Epiloges.tv
Ειδήσεις για τις Σέρρες, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!
8.1 C
Serres

 «Πίνοντας καφέ με τον Αριστοτέλη: Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βασίλη Μπετσάκου και του Θανάση Λάλα»

Το βιβλίο Πίνοντας καφέ με τον Αριστοτέλη αποτελεί τη συνέχεια μιας σειράς βιβλίων, μέσω των οποίων παρουσιάζεται στο κοινό με εκλαϊκευμένο τρόπο η φιλοσοφία των μεγάλων Ελλήνων στοχαστών.

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:  Βασίλης Μπετσάκος, Ισιδώρα Μάλαμα, φιλόλογοι

Τα βασικά στοιχεία της αριστοτελικής φιλοσοφίας ανέλαβε να μεταφέρει στον Έλληνα αναγνώστη μέσα από αυτήν την εύχρηστη και μεστή έκδοση ο Βασίλειος Μπετσάκος, υποδυόμενος τον Αριστοτέλη, ο οποίος δίνει συνέντευξη στον Θανάση Λάλα. Ακολουθούν σκέψεις και διερωτήσεις του Βασίλειου Μπετσάκου:

«Μπροστά στο σώμα του αριστοτελικού έργου παραμένω πάντα έκπληκτος με την απροσμέτρητη δημιουργικότητα του φιλοσόφου. Πώς ένας άνθρωπος, και μάλιστα με τα μέσα της εποχής του, παρήγαγε αυτό το ανεξάντλητο υλικό για τη σκέψη μας, ένα υλικό που εξακολουθεί να απασχολεί εντατικά επιστήμονες και φιλοσόφους σε κάθε γωνιά του πλανήτη; Πόσες και πόσες μακρές ημέρες και νύχτες αυτός ο άνθρωπος χάραζε αργά, μέσα σε κάποιο τρεμάμενο φως, τα κείμενά του πάνω σε υλικά που αντιστέκονταν στον ασίγαστο ρυθμό της σκέψης του; Πόσος διανοητικός μόχθος απαιτήθηκε, για να ορθοτομήσει την αλήθεια της φύσης, του ανθρώπου και του κόσμου; Ποιοι μαθητές στεκόντουσαν μπροστά του αντάξιοι ενός ασύλληπτου δασκάλου; Και με ποιους αγαπημένους φίλους μοιραζόταν τις αιφνίδιες εμπνεύσεις του λόγου του, ρίχνοντάς τες από το νέφος της σκέψης στη διαύγεια της ομιλίας;»

Ο Βασίλειος Μπετσάκος σπούδασε φιλολογία (ειδίκευση κλασική) στο ΑΠΘ. Στις μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές μελέτησε την αριστοτελική φιλοσοφία. Εργάστηκε είκοσι χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα δίδασκε Αρχαία Ελληνική Φιλολογία και Φιλοσοφία στο ΑΠΘ και το ΕΑΠ. Από το 2014 συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ως εμπειρογνώμων για τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών. Στο πλαίσιο αυτό έχει συγγράψει εκπαιδευτικό υλικό (σχολικό βιβλίο Αρχαίων Ελληνικών Γ΄ Λυκείου, Οδηγούς Εκπαιδευτικού κ.ά.). Από το 2021 διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ ως μόνιμο μέλος του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού.



Babis

Μερικά από τα βιβλία του Βασίλη Μπετσάκου είναι:
Ψυχή άρα Ζωή. Ο αποφατικός χαρακτήρας της αριστοτελικής θεωρίας της ψυχής.
Αριστοτέλης. Φυσικά. Τόμοι 3. Εισαγωγή, Μετάφραση, Σχόλια.
Αριστοτέλης Ἠθικὰ Εὐδήμια. Εισαγωγή, Μετάφραση, Σχόλια.
Μάξιμος Ομολογητής, 400 Κεφάλαια Περί αγάπης.
Αρχαία Ελληνικά (Φάκελος Υλικού), Άξονες διδακτικής και ερμηνείας.
Ο πολιτικός λόγος των αρχαίων Ελλήνων.

Η Ισιδώρα Μάλαμα ζει με τον άντρα και τα τρία της κορίτσια στις Σέρρες. Έχει σπουδάσει Κλασική Φιλολογία, έχει μεταπτυχιακό στις «Σπουδές στην Εκπαίδευση» και στη «Δημιουργική Γραφή». Παράλληλα, ασχολείται με επιμέλειες κειμένων. Άρθρα της και κριτικές της δημοσιεύονται σε επιστημονικά και λογοτεχνικά περιοδικά και ποιήματά της σε ποιητικές συλλογές.


Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης , Νικ. Νικολάου 20
Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες:
-Μαθήματα Κλασσικής παιδείας
https://www.youtube.com/channel/UCk6Czni-OkM9SHw7CznMSQw
-Ζήσης Μητλιάγκας πρώην Δήμαρχος Σερρών:
https://www.facebook.com/zisis.mitliagas/
-Ανδρονίδης Θεολόγος:
https://www.youtube.com/channel/UCTtG_Mzft3dAi1VATdt46bA
http://t-logo.blogspot.com
Τα μαθήματα θα μεταδίδονται τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά.

Σέρρες «Πίνοντας καφέ με τον Αριστοτέλη: Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βασίλη Μπετσάκου...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Belles Historic Trail: Από καλά, καλύτερα! – Δείτε τα αποτελέσματα – φωτο

Περισσότεροι από 350 αθλητές και φίλοι του ορεινού και...

Προκηρύχθηκαν έξι θέσεις γιατρών για το Νοσοκομείο Σερρών

Προκηρύχθηκαν έξι θέσεις γιατρών για το Νοσοκομείο Σερρών, όλες...

Σέρρες: Δύο παιδικοί φίλοι δημιουργούν το δικό τους βιολογικό λάδι στην Αλιστράτη – video

Στην Αλιστράτη Σερρών, δύο παιδικοί φίλοι δημιουργούν μία νέα...

Τελευταία Νέα