«Το κράτος είμαι εγώ. Το κράτος είναι ο πρωθυπουργός», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του πρώτου νομοσχεδίου που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση, δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για το σχέδιο ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

«Το κράτος είμαι εγώ. Το κράτος είναι ο πρωθυπουργός», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του πρώτου νομοσχεδίου που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση, δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για το σχέδιο νόμου «Επιτελικό Κράτος:

 

Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης», που από σήμερα συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

 

Πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι:

– Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή με μια τεράστια επικοινωνιακή καμπάνια, κατά το 90% όμως είναι κωδικοποίηση προηγούμενων διατάξεων οι οποίες δημιουργούν την αίσθηση ότι τάχα γίνεται μια επανίδρυση του κράτους, αλλά οι νέες διατάξεις, που αποτελούν το 10% έως 15%, έχουν στίγμα αντιδημοκρατικό και στίγμα βαθιάς κομματικοποίησης.

– Οδηγεί σε υπερσυγκέντρωση εξουσιών και σε πρωθυπουργικό κρατικό σύστημα, το οποίο είναι ξένο με την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Στην ουσία φτιάχνεται ένας μικρός «Λευκός Οίκος», με την «υδροκέφαλη» δομή της προεδρίας της κυβέρνησης, με τις στρατιές μετακλητών, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες το οποίο και είναι ιδιαίτερα κοστοβόρο και έχει εξουσίες από την ΕΥΠ μέχρι την ενημέρωση και μέχρι την άσκηση δημόσιας διοίκησης, και μέχρι που θα πρέπει να δίνει το πράσινο φως για να εκδοθεί ΦΕΚ.

– Το νομοσχέδιο οδηγεί σε αύξηση των γενικών γραμματέων, με απευθείας αναφορά στον πρωθυπουργό και στην προεδρία. Η Γραμματεία Ενημέρωσης υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, με ό,τι συνεπάγεται για τον απόλυτο έλεγχο της ΕΡΤ, του ΑΠΕ κ.λπ. Υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό η ΕΥΠ, ενώ προβλέπεται μια μεγάλη προεδρία της κυβέρνησης, με αύξηση και των μετακλητών και με αύξηση της μισθοδοσίας αφού, για πρώτη φορά, προβλέπεται ότι στέλεχος, αξιωματικός των ΕΔ ή της Αστυνομίας μπορεί να υπηρετεί, ως μετακλητός, σε γραφείο με προσαύξηση των αποδοχών του κατά 30%.

– Με το πρόσχημα της αποκομματικοποίησης του κράτους, στην πραγματικότητα προωθείται σκληρή κομματικοποίηση, ξανά, όσον αφορά σε γενικούς και ειδικούς γραμματείς, προϊσταμένους διοικήσεων, μετακλητών ακόμη και για τον διοικητή της Αρχής Διαφάνειας

– Με το νομοσχέδιο δημιουργείται ένα νεοφιλελεύθερο κράτος, καθώς με το νόμο 4590 για τις προσλήψεις, όπου το 90% το οικειοποιείται ο συγκεκριμένος νόμος, είχε προβλεφθεί ο πολυετής και ετήσιος στρατηγικός προγραμματισμός των προσλήψεων, βάσει των αναγκών της διοίκησης, του δημοσιονομικού πλαισίου, του μεσοπρόθεσμου και της αναπτυξιακής στρατηγικής. Ωστόσο, με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή αφαιρείται ο πολυετής προγραμματισμός, γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να δεσμευτεί στο 1 προς 1. Στις προγραμματικές δηλώσεις η κυβέρνηση δεν είπε ανοιχτά ότι καταργεί το 1 προς 1, αλλά στην ουσία αυτό γίνεται καθαρά με το νομοσχέδιο.

Advertisement
MEGA

– Όσον αφορά την Αρχή Διαφάνειας, για πρώτη φορά, θα είναι δυνατό μετακλητοί προϊστάμενοι να είναι ιδιώτες, δηλαδή, σε ελεγκτικό μηχανισμό του δημοσίου, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μπορεί ιδιώτες-λογιστές, ιδιωτικές ελεγκτικές κ.λπ.- να γίνουν προϊστάμενοι ελεγκτικών υπηρεσιών.

– Βαθιά αντιδημοκρατικές που θίγουν την ισότητα των δημοσίων υπαλλήλων είναι οι διατάξεις για τον πολιτικό και υπηρεσιακό Γραμματέα. «Είναι απλώς στάχτη στα μάτια για να ισχυριστούν στους θεσμούς ότι το σύστημα δεν κομματικοποιείται πλήρως», αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και χαρακτηρίζουν απαράδεκτη διάταξη που ορίζει ότι για 5 χρόνια δημόσιος υπάλληλος ο οποίος έχει διατελέσει γενικός ή ειδικός γραμματέας ή αποσπασμένος σε βουλευτή ή σε ευρωβουλευτή ή σε κομματικό γραφείο, δεν μπορεί να συμμετάσχει. «Στην ελληνική δημόσια διοίκηση δεν υπάρχουν δύο κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

– Η κατάργηση της διαδικασίας του ΑΣΕΠ για τα επιτελικά στελέχη είναι βαθύτατα αντιδημοκρατικό ζήτημα και θα έχει και έννομες συνέπειες.

 

ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ξάνθη: Παραδόθηκε σε κυκλοφορία το οδικό έργο Δημάριο-ελληνοβουλγαρικά σύνορα

21/01/26 12:15 πμ

Ξάνθη: Παραδόθηκε σε κυκλοφορία το οδικό έργο Δημάριο-ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων στη Δυτική Μακεδονία

21/01/26 12:08 πμ

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων στη Δυτική Μακεδονία

Αποχωρούν από το μπλόκο της Νίκαιας οι αγρότες - Αποφασίζουν νέες μορφές κινητοποιήσεων

21/01/26 12:04 πμ

Αποχωρούν από το μπλόκο της Νίκαιας οι αγρότες – Αποφασίζουν νέες μορφές κινητοποιήσεων

Κακοκαιρία: Έκτακτα μέτρα για την προστασία εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα την Τετάρτη

21/01/26 12:00 πμ

Κακοκαιρία: Έκτακτα μέτρα για την προστασία εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα την Τετάρτη

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 21 Ιανουαρίου

20/01/26 11:54 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 21 Ιανουαρίου

ΜΕΤΕΟ: Βροχόπτωση κατηγορίας 5 (ακραία) την Τετάρτη - Σε ποιες περιοχές θα είναι έντονα τα φαινόμενα

20/01/26 11:20 μμ

ΜΕΤΕΟ: Βροχόπτωση κατηγορίας 5 (ακραία) την Τετάρτη – Σε ποιες περιοχές θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Με συνεργάτες, φίλους και συγγενείς διασκέδασε την ημέρα της γιορτής του ο πρώην δήμαρχος Βισαλτίας Αθανάσιος Μασλαρινός

20/01/26 11:09 μμ

Με συνεργάτες, φίλους και συγγενείς διασκέδασε την ημέρα της γιορτής του ο πρώην δήμαρχος Βισαλτίας Αθανάσιος Μασλαρινός

Κυριάκος Πιερρακάκης : «Οι πολίτες θέλουν να βλέπουν την Ευρώπη να κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα»

20/01/26 11:03 μμ

Κυριάκος Πιερρακάκης : «Οι πολίτες θέλουν να βλέπουν την Ευρώπη να κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα»

Ξεκινά η πρώτη πληρωμή για το επίδομα μητρότητας – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

20/01/26 10:58 μμ

Ξεκινά η πρώτη πληρωμή για το επίδομα μητρότητας – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Έκοψε βασιλόπιτα και μοίρασε δώρα το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σερρών - video

20/01/26 10:51 μμ

Έκοψε βασιλόπιτα και μοίρασε δώρα το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σερρών – video

Σέρρες: Χωρίς χρέωση οι οικιακές παροχές ύδρευσης σε περιοχές με υπέρβαση ορίων ουρανίου

20/01/26 10:17 μμ

Σέρρες: Χωρίς χρέωση οι οικιακές παροχές ύδρευσης σε περιοχές με υπέρβαση ορίων ουρανίου

Γ.Γιάντσιος: "Μόνο στα διόδια Στρυμονικού η αύξηση είναι 31%" - video

20/01/26 9:57 μμ

Γ.Γιάντσιος: “Μόνο στα διόδια Στρυμονικού η αύξηση είναι 31%” – video