Ο κορονοϊός είναι ένας ιός όπως και της γρίπης και θα προσβάλει μεγάλη ομάδα του πληθυσμού, όπως εξήγησε ο πνευμονολόγος Γιώργος Χειλάς, από το νοσοκομείο «Σωτηρία», το οποίο είναι και ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ο κορονοϊός είναι ένας ιός όπως και της γρίπης και θα προσβάλει μεγάλη ομάδα του πληθυσμού, όπως εξήγησε ο πνευμονολόγος Γιώργος Χειλάς, από το νοσοκομείο «Σωτηρία», το οποίο είναι και νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό.

 

Όπως είπε ο κ. Χειλάς στο Mega, ο κορονοϊός έσπασε το φράγμα των ειδών και πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους. Γνωρίζουμε κάποια πράγματα γ’ αυτόν επειδή νόσησε πάρα πολύ μεγάλη ομάδα στην Κίνα και έχουμε πολλά επιδημιολογικά δεδομένα, κι έτσι ξέρουμε ξεκάθαρα ότι μέχρι και τις ηλικίες 50-60 τα ποσοστά θνητότητας είναι παρόμοια και ίσως και μικρότερα από αυτά της γρίπης. Γνωρίζουμε επίσης πως η επικινδυνότητα αυξάνει σε όσους είναι πάνω από 70 και κυρίως πάνω από 80 και έχουν και άλλα νοσήματα.

Ο ιός θα προσβάλει όπως και ο ιός της γρίπης μεγάλη ομάδα πληθυσμού, τόνισε ο κ. Χειλάς, προσθέτοντας πως το θέμα είναι αυτό να μη γίνει ταυτόχρονα, να μην προβληθεί το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, και να διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας.

Ο κ. Χειλάς επισήμανε πως ζητούμενο είναι τώρα να ενισχυθούν οι δομές υγείας και «να αντέξει την πρόκληση το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας», λέγοντας πως «για να αντέξει, πρέπει να ενισχυθεί άμεσα. Είναι χρόνια υποστελεχωμένο και γερασμένο το δυναμικό του ΕΣΥ».

«Καλούμαστε ως το μεγαλύτερο πνευμονολογικό νοσοκομείο της χώρας να χειριστούμε όλα τα πνευμονολογικά προβλήματα της μισής και πλέον Ελλάδας και να βλέπουμε έως 100 ασθενείς την ημέρα και να τους εξετάζουμε για κορονοϊό» είπε για το «Σωτηρία».

«Πολλοί λένε βήχω, έχω δέκατα, άρα έρχομαι στο νοσοκομείο. Όχι. Κάτσε σπίτι σου. Στέλνουμε 100 δείγματα ημερησίως και μόνο ένα βγαίνει θετικό στον κορονοϊό. Οι υπόλοιποι που έρχονται με ήπια συμπτώματα κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο» ανέφερε.

Ως εκ τούτου, επισήμανε την ανάγκη να επισκέπτονται τα νοσοκομεία όσοι έχουν βαριά συμπτώματα και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες κι εφόσον έχουν επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ.

Ακόμα, επισήμανε πως στην Ελλάδα λειτούργησε γρήγορα η πρόληψη «συγκριτικά με την Ιταλία», ενώ αναφερόμενος στην Κίνα, υπογράμμισε ότι «φάνηκε πως με τα αυστηρά μέτρα φαίνεται πως ελαττώνεται η διασπορά στην κοινότητα.

Advertisement
MEGA

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χατζηβασιλείου: Δυστυχώς ευδοκιμούν οι πατριώτες του γλυκού νερού

07/03/26 8:49 μμ

Χατζηβασιλείου: Δυστυχώς ευδοκιμούν οι πατριώτες του γλυκού νερού

To Ιράν λέει πως διαθέτει αποδείξεις ότι ορισμένες γειτονιικές χώρες είναι στην υπηρεσία «του εχθρού»

07/03/26 8:33 μμ

To Ιράν λέει πως διαθέτει αποδείξεις ότι ορισμένες γειτονικές χώρες είναι στην υπηρεσία «του εχθρού»

Ν. Χριστοδουλίδης: Η Κυπριακή Δημοκρατία σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση

07/03/26 8:25 μμ

Ν. Χριστοδουλίδης: Η Κυπριακή Δημοκρατία σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση

«Παρών» στις περιφερειακές εκλογές του 2028 δήλωσε ο Θεόδωρος Καράογλου ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του

07/03/26 8:21 μμ

«Παρών» στις περιφερειακές εκλογές του 2028 δήλωσε ο Θεόδωρος Καράογλου ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του

«Η ξεφτίλα δεν έχει όρια»: Η Σοφία Μητσοτάκη απαντά στα fake news για την επιστροφή της από το Ντουμπάι

07/03/26 8:12 μμ

«Η ξεφτίλα δεν έχει όρια»: Η Σοφία Μητσοτάκη απαντά στα fake news για την επιστροφή της από το Ντουμπάι

Ο κυρ-Γιάννης «επέστρεψε» στα αμπέλια του - Γλυπτό από ορείχαλκο στο κτήμα στη Νάουσα

07/03/26 8:04 μμ

Ο κυρ-Γιάννης «επέστρεψε» στα αμπέλια του – Γλυπτό από ορείχαλκο στο κτήμα στη Νάουσα

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Γιώργος Βότσης

07/03/26 7:58 μμ

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Γιώργος Βότσης

Η άλλη πλευρά της σχολικής βίας: ο εκφοβισμός των εκπαιδευτικών

07/03/26 7:42 μμ

Η άλλη πλευρά της σχολικής βίας: ο εκφοβισμός των εκπαιδευτικών

Σέρρες: Άφαντος εδώ και 40 ημέρες ο Σωτήρης Τσιπιλής – Κραυγή αγωνίας από τη μητέρα του

07/03/26 3:01 μμ

Σέρρες: Άφαντος εδώ και 40 ημέρες ο Σωτήρης Τσιπιλής – Ώρες αγωνίας για τη μητέρα του

«Έφυγε» από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Βαλαβανίδης

07/03/26 2:37 μμ

«Έφυγε» από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Βαλαβανίδης

07/03/26 2:30 μμ

Εγνατία οδός: Φωτιά σε φορτηγό που μετέφερε ψυκτικό υγρό – Επιχειρούν 18 πυροσβέστες

Σαρώνει η λαμπάδα ChatGPT που εμπνεύστηκε Θεσσαλονικιός δημιουργός

07/03/26 2:24 μμ

Σαρώνει η λαμπάδα ChatGPT που εμπνεύστηκε Θεσσαλονικιός δημιουργός, υπάρχει λίστα προκρατήσεων