«Πάνω από 46% των ΑΦΜ της λίστας Λαγκάρντ είτε ελέγχθηκαν, είτε βρίσκονται υπό έλεγχο» τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.   ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

«Πάνω από 46% των ΑΦΜ της λίστας Λαγκάρντ είτε ελέγχθηκαν, είτε βρίσκονται υπό έλεγχο» τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

 

 

Ο κ. Πιτσιλής υποστήριξε ότι πρόκειται για σύνθετους ελέγχους και είπε ότι «μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ για 71 σημαντικές υποθέσεις- με την έννοια ότι υπήρχαν στοιχεία που θα μπορούσαν να ανοίξουν τη συζήτηση για ποινικά κολάσιμη φοροδιαφυγή- βγήκαν εντολές και ελέγχθηκαν και για τέσσερις εκκρεμεί η ολοκλήρωση του ελέγχου».

 

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ τόνισε ακόμη, ότι για 776 ΑΦΜ υπήρχε μηδενική πληροφορία, εξηγώντας ότι απλά και μόνο να διατηρεί κάποιος λογαριασμό στο εξωτερικό δεν είναι ποινικό αδίκημα και πρόσθεσε ότι με βάση το νομικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε, η ΑΑΔΕ αξιοποίησε στον μέγιστο βαθμό τη λίστα Λαγκάρντ και τους ελέγχους.

 

Υπογράμμισε όμως, ότι «η φοροδιαφυγή δεν είναι μία ή δύο λίστες ή μόνο δύο- τρία χρόνια, αλλά χρειάζονται διεθνείς συνεργασίες και νέα εργαλεία και «προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε πυρετωδώς».

 

«Τρέχουμε εργαλεία όπως η ηλεκτρονική τιμολόγηση, η ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων, η ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες χώρες, θα «τρέξουμε» το επόμενο διάστημα το περιουσιολόγιο κ.α.» τόνισε ο κ. Πιτσιλής.

 

Για τους ελέγχους σε τουριστικές περιοχές

 

Για τους φορολογικούς ελέγχους σε τουριστικές περιοχές, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ είπε ότι εφαρμόζεται ένα εκτενές πρόγραμμα προληπτικών ελέγχων σε όλη τη χώρα, με υπαλλήλους των υπηρεσιών να πηγαίνουν σε διάφορα μέρη για ελέγχους προκειμένου να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της εντοπιότητας, ενώ γίνονται στοχευμένες δράσεις σε περιοχές, ανάλογα με την τουριστική κίνηση σε αυτές.

 

«Πάμε και στις πιο δύσκολες περιοχές» τόνισε ο κ. Πιτσιλής και πρόσθεσε ότι περιμένει και ο ίδιος τη νομοθέτηση του πλαισίου για την προστασία των υπαλλήλων των υπηρεσιών της Αρχής ώστε να μπορούν και οι τελευταίοι να κάνουν πιο εύκολα τη δουλειά τους. Μίλησε, δε και για την κοινή δράση με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος για την ανάπτυξη έμμεσης τεχνικής ελέγχων σε εκείνους στους οποίους εντοπίζεται παραβατικότητα και τα βιβλία δεν επαρκούν για να διαπιστωθεί η φοροδοτική τους ικανότητα.

 

Για την πορεία των εσόδων

 

Advertisement
Babis

Όσον αφορά στην πορεία των εσόδων, ο κ. Πιτσιλής υποστήριξε ότι η εικόνα είναι θετική και παρατηρείται αύξηση των εσόδων από το 2015 και μετά. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, πέρυσι υπερκαλύφθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ οι στόχοι της ΑΑΔΕ, ενώ υπογράμμισε ότι ακολουθείται διαφορετική προσέγγιση για κάθε οφειλέτη, γίνεται προτεραιοποίηση υποθέσεων και για ποσά κάτω από 500 ευρώ δεν λαμβάνονται καν μέτρα. Δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία των εσόδων.

 

 

Σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο διοικητής της ΑΑΔΕ είπε ότι είναι ένας νέος μηχανισμός με διεθνή πρωτοτυπία και πλέον έχουν αρθεί δυσκολίες που υπήρχαν και έχουν δρομολογηθεί κι άλλες διευκολύνσεις, «άρα βρισκόμαστε σε καλό βαθμό».

 

Ο κ. Πιτσιλής είπε ότι ο εξωδικαστικός είναι η μόνη διέξοδος για τις βιώσιμες επιχειρήσεις.

 

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες για την πάταξη του λαθρεμπορίου, πετυχαίνοντας σημαντικά αποτελέσματα μέχρι τώρα.

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επαναλειτουργεί σταδιακά το αεροδρόμιο του Ντουμπάι - Ένας νεκρός από πτώση πυραύλου στο Αμπού Ντάμπι

16/03/26 11:21 πμ

Επαναλειτουργεί σταδιακά το αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Ένας νεκρός από πτώση πυραύλου στο Αμπού Ντάμπι

Στη Βουλγαρία για φθηνότερη βενζίνη οι Σερραίοι– Μεγάλη η διαφορά στις τιμές

16/03/26 11:11 πμ

Στη Βουλγαρία για φθηνότερη βενζίνη οι Σερραίοι– Μεγάλη διαφορά στις τιμές

Αξιοσημείωτη η παρουσία του Επιμελητηρίου Σερρών για μία ακόμη χρονιά στην FOODEXPO 2026

16/03/26 11:02 πμ

Αξιοσημείωτη η παρουσία του Επιμελητηρίου Σερρών για μία ακόμη χρονιά στην FOODEXPO 2026

Συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών

16/03/26 10:32 πμ

Συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών

Καβάλα: Η ΑΜΘ στο επίκεντρο της μεσογειακής συνεργασίας για την κλιματική ανθεκτικότητα

16/03/26 10:56 πμ

Καβάλα: Η ΑΜΘ στο επίκεντρο της μεσογειακής συνεργασίας για την κλιματική ανθεκτικότητα

Γαλλία-Δημοτικές εκλογές: Σημαντικός ο αριθμός σοσιαλιστών και ρεπουμπλικάνων που προκρίθηκαν στο β' γύρο

16/03/26 10:53 πμ

Γαλλία-Δημοτικές εκλογές: Σημαντικός ο αριθμός σοσιαλιστών και ρεπουμπλικάνων που προκρίθηκαν στο β’ γύρο

Νοσοκομείο Σερρών: Ηλεκτρονική πρόσβαση σε απεικονιστικές εξετάσεις μέσω Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας

16/03/26 10:34 πμ

Νοσοκομείο Σερρών: Ηλεκτρονική πρόσβαση σε απεικονιστικές εξετάσεις μέσω Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο εγκαινιάζει το νέο διαδικτυακό ραδιόφωνο AUTh Radio

16/03/26 10:44 πμ

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο εγκαινιάζει το νέο διαδικτυακό ραδιόφωνο AUTh Radio

Όσκαρ 2026: Η «Μια Μάχη Μετά την Άλλη» αναδείχθηκε η μεγάλη νικήτρια της βραδιάς

16/03/26 10:42 πμ

Όσκαρ 2026: Η «Μια Μάχη Μετά την Άλλη» αναδείχθηκε η μεγάλη νικήτρια της βραδιάς

Δράμα: Η μαγεία των ηπειρώτικων πανηγυριών μέσα από τον φακό του Γιάννη Δήμου

16/03/26 10:41 πμ

Δράμα: Η μαγεία των ηπειρώτικων πανηγυριών μέσα από τον φακό του Γιάννη Δήμου

Το γαλλικό κοινό «ψήφισε» Ελλάδα στην έκθεση Salon Mondial du Tourisme στο Παρίσι

16/03/26 10:39 πμ

Το γαλλικό κοινό «ψήφισε» Ελλάδα στην έκθεση Salon Mondial du Tourisme στο Παρίσι

Το Καζακστάν εγκρίνει νέο, αμφιλεγόμενο Σύνταγμα σε δημοψήφισμα

16/03/26 10:39 πμ

Το Καζακστάν εγκρίνει νέο, αμφιλεγόμενο Σύνταγμα σε δημοψήφισμα