Σε ποιές περιπτώσεις προβλέπεται φυλάκιση απο έξι μήνες μέχρι και τρία έτη για συλληφθέντες και κατηγορούμενους που  προσάγονται με την διαδικασία του αυτοφώρου ενώπιον των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών και αρνούνται ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Σε ποιές περιπτώσεις προβλέπεται φυλάκιση απο έξι μήνες μέχρι και τρία έτη για συλληφθέντες και κατηγορούμενους που  προσάγονται με την διαδικασία του αυτοφώρου ενώπιον των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών και αρνούνται να υποβληθούν σε self test – Οι οδηγίες Πλιώτα στους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών
Οδηγίες παρέχει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας στους συναδέλφους του εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών για την αντιμετώπιση των μη εμβολιασμών κατηγορουμένων και συλληφθέντων οι οποίοι προσάγονται με την διαδικασία του αυτοφώρου ενώπιον των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών και αρνούνται να υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test) για COVID-19.

 
Παράλληλα, ο κ. Πλιώτας, επισημαίνει στην υπ΄ αριθμ. 9/2021 εγκύκλιό του, ότι στους ανεμβολίαστους κατηγορούμενους και αρνούμενους να υποβληθούν σε self-test, οι εισαγγελείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηροί στα λοιπά υγειονομικά μέτρα, όπως είναι η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, κ.λπ.

Πάντως, ξεκαθαρίσει μεν ο κ. Πλιώτας, ότι οι κρατούμενοι για αδικήματα κακουργηματικού ή πλημμεληματικού χαρακτήρα και για τα συλληφθέντα διωκόμενα πρόσωπα, που προσάγονται ενώπιον των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών, δεν μπορούν να εξαναγκαστούν να υποστούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για COVID-19, αλλά επισημαίνει παράλληλα ότι στις περιπτώσεις αυτές, επιβάλλεται να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται τυχόν ποινική ευθύνη του προσαγόμενου αρνούμενου να υποβληθεί σε self-test, για τέλεση πιθανών ποινικών αδικημάτων, όπως είναι η απείθεια (άρθρο 169 Ποινικού Κώδικα) και διάδοση μεταδοτικής ασθένειας (άρθρο 285 Ποινικού Κώδικα).

 
Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση παραβίασης του άρθρου 169 Π.Κ. προβλέπεται φυλάκιση μέχρι 6 μηνών και σε περίπτωση παραβίασης του άρθρου 285 Π.Κ., προβλέπεται φυλάκιση έως τρία χρόνια και χρηματική ποινή.

Advertisement
MEGA

 
Επίσης, σημειώνει ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ότι οι εισαγγελείς πλημμελειοδικών στις περιπτώσεις των αυτόφωρων πλημμελημάτων, έχουν τη δυνατότητα – λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα του εγκλήματος και την προσωπικότητα του δράστη- με την συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 279 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, να δώσούν εντολή να αφεθεί ελεύθερος ο συλληφθείς και «να μην εφαρμοστεί η προβλεπόμενη για τα αυτόφωρα εγκλήματα διαδικασία του άρθρου 418 παρ. 1 εδάφιο α΄ και 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Τέλος, αναφέρει ο κ. Πλιώτας ότι «οι διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας περί ταχείας προσαγωγής ενώπιον του εισαγγελέας ή ανακριτή, δηλαδή τα άρθρα 275, 276, 279, 417-419 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ισχύουν και είναι εφαρμοστέα» και προσθέτει ότι τα οριζόμενα στις υπ΄ αριθμ. 55400/2021 και 55732/2021 κοινές υπουργικές αποφάσεις περί των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, «δεν καθιστούν ανενεργές τις ρυθμίσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι οποίες άλλωστε αποτελούν εκτελεστικές του άρθρου 6 του Συντάγματος διατάξεις και συμπλέουν με το άρθρο 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Πηγή .protothema.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύγκρουση λέμβου στην οποία επέβαιναν μετανάστες με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ανοικτά της Χίου - Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι

03/02/26 11:09 μμ

Σύγκρουση λέμβου στην οποία επέβαιναν μετανάστες με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ανοικτά της Χίου – Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι

Βρέθηκαν στην Αλίαρτο τα δύο ανήλικα κορίτσια που είχαν εξαφανιστεί από τον Κορυδαλλό

03/02/26 11:05 μμ

Βρέθηκαν στην Αλίαρτο τα δύο ανήλικα κορίτσια που είχαν εξαφανιστεί από τον Κορυδαλλό

Συνταγή για σούπα με κόκκινες φακές

03/02/26 10:58 μμ

Συνταγή για σούπα με κόκκινες φακές

Έσπασε το «φράγμα» των 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης - Νίκη Κεραμέως: Συνεχίζουμε με πολιτικές για ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές για όλους

03/02/26 10:49 μμ

Έσπασε το «φράγμα» των 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης – Νίκη Κεραμέως: Συνεχίζουμε με πολιτικές για ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές για όλους

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Φεβρουαρίου

03/02/26 10:47 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Φεβρουαρίου

Η ΠΕΔ-ΚΜ στηρίζει τον Δήμο Θερμαϊκού για το θέμα της αμμοληψίας από το Φανάρι Επανομής

03/02/26 10:49 μμ

Η ΠΕΔ-ΚΜ στηρίζει τον Δήμο Θερμαϊκού για το θέμα της αμμοληψίας από το Φανάρι Επανομής

Η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς για τη ζωή μακριά από το Χόλιγουντ

03/02/26 10:28 μμ

Η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς για τη ζωή μακριά από το Χόλιγουντ

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής προσπάθειας για προσιτή στέγη»

03/02/26 10:37 μμ

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής προσπάθειας για προσιτή στέγη»

03/02/26 10:30 μμ

Στη Φλόριντα των ΗΠΑ «ταξιδεύει» η έκθεση «Άγιον Όρος και Μετέωρα-1929»

Υπερταμείο: Το αποτύπωμα στις εθνικές υποδομές το 2025

03/02/26 10:20 μμ

Υπερταμείο: Το αποτύπωμα στις εθνικές υποδομές το 2025

Πηγές ΠΑΣΟΚ για εργασίες εξεταστικής επιτροπής ΟΠΕΚΕΠΕ

03/02/26 10:13 μμ

Πηγές ΠΑΣΟΚ για εργασίες εξεταστικής επιτροπής ΟΠΕΚΕΠΕ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ένα σύστημα που να ανοίγει δρόμους και όχι να τους κλείνει

03/02/26 10:10 μμ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ένα σύστημα που να ανοίγει δρόμους και όχι να τους κλείνει