Γράφει ο Αρτέμιος Κλεάνθους Παιδίατρος – Νεογνολόγος – Εντατικολόγος Βρισκόμαστε στα μέσα Φθινοπώρου με τα σχολεία ανοικτά και με την έναρξη των πρώτων κρύων αρχίζουν οι ιώσεις-λοιμώξεις στα παιδιά. Φέτος ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Γράφει ο Αρτέμιος Κλεάνθους

Παιδίατρος – Νεογνολόγος – Εντατικολόγος

Βρισκόμαστε στα μέσα Φθινοπώρου με τα σχολεία ανοικτά και με την έναρξη των πρώτων κρύων αρχίζουν οι ιώσεις-λοιμώξεις στα παιδιά. Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά με την πανδημία του κορονοϊού. Οι γονείς είναι προβληματισμένοι – φοβισμένοι, κατανοούν όμως ότι τα παιδιά πρέπει να πάνε στο σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί και το Υπουργείο Παιδείας προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον που να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές τόσο για τα παιδιά όσο και για τους εκπαιδευτικούς, όπως δημσιεύει το enikos.gr.

Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, σκόπιμο είναι να εξηγήσουμε κάποιες βασικές έννοιες.

Λοίμωξη είναι η προσπάθεια κάποιου μικροοργανισμού να πολλαπλασιαστεί και να επιβιώσει. Αυτό το κάνει καθώς μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και εκμεταλλεύεται το ανθρώπινο σώμα για να το πετύχει. Καθώς πολλαπλασιάζεται μέσα στο σώμα προκαλεί διάφορες δυσλειτουργίες που προκαλούν τα συμπτώματα της λοίμωξης. Έχουμε λοιμώξεις μικροβιακές και ιογενείς που είναι και οι συχνότερες.
Βασικά ερωτήματα είναι αν το παιδί έχει κορονοϊό, αν και πότε πρέπει να κάνει το τεστ και αν πρέπει να μπει σε καραντίνα. Θα εξετάσουμε τις συχνότερες λοιμώξεις αυτής της εποχής για να κατανοήσουμε τι πρέπει να κάνουμε.

Οι συχνότερες λοιμώξεις που προκαλούν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κορονοϊού είναι:

1. Η αμυγδαλίτιδα (ιογενής ή στρεπτοκοκκική)
2. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα
3. Το κοινό κρυολόγημα
4. Η γρίπη
5. Ο κορονοϊός
Όλα τα παραπάνω νοσήματα μεταδίδονται εύκολα μέσω σταγονιδίων από βήχα, φτέρνισμα η ακόμη και γέλιο. Τα μολυσμένα σταγονίδια παραμένουν στον αέρα και στις επιφάνειες και μπορούν να προσβάλουν και άλλα άτομα που βρίσκονται στον ίδιο χώρο με ένα πάσχοντα. Υπόψιν ότι τα παιδιά έρχονται σε στενή επαφή μεταξύ τους εφόσον μοιράζονται τα θρανία, τα σχολικά αντικείμενα και τις διάφορες δραστηριότητες τους.
Η Αμυγδαλίτιδα είναι η φλεγμονή και μόλυνση των αμυγδαλών. Προκαλείται συχνά από ιούς και βακτηρίδια (κυρίως στρεπτόκοκκος).

Τα κυριότερα συμπτώματα της μόλυνσης των αμυγδαλών είναι:

1. Οι αμυγδαλές γίνονται κόκκινες και πρησμένες και μπορεί να έχουν περιοχές με λευκό επίχρισμα (πύον)
2. Έντονος πόνος στο λαιμό
3. Πονοκέφαλος
4. Πυρετός
5. Αλλαγές στη φωνή
6. Αύξηση του όγκου των αμυγδαλών που ψηλαφούνται κάτω από την γνάθο και στον λαιμό
Η περίοδος μεταδοτικότητας της αμυγδαλίτιδας είναι 24ώρες πριν την έναρξη του πυρετού μέχρι και ένα 24ωρο από την υποχώρηση του πυρετού.
Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που χαρακτηρίζεται από διάρροια, κοιλιακές κράμπες, ναυτία ή έμετο και μερικές φορές πυρετό. Μεταδίδεται 1-3 μέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι την υποχώρηση τους.
Του κοινού κρυολογήματος τα συχνότερα χαρακτηριστικά είναι: συνάχι, διάφοροι μυϊκοί πόνοι, καταρροή, βουλωμένη μύτη και πονόλαιμος. Μεταδίδεται μια μέρα πριν την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι και την υποχώρηση του πυρετού.
Η εποχική γρίπη έχει συνήθως πυρετό, αίσθημα κόπωσης, ξηρό βήχα, διάφορους μυϊκούς πόνους και πονοκέφαλο. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με του κοινού κρυολογήματος αλλά πιο έντονα και συνοδεύονται από πόνο στις αρθρώσεις και πονοκέφαλο. Μεταδίδεται μια μέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι 7 μέρες μετά την υποχώρηση του πυρετού
Ο κορονοιός κάνει πυρετό 37.8 °C και πάνω, επίμονο βήχα (ξερόβηχα), απώλεια της αίσθησης της γεύσης και της όσφρησης. Μερικές φορές δύσπνοια, κόπωση, πονοκέφαλο και πονόλαιμο. Σπάνια προκαλεί συνάχι, βουλωμένη μύτη και διάρροια. Μεταδίδεται μερικές μέρες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων μέχρι και 20 μέρες μετά την υποχώρηση τους.
Ειδικότερα για τις τρείς τελευταίες λοιμώξεις δηλαδή το κοινό κρυολόγημα, την γρίπη και τον κορονοιό το Βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας έδωσε έναν κατάλογο με την ελπίδα να βοηθήσει να διακρίνει ο κόσμος πότε πρέπει να υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ για τον covid-19 και πότε πρέπει να μπει σε καραντίνα.
Βασική προϋπόθεση για την ασφάλεια των παιδιών είναι το σχολείο να μην δέχεται άρρωστα παιδιά. Τα σχολεία για να τα δεχτούν πίσω ζητούν ιατρική βεβαίωση από τον παιδίατρο ότι τα παιδιά είναι καλά και μπορούν να επιστρέψουν στα μαθήματα τους. Επομένως, αν κάποιο παιδί παρουσιάσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, καλό θα είναι οι γονείς να συμβουλεύονται τον παιδίατρο.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δημήτρης Κωνσταντάρας: Πέθανε ο γνωστός δημοσιογράφος σε ηλικία 79 ετών

24/08/25 1:25 μμ

Δημήτρης Κωνσταντάρας: Πέθανε ο γνωστός δημοσιογράφος

Η ιστορία πίσω από τη «μπλούζα souvenir»

24/08/25 1:18 μμ

Η ιστορία πίσω από τη «μπλούζα souvenir»

Στις φυλακές Κομοτηνής ο Βούλγαρος οδηγός του τραγικού δυστυχήματος στην Εγνατία οδό

24/08/25 12:47 μμ

Στις φυλακές Κομοτηνής ο Βούλγαρος οδηγός του τραγικού δυστυχήματος στην Εγνατία οδό

Κολοκυθόπιτα με φέτα χωρίς φύλλο

24/08/25 12:39 μμ

Κολοκυθόπιτα με φέτα χωρίς φύλλο

24/08/25 12:27 μμ

Οι παλιές ονομασίες των χωριών του νομού Σερρών – Ονόματα

24/08/25 11:43 πμ

Αλεξάνδρα Νικολαΐδου: Η τελευταία ανάρτησή της στο Instagram έξι μήνες πριν φύγει από τη ζωή

Feng Shui: 2 αντικείμενα που πρέπει να βάλεις στο σαλόνι για να φέρεις ειρήνη κι ευτυχία στη ζωή σου

24/08/25 11:30 πμ

Feng Shui: 2 αντικείμενα που πρέπει να βάλεις στο σαλόνι για να φέρεις ειρήνη κι ευτυχία στη ζωή σου

Φανουρόπιτα με μέλι και σταφίδες

24/08/25 11:19 πμ

Φανουρόπιτα με μέλι και σταφίδες

Απέπλευσε το «Blue Star Mykonos» μετά την άρση της απαγόρευσης απόπλου

24/08/25 11:15 πμ

Απέπλευσε το «Blue Star Mykonos» μετά την άρση της απαγόρευσης απόπλου

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 38χρονος την ώρα που έκλεβε μεταλλικά υποστυλώματα και οικοδομικά υλικά από εργοτάξιο οικοδομής

24/08/25 11:10 πμ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 38χρονος την ώρα που έκλεβε μεταλλικά υποστυλώματα και οικοδομικά υλικά από εργοτάξιο οικοδομής

Κυρ. Μητσοτάκης: Αρχή μας είναι τα πλεονάσματα να επιστρέφονται στους πολίτες

24/08/25 10:50 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Αρχή μας είναι τα πλεονάσματα να επιστρέφονται στους πολίτες

Μουριές Κιλκίς: Τα «Χίλια Δέντρα» είναι έτοιμα να δώσουν χιλιάδες ανάσες ζωής στους επισκέπτες

24/08/25 10:45 πμ

Μουριές Κιλκίς: Τα «Χίλια Δέντρα» είναι έτοιμα να δώσουν χιλιάδες ανάσες ζωής στους επισκέπτες