«Η Άγκυρα, με ένα όργιο προπαγάνδας και ψεύδους, επιχειρεί να εμφανίσει την Ελλάδα ως ανάλγητη και επιθετική»

 

 

Advertisement

Το μήνυμα ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα θαλάσσια σύνορά μας, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμενικού Σώματος έστειλε από τη Βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης με αφορμή το επεισόδιο στη Κω. «Η Τουρκία για μια ακόμα φορά παραβιάζει με προκλητικό και επιθετικό τρόπο το Διεθνές Δίκαιο. Ο στόχος είναι φανερός: Να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο», είπε ο κ. Πλακιωτάκης επισημαίνοντας ωστόσο ότι η ψυχραιμία των στελεχών του Λιμενικού Σώματος δεν επέτρεψε να πετύχουν τα τουρκικά σχέδια».

Τοποθετούμενος, στο πλαίσιο επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι η Τουρκία, «για μια ακόμα φορά εκτίθεται στη διεθνή κοινή γνώμη». Απευθυνόμενος μάλιστα στη γείτονα χώρα είπε ότι «όσο και εάν ενοχλείται η Τουρκία με τη συμπεριφορά των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, να γνωρίζει ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα θαλάσσια σύνορά μας, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις επιχειρησιακές δυνατότητες του».

 

Αναφερόμενος στην «πρωτόγνωρη, κρίσιμη και σημαντική κατάσταση, στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας» είπε ότι «δεν αντιμετωπίζουμε μια ακόμα φάση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, αλλά ένα οργανωμένο σχέδιο από πλευράς Τουρκίας, που χρησιμοποιεί απελπισμένους ανθρώπους για να προωθήσει τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές επιδιώξεις της. Την ίδια ώρα, βάζει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, ενώ δεν τηρεί τους όρους της ευρωτουρκικής δήλωσης». Όπως είπε ο κ. Πλακιωτάκης, η Άγκυρα, με ένα όργιο προπαγάνδας και ψεύδους, επιχειρεί να εμφανίσει την Ελλάδα ως ανάλγητη και επιθετική, που ασκεί βία σε πρόσφυγες και μετανάστες. Ευτυχώς, πρόσθεσε, «υπήρξε η άμεση και αποφασιστική αντίδραση της κυβέρνησης και ακύρωσε τους σχεδιασμούς του προέδρου της Τουρκίας και στον Έβρο και το Αιγαίο».

Advertisement
MEGA

Μιλώντας για τις διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας «που έφεραν τα πρώτα θετικά και πρακτικά αποτελέσματα», ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι «είχαμε και τη δήλωση της τουρκικής ακτοφυλακής, που ουσιαστικά απαγορεύει τη διέλευση προσφύγων και μεταναστών από Αιγαίο, η οποία όμως συνιστά παραδοχή-ομολογία [..] Εμείς όμως δεν εφησυχάζουμε. Πρέπει αυτά να αποδειχτούν στην πράξη», επισήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας ο οποίος ευχαρίστησε δημοσίως τα στελέχη του ΛΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων για τη διαχρονική προσφορά τους.

 

Τέλος, υπογράμμισε την αύξηση της δύναμης του ΛΣ κατά 1.500 στελέχη την οποία προβλέπουν διατάξεις του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται η κοινοβουλευτική επιτροπή, αλλά και της τοποθέτησης 900 εξ’ αυτών στα λιμεναρχεία του Ανατολικού Αιγαίου.

Είμαστε δίπλα στους ανθρώπους του Λιμενικού, που προασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και μάχονται για τη προστασία της ανθρώπινης ζωής δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Σαντορινιός.

Η Τουρκία είναι προκλητική διότι έχει τις πλάτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είπε η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου η οποία εξέφρασε το φόβο αύριο τα επεισόδια να είναι προκλητικότερα. Παράλληλα, έθεσε θέμα προστασίας των ναυτεργατών που υποδέχονται σκάφη από την Ιταλία, η οποία είναι «σε καραντίνα» λόγω κορονοϊού. Ήρθε ιταλικό σκάφος στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, το «Βερόνικα» έρχεται στον Πειραιά ενώ αναμένεται να πιάσει λιμάνι πλοίο από Ιταλία που μεταφέρει ανεμογεννήτριες, παρατήρησε η κ. Μανωλάκου που ζήτησε τη λήψη μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους.

Απαντώντας, ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι υπάρχει επαφή με τους καπετάνιους αλλά «εμείς δεν εφησυχάζουμε». Όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός, «θα εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους» και στα δρομολόγια με Ιταλία από Πάτρα και Ηγουμενίτσα, ενώ – όπως είπε – και οι εταιρείες έχουν πάρει τα μέτρα τους με απολυμάνσεις, ασκήσεις προσομοίωσης κ.ά. Παράλληλα, ο κ. Πλακιωτάκης διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο αντιμετωπίζει το θέμα με ψυχραιμία, υπό την καθοδήγηση του ΕΟΔΥ και των επιστημόνων.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ειδική Ομάδα Διοίκησης Έργου για την απρόσκοπτη πρόσβαση στα αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ

05/08/25 3:31 μμ

Ειδική Ομάδα Διοίκησης Έργου για την απρόσκοπτη πρόσβαση στα αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις για τα vouchers βιβλίων της ΔΥΠΑ

05/08/25 3:28 μμ

Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις για τα vouchers βιβλίων της ΔΥΠΑ

Τα πλαστικά σκουπίδια πνίγουν τον πλανήτη και οι εκπρόσωποι των χωρών του κόσμου συζητούν κείμενο «δεσμευτικής συνθήκης» για την μείωση της μάστιγας

05/08/25 3:25 μμ

Τα πλαστικά σκουπίδια πνίγουν τον πλανήτη και οι εκπρόσωποι των χωρών του κόσμου συζητούν κείμενο «δεσμευτικής συνθήκης» για την μείωση της μάστιγας

Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται την πρώτη απογευματινή λαϊκή αγορά στην Ελλάδα

05/08/25 3:19 μμ

Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται την πρώτη απογευματινή λαϊκή αγορά στην Ελλάδα

Τρεις νέες δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, σε Σητεία και Ηράκλειο

05/08/25 3:17 μμ

Τρεις νέες δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, σε Σητεία και Ηράκλειο

Σ. Φάμελλος: «Για ποια μέτρα μείωσης της γραφειοκρατίας μιλάει ο πρωθυπουργός, γι’ αυτά υπέρ των "γαλάζιων ακρίδων";»

05/08/25 3:13 μμ

Σ. Φάμελλος: «Για ποια μέτρα μείωσης της γραφειοκρατίας μιλάει ο πρωθυπουργός, γι’ αυτά υπέρ των “γαλάζιων ακρίδων”;»

ΠΑΟΚ-Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για την αναμέτρηση με τη Βόλφσμπεργκερ

05/08/25 3:10 μμ

ΠΑΟΚ-Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για την αναμέτρηση με τη Βόλφσμπεργκερ

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα επιβεβαιώσουμε 12 παρεμβάσεις για την μείωση της γραφειοκρατίας

05/08/25 3:05 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα επιβεβαιώσουμε 12 παρεμβάσεις για την μείωση της γραφειοκρατίας

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

05/08/25 8:55 πμ

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 06 Αυγούστου

05/08/25 8:51 πμ

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 6 Αυγούστου

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

05/08/25 8:46 πμ

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

05/08/25 8:37 πμ

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα