Η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού “κλείδωσε” στο 7μηνο, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μερική άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω της ... Περισσότερα

Πλεύρης

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού “κλείδωσε” στο 7μηνο, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μερική άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας και ισχύουν έως τις 16 Ιανουαρίου.

 
 
 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα σημερινά κρούσματα θα κινηθούν περίπου στο ίδιο επίπεδο με τα χθεσινά (δηλαδή κοντά στα 50.000), με βάση και τα διαθέσιμα στοιχεία που υπήρχαν το πρωί. Διευκρίνισε στη συνέχεια ότι “έχει κλειδώσει ότι το πιστοποιητικό των 7 μηνών θα μεταφερθεί σε όλες τις ηλικίες, αν κάποιος δεν έχει κάνει την τρίτη δόση στο 7μηνο θα θεωρείται ανεμβολίαστος”. Διευκρίνισε στη συνέχεια ότι αυτό θα αφορά τους 18 και άνω. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες, όπως είπε.

Η κυρίαρχη θέση της Επιτροπής για τα σχολεία


Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, τόνισε ότι “έχουμε ένα πρωτόκολλο πιο αυστηρό από αυτό που είχαμε στην πιο νοσηρή ‘Δέλτα’, ακριβώς γιατί η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη. Δεν είμαστε σε γενικό lockdown, αν ήμασταν, θα μπορούσες να πιθανολογήσεις ότι τα παιδιά θα παραμείνουν σπίτι τους… Αυτή τη στιγμή τα παιδιά, ειδικά του γυμνασίου και του λυκείου, και κλειστά να ήταν τα σχολεία θα κυκλοφορούσαν, όπως κυκλοφορούν, και άρα η μεταδοτικότητα θα ήταν μεγαλύτερη”.

Ο υπουργός Υγείας, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η κυρίαρχη θέση στην Επιτροπή ήταν τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου. “Υπήρξαν και κάποιοι επιστήμονες που εξέφρασαν την άποψη ότι θα μπορεί να πάνε 1-2 εβδομάδες πίσω” ανέφερε και πρόσθεσε: “Υπήρξε πλήρης συμφωνία και για το πρωτόκολλο, με κάποιες παρατηρήσεις”.

“Παράθυρο” για μερική άρση περιορισμών

Advertisement
Babis


Ο Θάνος Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μερική άρση περιορισμών. “Πρόθεσή μας είναι να μην υπάρξει περαιτέρω περιορισμός σε άλλες δραστηριότητες, άρα αυτή τη στιγμή δεν συζητάμε περισσότερους από αυτούς που έχουν μπει, κι από εκεί και πέρα θα επανεκτιμηθεί την άλλη εβδομάδα αν θα χρειαστεί αυτοί οι περιορισμοί να παραμείνουν, ή θα μπορούν μερικώς να αίρονται πχ. στα γήπεδα, αν θα μπορεί να υπάρξει κάτι μεγαλύτερο σε πληρότητα”, ανέφερε.

Εξήγησε ότι αυτό θα είναι συζήτηση “της άλλης εβδομάδας” και συμπλήρωσε:  “Μέχρι τις 16 ισχύουν τα μέτρα, άρα υπολογίστε ότι την επόμενη Τρίτη – Τετάρτη που θα είναι η τρίτη εβδομάδα με Όμικρον’ θα έχουμε καλύτερα αποτυπωμένη εικόνα”.

Τι είπε για την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών
Σχετικά με την νόσηση του υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία, χαρακτήρισε “διαχειρίσιμη” την κατάσταση στην παρούσα φάση, διευκρινίζοντας πως υπάρχει εναλλακτικό σενάριο και αν χρειαστεί θα γίνει επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών, αλλά όχι επιστροφή ανεμβολίαστων υγειονομικών.

“Δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις εργασίες τους οι ανεμβολίαστοι γιατροί, αν δεν κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου” ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας. “Το μέτρο (αναστολής εργασίας) παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο το μέτρο να είναι μόνιμο, υπό την έννοια ότι ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός, αν γίνει υποχρεωτικός προφανώς δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν στο σύστημα». «Το 85 με 90% των ανθρώπων που βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι”, υπογράμμισε.

Πηγή enikos.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γ. Μυλωνάκης για δημοσίευμα «Documento»: «Καμία Εισαγγελία δεν είναι στην "πόρτα" μου»

14/09/25 11:59 μμ

Γ. Μυλωνάκης για δημοσίευμα «Documento»: «Καμία Εισαγγελία δεν είναι στην “πόρτα” μου»

Ένα ημίχρονο ήταν αρκετό για τον ΠΑΟΚ να νικήσει 2-1 τον ΟΦΗ

14/09/25 11:54 μμ

Ένα ημίχρονο ήταν αρκετό για τον ΠΑΟΚ να νικήσει 2-1 τον ΟΦΗ

Ο Ντένις Σρέντερ MVP του Ευρωμπάσκετ 2025

14/09/25 11:50 μμ

Ο Ντένις Σρέντερ MVP του Ευρωμπάσκετ 2025

Ευρωμπάσκετ 2025: Στην καλύτερη πεντάδα ο Γιάννης Αντετοκούμπο

14/09/25 11:45 μμ

Ευρωμπάσκετ 2025: Στην καλύτερη πεντάδα ο Γιάννης Αντετοκούμπο

Γύρος Ισπανίας: Διεκόπη η ειδική διαδρομή λόγω διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων

14/09/25 11:39 μμ

Γύρος Ισπανίας: Διεκόπη η ειδική διαδρομή λόγω διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων

Παρουσία του Σ. Φάμελλου στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

14/09/25 11:35 μμ

Παρουσία του Σ. Φάμελλου στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Κέρκυρα: Η προσφυγική μνήμη σήμερα - Μαρτυρίες και βιώματα των απογόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής

14/09/25 11:29 μμ

Κέρκυρα: Η προσφυγική μνήμη σήμερα – Μαρτυρίες και βιώματα των απογόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής

Ευρωμπάσκετ 2024: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Γερμανία

14/09/25 11:14 μμ

Ευρωμπάσκετ 2025: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Γερμανία

Το Κάστρο της Μεθώνης στο αγιάζι των αιώνων

14/09/25 11:00 μμ

Το Κάστρο της Μεθώνης στο αγιάζι των αιώνων – Δείτε video

Γ. Γεραπετρίτης: Άμεσα η έναρξη των συζητήσεων για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με Λιβύη

14/09/25 10:50 μμ

Γ. Γεραπετρίτης: Άμεσα η έναρξη των συζητήσεων για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με Λιβύη

Σπανούλης: «Αυτό το μετάλλιο το αφιερώνω σε όλη την Ελλάδα»

14/09/25 10:44 μμ

Σπανούλης: «Αυτό το μετάλλιο το αφιερώνω σε όλη την Ελλάδα»

Ξέσπασε σε κλάματα ο Giannis - «Το μεγαλύτερο επίτευγμα της ζωής μου» -video

14/09/25 10:37 μμ

Ξέσπασε σε κλάματα ο Giannis – «Το μεγαλύτερο επίτευγμα της ζωής μου» -video