Ποια είναι τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο του 2021 – Ψηλά η Ελλάδα
Date:
Η Ιαπωνία εξακολουθεί να έχει το ισχυρότερο διαβατήριο σύμφωνα με την λίστα που καταρτίζει κάθε χρόνο η εταιρεία Henley and Partners. Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η Ιαπωνία βρίσκεται σε αυτή την θέση.
Η εταιρεία αξιολογεί τα διαβατήρια όλων των χωρών του κόσμου, βασιζόμενη στα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA). Καθώς ο δείκτης δεν λαμβάνει υπόψη τα τρέχοντα περιοριστικά μέτρα και τα γενικά απαγορευτικά που έχουν τεθεί σε ισχύ σε πολλές χώρες του κόσμου, η Ιαπωνία βρίσκεται και πάλι στην κορυφή της λίστας, προσφέροντας τη δυνατότητα στους πολίτες της να ταξιδέψουν χωρίς βίζα ή να λάβουν βίζα κατά την άφιξή τους σε 191 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η Σιγκαπούρη βρίσκεται στη δεύτερη θέση (190 χώρες), ενώ η Νότια Κορέα μαζί με τη Γερμανία κατέχουν την τρίτη θέση (189 χώρες).
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την όγδοη θέση, μαζί με τη Μάλτα, την Τσεχία, και την Αυστραλία, προσφέροντας τη δυνατότητα στους πολίτες να ταξιδέψουν συνολικά σε 184 χώρες. Η Κύπρος βρίσκεται στην 16η θέση μαζί με την Χιλή, προσφέροντας τη δυνατότητα στους πολίτες τους να ταξιδέψουν συνολικά σε 174 χώρες.
Όπως αναφέρει η Henley & Partners στην έκθεσή της, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατείχαν παραδοσιακά, τις πρώτες θέσεις της λίστας, αλλά «οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι χώρες της Ασίας θα συνεχίσουν να αυξάνουν τη δύναμη τους καθώς θα είναι από τις πρώτες που θα ανακάμψουν μετά την πανδημία».
Τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται ραγδαία τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας μετάλλαξης του ιού. Αυτό σημαίνει ότι εξαιτίας των τρεχόντων περιοριστικών μέτρων, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες κατέχουν την έβδομη θέση στη λίστα, μπορούν να ταξιδέψουν σε λιγότερους από 75 προορισμούς, ενώ οι κάτοχοι διαβατηρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πρόσβαση σε λιγότερες από 70 χώρες.
Η άνοδος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας, λίγες συμφωνίες ελεύθερης μετακίνησης πολιτών επιτεύχθηκαν το 2020, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αποτελούν αξιοσημείωτη εξαίρεση.
Τα Εμιράτα υπέγραψαν αρκετές αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες με διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης μιας ιστορικής συμφωνίας που σηματοδοτεί την έναρξη διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ και την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών των δύο χωρών.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέχουν την 16η θέση δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες τους να ταξιδέψουν σε 173 προορισμούς. Η άνοδος των ΗΑΕ είναι εντυπωσιακή καθώς το 2006, βρίσκονταν στην 62η θέση της λίστας με πρόσβαση σε 35 προορισμούς.
Η πανδημία ακύρωσε όλες τις προβλέψεις
«Μόλις πριν από ένα χρόνο, όλες οι ενδείξεις έδειχναν ότι τα ποσοστά των παγκόσμιων μετακινήσεων θα συνέχιζαν να αυξάνονται, τα ταξίδια θα ήταν πιο εύκολα και οι κάτοχοι των ισχυρών διαβατηρίων θα είχαν μεγαλύτερη πρόσβαση σε προορισμούς από ποτέ», λέει ο Κρίστιαν Κέιλιν, πρόεδρος της Henley & Partners και ιδρυτής της κατάταξης των διαβατηρίων.
«Τα παγκόσμια γενικά απαγορευτικά ακύρωσαν όλες αυτές τις προβλέψεις και καθώς αυξάνονται οι περιορισμοί, τα αποτελέσματα του τελευταίου δείκτη είναι μια υπενθύμιση του τι σημαίνει πραγματικά η ισχύς του διαβατηρίου σε έναν κόσμο που είναι αντιμέτωπος με μια πανδημία».
Όσον αφορά στις παγκόσμιες μετακινήσεις, δεν θα πρέπει να περιμένουμε μια επιστροφή στην προ-Covid-19 εποχή, λέει ο Πάραγκ Κάνα, συγγραφέας του βιβλίου «The Future is Asian» (Το μέλλον είναι ασιατικό) και ιδρυτής της εταιρείας FutureMap στη Σιγκαπούρη.
«Ακόμα και οι χώρες που έχουν ισχυρά διαβατήρια όπως είναι η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα και οι ευρωπαϊκές χώρες, θα χρειαστεί να προσκομίσουν νέα πρωτόκολλα για να έχουν εύκολη πρόσβαση οι πολίτες τους σε περιορισμούς», σημειώνει ο Κάνα.
Τα καλύτερα διαβατήρια για το 2021
Ιαπωνία (191 προορισμοί)
Σιγκαπούρη (190)
Νότια Κορέα, Γερμανία (189)
Ιταλία, Φινλανδία, Ισπανία, Λουξεμβούργο (188)
Δανία, Αυστρία (187)
Σουηδία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Ιρλανδία (186)
Ελβετία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Βέλγιο, Νέα Ζηλανδία (185)
Ελλάδα, Μάλτα, Τσεχία, Αυστραλία (184)
Καναδάς (183)
Ουγγαρία (181)
Τα χειρότερα διαβατήρια για το 2021
Νότια Κορέα (39 προορισμοί)
Λιβύη, Νεπάλ (38)
Παλαιστίνη
Σομαλία, Υεμένη (33)
Πακιστάν (32)
Συρία (29)
Ιράκ (28)
Αφγανιστάν (26)
Πηγή ert.gr