάτινοι πόροι της περιοχής απειλούνται από την κλιματική κρίση, το δημογραφικό μαρασμό, τις χρόνιες ασθένειες ανθρώπων, ζώων και φυτών. Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, η μη τήρηση μέτρων προστασίας και η έλλειψη ορθής διαχείρισης των επικίνδυνων γεωργικών αποβλήτων, είναι προβλήματα που για να λυθούν χρειάζεται συζήτηση, ενημέρωση, αποφάσεις από τον καθένα και από τους αρμόδιους φορείς. Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, με τη συμμετοχή όλων «συμβάλλετε ενεργά στη διαμόρφωση βιώσιμων και χρήσιμων προτάσεων και συμπερασμάτων».

πηγή healthstories.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βεζένκοφ: Μια μάνα χάνει το παιδί της, μέχρι πότε θα είναι πρόβλημα τι ομάδα είναι ο καθένας

15/03/26 5:59 μμ

Βεζένκοφ: Μια μάνα χάνει το παιδί της, μέχρι πότε θα είναι πρόβλημα τι ομάδα είναι ο καθένας

Μ. Χρυσοχοΐδης: Πιλοτικό πρόγραμμα με drones και αυστηρότερη αστυνόμευση για το κυκλοφοριακό στην Αττική

15/03/26 5:45 μμ

Μ. Χρυσοχοΐδης: Πιλοτικό πρόγραμμα με drones και αυστηρότερη αστυνόμευση για το κυκλοφοριακό στην Αττική

ΠτΔ Κων. Τασούλας: Μόνο με συνεννόηση μπορούμε να κάνουμε άλματα μπροστά

15/03/26 5:37 μμ

ΠτΔ Κων. Τασούλας: Μόνο με συνεννόηση μπορούμε να κάνουμε άλματα μπροστά

Ο Κίμι Αντονέλι θριάμβευσε στην Σανγκάη

15/03/26 4:14 μμ

Ο Κίμι Αντονέλι θριάμβευσε στην Σανγκάη

Χ. Φιντάν: «Τεράστιο σφάλμα αυτός ο πόλεμος - Η Τουρκία δεν θέλει να εμπλακεί ούτε πρόκειται να απαντήσει στο Ιράν»

15/03/26 4:04 μμ

Χ. Φιντάν: «Τεράστιο σφάλμα αυτός ο πόλεμος – Η Τουρκία δεν θέλει να εμπλακεί ούτε πρόκειται να απαντήσει στο Ιράν»

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Η επόμενη μέρα για τον Έλληνα καταναλωτή

15/03/26 3:59 μμ

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Η επόμενη μέρα για τον Έλληνα καταναλωτή

ΚΚΕ: Η εμπλοκή στον πόλεμο βαφτίζεται από τον πρωθυπουργό «εθνικό συμφέρον»

15/03/26 3:55 μμ

ΚΚΕ: Η εμπλοκή στον πόλεμο βαφτίζεται από τον πρωθυπουργό «εθνικό συμφέρον»

Δ. Τσαγγάρη: H πλειονότητα των πρατηρίων καυσίμων στην Αττική έχει προσαρμοστεί στο ανώτατο επιτρεπόμενο μεικτό περιθώριο κέρδους

15/03/26 3:53 μμ

Δ. Τσαγγάρη: H πλειονότητα των πρατηρίων καυσίμων στην Αττική έχει προσαρμοστεί στο ανώτατο επιτρεπόμενο μεικτό περιθώριο κέρδους

ΟΑΚΑ: Νέα ζωή στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις της Παιανίας με το NMDF Convention & World of Dance Greece 2026

15/03/26 3:49 μμ

ΟΑΚΑ: Νέα ζωή στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις της Παιανίας με το NMDF Convention & World of Dance Greece 2026

Γίγαντες με μελιτζάνες στο φούρνο

15/03/26 1:38 μμ

Γίγαντες με μελιτζάνες στο φούρνο

Πράσινο σαπούνι - 15 χρήσεις για το σπίτι που θα σας εκπλήξουν

15/03/26 1:29 μμ

Πράσινο σαπούνι – 15 χρήσεις για το σπίτι που θα σας εκπλήξουν

Συγκέντρωση σε ανάμνηση των Εβραίων θυμάτων του ναζισμού και έναρξη των εργασιών του Πάρκου Μνήμης στην Πλατεία Ελευθερίας

15/03/26 1:35 μμ

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση σε ανάμνηση των Εβραίων θυμάτων του ναζισμού και έναρξη των εργασιών του Πάρκου Μνήμης