Πλήθος κόσμου στον τάφο του Αγίου Παϊσίου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης
Date:
Χιλιάδες πιστοί επισκέπτονται από το πρωί το Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Παϊσίου.
Αρκετοί είναι εκείνοι, που προσέρχονται για να προσκυνήσουν και να λάβουν τη χάρη του Αγίου, η φήμη του οποίου έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα, ενώ τα λόγια του έχουν καταγραφεί σε δεκάδες βιβλία που έχουν εκδοθεί, σύμφωνα με το vimaorthodoxias.gr.
Την παραμονή 11 Ιουλίου (Σάββατο) το μοναστήρι θα είναι ανοικτό από τις 10 το πρωί, ενώ το βράδυ της 11ης Ιουλίου, όπως κάθε χρόνο, θα τελεσθεί αγρυπνία, η οποία θα αρχίσει στις 8μμ.
Στις 12 Ιουλίου (Κυριακή), ημέρα της εορτής, το μοναστήρι θα είναι ανοικτό μέχρι τις 8μμ.
Η Μονή ενημερώνει για το γεγονός ότι τα Ι.Χ. αυτοκίνητα δεν θα ανεβαίνουν στο μοναστήρι, ενώ η μεταφορά των προσκυνητών στο μοναστήρι θα γίνεται με λεωφορείο, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας από τους προσκυνητές.
Επίσης, προς διευκόλυνσή τους, η Μονή ενημερώνει ότι:
Η είσοδος στο μοναστήρι δεν επιτρέπεται στις γυναίκες που φορούν παντελόνια, κοντές φούστες, αμάνικα και εξώπλατα.
Οι γυναίκες πρέπει να φορούν φούστα φαρδιά και μακρυά, κάτω από το γόνατο. Το μοναστήρι δεν δίνει φούστες, μαντήλια ή οτιδήποτε άλλο.
Δεν επιτρέπεται και η είσοδος στους άνδρες που φορούν βερμούδες, κοντά παντελόνια και αμάνικα. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά.
Λίγα λόγια για την Ιερά Μονή Σουρωτής
Η Ιερά Μονή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και στον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη, του οποίου τα Λείψανα βρίσκονται στο Καθολικό της Μονής. Στη Μονή υπάρχει και ο τάφος του Αγίου Παϊσίου.
Οι μοναχές της Ιεράς Μονής Σουρωτής, είχαν πνευματικό καθοδηγητή τους τον μακαριστό Άγιο Παΐσιο.
Στις 12 Ιουλίου 1994 ο Γέροντας εκοιμήθη εν Κυρίω κι ετάφη δίπλα στο ναό του Αγίου Αρσενίου.
ΤΗΛ. 23960 41320
Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης (κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, 25 Ιουλίου 1924 – 12 Ιουλίου 1994) ήταν Έλληνας μοναχός του 20ού αιώνα που έγινε ευρέως γνωστός για τον βίο και το έργο του.
Η κατάταξή του ως αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 13 Ιανουαρίου 2015, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του στις 12 Ιουλίου. Το 2017 ανακηρύχθηκε προστάτης άγιος του στρατιωτικού όπλου των Διαβιβάσεων, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου του 1924 στα Φάρασα της Καππαδοκίας και ήταν γιος του Προδρόμου και της Ευλαμπίας Εζνεπίδη. Είχε άλλα οκτώ αδέλφια, ενώ ο πατέρας του ήταν πρόεδρος του χωριού. Στις 7 Αυγούστου του 1924, μια εβδομάδα πριν οι Φαρασιώτες φύγουν για την Ελλάδα, βαφτίστηκε από τον ιερέα της ενορίας Αρσένιο, τον οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνώρισε ως άγιο το 1988. Ο Αρσένιος επέμεινε και του έδωσε το δικό του όνομα «για να αφήσει καλόγερο στο πόδι του», όπως χαρακτηριστικά είχε πει.
Πέντε εβδομάδες μετά τη βάπτιση του μικρού τότε Αρσένιου, στις 14 Σεπτεμβρίου του 1924 η οικογένεια Εζνεπίδη, λόγω της ανταλλαγής πληθυσμών, μαζί με τα καραβάνια των προσφύγων, έφτασε στον Άγιο Γεώργιο στον Πειραιά. Στη συνέχεια μετέβη στην Κέρκυρα, όπου και τακτοποιήθηκε προσωρινά στο Κάστρο, για ενάμιση χρόνο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Ηγουμενίτσα και κατέληξε στην Κόνιτσα, όπου ολοκλήρωσε το δημοτικό σχολείο και πήρε το απολυτήριο του «με βαθμό οκτώ και διαγωγή εξαίρετο». Από μικρός συνεχώς είχε μαζί του ένα χαρτί, στο οποίο σημείωνε τα θαύματα του Αγίου Αρσενίου. Έδειχνε ιδιαίτερη κλίση προς τον μοναχισμό και διακαώς επιθυμούσε να μονάσει. Οι γονείς του χαριτολογώντας, του έλεγαν «βγάλε πρώτα γένια και μετά θα σε αφήσουμε».
πηγή thestival.gr