Πνευματικοί Δημιουργοί των Σερρών- Κατερίνα Περιστέρη: Ανακαλύψτε την Ιστορία της Αμφίπολης
Date:
Με την στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Περιφερειάρχη κ. Αποστόλου Τζιτζικώστα, μέσα από το πρόγραμμα Interreg (Creece – Bulgaria), η μοναδική αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, παραδίδει, με μια υπέροχη καθολικά έκδοση, την πιο σημαντική, την πιο ολοκληρωμένη και την πιο όμορφη Ιστορία της Αμφίπολης, με τα μοναδικά μνημεία, κόσμημα της πορείας του Ελληνισμού από αρχαιοτάτων χρόνων και πολύτιμος καθολικά παράγοντας για τον Νομό Σερρών και την ευρύτερη περιοχή.
Πιο συγκεκριμένα η κ. Περιστέρη αναφέρεται στην Ιστορία ίδρυσης, του ρόλου και της διάρκειας αυτού του σπουδαίου, γεωπολιτικά, πολιτιστικά και ιστορικά, κόμβου της Αμφίπολης, μαζί με το παράκτιο και ορεινό της περιβάλλον.
- Μεγαλύτερης όμως αξίας και σημασίας είναι η παρουσίαση των ιστορικών και αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής με λιτό λόγο και εξαίρετες απεικονίσεις των Μνημείων, ιστορίας και πολιτισμού.
- Κεφαλαιακά και ουσιαστικά παρουσιάζονται
- Ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης συνολικά με τα μνημεία του.
- Το αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης με τους δημιουργούς των έργων τέχνης, ιστορίας και πολιτισμού γενικότερα.
- Ένας πλήρως ενημερωτικός αρχαιολογικός περίπατος του ιστορικού αυτού χώρου με μνημεία των κλασικών χρονών των Ελληνιστικών και των Ρωμαϊκών.
- Ο τάφος του στρατηγού Βρασίδα.
- Το Αρχαίο Γυμνάσιο της Αμφίπολης κ.α.
- Και το κορυφαίο: προσωπική επιτυχία και προσφορά στην ιστορία και τον πολιτισμό μας της μοναδικής Κατερίνας Περιστέρη δηλαδή Το Μνημειακό Ταφικό Συγκρότημα «Τύμβου Καστά Αμφίπολη».
Η σημασία της προσφοράς και του έργου της κ. Κατερίνας Περιστέρη.
Από την αρχαιολογία της Αμφίπολης πέρασαν, κατά καιρούς, πολλοί και αξιόλογοι αρχαιολόγοι, με πλήθος ερευνών και με σπουδαία προσφορά για την ανάδειξη και συντήρηση των μνημείων και της περιοχής.
Όμως η αρχαιολογική σκαπάνη στον ιστορικό πλέον και διάσημο αρχαιολογικά Τύμβο, μπήκε με έμπνευση και πρωτοβουλία της Κατερίνας Περιστέρη, που προήλθε από βαθιά και ουσιαστική μελέτη της περιοχής, πολύχρονη έρευνα και μεγάλο έρωτα για την αποκάλυψη των θησαυρών και της Ιστορίας αυτού του μοναδικού μνημείου.
Στο σύγγραμμα αυτό η κ. Περιστέρη, με γλαφυρή και απλή αφήγηση παρουσιάζει την ανασκαφική έρευνα (2011-2014) που πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών με υπεύθυνη ανασκαφής τη διακεκριμένη και επινοητική αρχαιολόγο κ. Περιστέρη.
Μνημειακό ταφικό συγκρότημα μοναδικό στο είδος του που αποτελείται
- Από μαρμάρινο περίβολο ύψους 3μ. διαμέτρου 158,40 μ. και περιμέτρου 497μ.
- Το μνημείο του Λέοντα της Αμφίπολης και
- Το μνημειακό Ταφικό Συγκρότημα, χρονολογημένο στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα (εποχής Μ. Αλέξανδρου).
Μαζί με τα σπουδαία ιστορικά γεγονότα στην περιοχή της Αμφίπολης, η κ. Περιστέρη αναφέρει λεπτομερειακά το ιστορικό της ανασκαφής και τα ιδιαίτερα στοιχεία αυτού του μοναδικού ταφικού Μνημείου.
Γίνεται αναφορά με ωραία απεικόνιση για τα σπουδαία ευρήματα (Σφίγγες στην είσοδο, Καρυάτιδες, κεφάλες αγαλμάτων και αλλά πολύτιμα στοιχεία με την ανάλογη εκπληκτική απεικόνιση.
- Αναφέρεται μέσα από την ιστορική μαρτυρία του Πλούταρχου, κατά την οποία ο Μ. Αλέξανδρος, ήθελε να τιμήσει τον νεκρό στρατηγό και εξαίρετο φίλο του Ηφαιστίωνα με την κατασκευή λαμπρού και δαπανηρού τύμβου από τον περίφημο αρχιτέκτονα Δεινοκράτη. Επίσης αναφέρονται συνοπτικά και αλλά ιστορικά στοιχεία ως τις μέρες μας.
Η ανακάλυψη αυτού του μοναδικού ταφικού Μνημείου προκάλεσε ενθουσιασμό πανελλήνιο και παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Δυστυχώς όμως το κουσούρι της φυλής μας στην επόμενη μετά το 2014 πενταετία, αντιμετωπίστηκε με έχθρα και έγινε προσπάθεια να απαξιωθεί τόσο το σπουδαίο ταφικό Μνημείο, όσο και η ίδια η κ. Περιστέρη. Πρώτα από τους τότε κυβερνώντες ψευτοπροοδευτικούς εθνομηδενιστές καθώς και από τις οργανωμένες κλίκες του αρχαιολογικού χώρου είτε από αντιζηλία είτε από άλλες σκοπιμότητες διαφόρων λόγων, κυρίως τουριστικών αρχαιολογικών κόμβων.
Όμως η αλήθεια δεν σβήνεται. Σήμερα η κ. Περιστέρη είναι τομεάρχης Πολιτισμού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ελπίζουμε πως θα προχωρήσει το ανασκαφικό έργο για να έρθουν στο φως όλα τα στοιχεία και η Αμφίπολη να είναι πλέον κέντρο αναφοράς ιστορίας και Πολιτισμού της χώρας μας και ακόμα σπουδαίος αναπτυξιακός παράγοντας της περιοχής μας.
Πλην της αναγνώρισης και της τιμής, η κ. Περιστέρη πρέπει να βοηθηθεί παντοιοτρόπως για να ολοκληρώσει και να αναδείξει πλήρως αυτό το σπουδαίο ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο της περιοχής μας.
Θέλω τέλος, να συγχαρώ προσωπικά τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα για την εν γένει στήριξη αυτής της σπουδαίας προσπάθειας και ιδιαίτερα για την έκδοση αυτού του σπουδαίου ιστορικού και αρχαιολογικού συγγράμματος, καθώς και τον Αντιπεριφερειάρχη της περιοχής μας Παναγιώτη Σπυρόπουλο για το ενδιαφέρον και την έμπρακτη βοήθεια που προσφέρει σ αυτήν την σπουδαία περιοχή του Νομού μας από κάθε άποψη.
Ζήσης Μητλιάγκας
φιλόλογος
Υ.Γ. Το πλούσιο βιογραφικό της κ. Περιστέρη θα δοθεί στην δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα.