20.8 C
Serres

Ποια είναι η «ορμόνη της πείνας» και πώς θα της δώσεις εντολή για να χάσεις κιλά

Date:

Το καλοκαίρι έφτασε και πολλοί είναι εκείνοι που ακολουθούν δίαιτες εξπρές για να καταφέρουν να αποκτήσουν το σώμα που ονειρεύονται για να βγουν στην παραλία. Αυτή η τακτική επιφέρει μια σειρά από προβλήματα στον οργανισμό μας, τα οποία ξεκινούν από μια ορμόνη που βρίσκεται μέσα στις αποθήκες λίπους και ονομάζεται λεπτίνη.

Τι είναι η λεπτίνη

Η λεπτίνη είναι η ορμόνη που, όπως υποδηλώνει το όνομα, ρυθμίζει το βάρος του σώματος μας και διαχειρίζεται τις καύσεις του λίπους, δηλαδή αν οι ποσότητες λίπους θα αποθηκευθούν ή θα χρησιμοποιηθούν άμεσα για την παραγωγή ενέργειας. Παράλληλα, ρυθμίζει το αίσθημα της πείνας. Σε αντίθεση με αυτά που πιστεύαμε, δεν είναι ο εγκέφαλος που ρυθμίζει αυτή τη λειτουργία αλλά η συγκεκριμένη ορμόνη που του δίνει την αντίστοιχη εντολή.

Η λεπτίνη επικοινωνεί στον εγκέφαλο ότι έχετε αρκετό αποθηκευμένο λίπος, το οποίο εμποδίζει την όρεξή σας, σηματοδοτεί το σώμα να καίει κανονικά τις θερμίδες και αποτρέπει την υπερβολική κατανάλωση τροφής. Αντίθετα, όταν τα επίπεδα της είναι χαμηλά, ο εγκέφαλός σας αισθάνεται την πείνα, η όρεξή σας αυξάνεται, ο εγκέφαλός σας σηματοδοτεί τη λήψη περισσότερης τροφής και καίτε τις θερμίδες με μικρότερη ταχύτητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναφέρεται συχνά ως η ορμόνη της πείνας.

Το παράδοξο της λεπτίνης

Στα άτομα που έχουν κανονικό βάρος (δείκτης μάζας σώματος 18-25) οι τιμές της λεπτίνης κυμαίνονται μεταξύ 4-9 mgr/ml. Θα αναμέναμε η τιμή της λεπτίνης να είναι μικρότερη στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Αντίθετα όμως οι τιμές τις λεπτίνης σε αυτά τα άτομα είναι αυξημένες.

Το μήνυμα που στέλνει η λεπτίνη στον εγκέφαλο είναι ότι οι αποθήκες του λίπους είναι γεμάτες, έχουμε αποθέματα ενέργειας και δεν χρειαζόμαστε άλλη τροφή. Όταν όμως συνεχίζουμε να τρώμε πέρα από αυτό το σημείο αυξάνεται μεν η παραγωγή λεπτίνης, ο εγκέφαλος όμως παύει σιγά-σιγά να ανταποκρίνεται σε αυτό ερέθισμα. Το αίσθημα του κορεσμού χάνεται και το βάρος μας αρχίζει να αυξάνεται χωρίς τίποτα πια να μπορεί να σταματήσει αυτή τη διαδικασία.






Τα συμπληρώματα έχουν αποτέλεσμα;

Τα περισσότερα συμπληρώματα λεπτίνης δεν περιέχουν στην πραγματικότητα την ορμόνη. Ενώ πολλά συμπληρώματα χαρακτηρίζονται ως χάπια λεπτίνης, τα περισσότερα περιέχουν ένα μείγμα από διάφορα θρεπτικά συστατικά που διατίθενται στο εμπόριο για να μειώσουν τη φλεγμονή και συνεπώς να αυξήσουν την ευαισθησία της λεπτίνης.

Μερικά συστατικά είναι το αλφα-λιποϊκό οξύ και το ιχθυέλαιο, ενώ άλλα περιέχουν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, διαλυτές ίνες ή συζευγμένο λινολεϊκό οξύ.

Υπάρχουν πολλές μελέτες που περιλαμβάνουν συμπληρώματα απώλειας βάρους, αλλά η επίδραση αυτών των συμπληρωμάτων στη βελτίωση της αντοχής στη λεπτίνη και της όρεξης παραμένει ασαφής.

πηγή healthstories.gr

ΥγείαΔιατροφήΠοια είναι η «ορμόνη της πείνας» και πώς θα της δώσεις εντολή...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε το κρέας στο ψυγείο και την κατάψυξη

Πώς να διατηρήσετε το κρέας στο ψυγείο και την...

Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας κατά της Covid-19

Κατά την πρόσφατη Συνεδρίαση της 3ης Εθνικής Επιτροπής Αντιμετώπισης...

1137 νέες προσλήψεις σε νοσοκομεία και ΕΚΑΒ

Υπεγράφη η απόφαση για έκδοση προκήρυξης από το ΑΣΕΠ...

Συμβουλές του ΕΦΕΤ για την εορταστική περίοδο του Πάσχα- Τι να προσέχουν οι καταναλωτές

Χρήσιμες συμβουλές δίνει στους καταναλωτές ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα