Δύο ελληνικές ταινίες διεκδικούν τον Χρυσό Αλέξανδρο, το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας «Θόδωρος Αγγελόπουλος» του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ, καθώς είναι ανάμεσα στις ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Δύο ελληνικές ταινίες διεκδικούν τον Χρυσό Αλέξανδρο, το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας «Θόδωρος Αγγελόπουλος» του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ, καθώς είναι ανάμεσα στις έντεκα, που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Πρόκειται για το «Άκουσέ με» της Μαρίας Ντούζα και το «Ησυχία 6-9» του Χρήστου Πασσαλή. Οι σκηνοθέτες τους μίλησαν στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τα δημιουργήματά τους και για την τιμητική θέση που έχουν καταλάβει στο συγκεκριμένο τμήμα.

«Άκουσέ με»

Μία κωφή έφηβη, λόγω αλλαγής οικογενειακής κατάστασης, αναγκάζεται να φύγει από την Αθήνα για το νησί του πατέρα της και άρα να διακόψει τη φοίτησή της στο ειδικό σχολείο για κωφούς και να συνεχίσει -για πρώτη φορά- σε σχολείο ακουόντων. Αυτή είναι η υπόθεση της ταινίας της κ. Ντούζα με την οποία θέλει να τονίσει το πρόβλημα της μοναξιάς και της δυσκολίας επικοινωνίας και κατανόησης που υπάρχει σήμερα στην κοινωνία μας.

«Έχω την αίσθηση ότι γύρω μας επικρατεί ένας διάχυτος κυνισμός και ότι έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τα πράγματα μ΄ αυτόν τον τρόπο. Είχα λοιπόν την επιθυμία να κάνω μια ταινία που να βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της κυνικής ματιάς πάνω στον κόσμο και στη ζωή μας», είπε η κ. Ντούζα. «Δεν πρόκειται για μια ταινία για την αναπηρία. Η κώφωση είναι μεταφορική, καθώς πέρα από την κωφή πρωταγωνίστρια, σε κάποιο βαθμό και οι υπόλοιποι χαρακτήρες έχουν μια συναισθηματική κώφωση ο ένας προς τον άλλον», εξήγησε.

Τα γυρίσματα της ταινίας ωστόσο, έγιναν με την καθοδήγηση κωφού φιλολόγου και καθηγητή νοηματικής, ενώ η Μαρία Ντούζα έκανε για χρόνια έρευνα σχετικά με τη συγκεκριμένη μορφή αναπηρίας, προκειμένου όπως είπε «το ιδιαίτερο σύμπαν που δημιουργεί η ταινία, να είναι απόλυτα πιστευτό, σαν ένα υπαρκτό σύμπαν».

Η σκηνοθέτης χαρακτήρισε «ευχάριστη έκπληξη και ιδιαίτερη τιμή» το γεγονός ότι εντάχθηκε η ταινία της στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, αλλά αυτό που κυρίως εύχεται, είναι να βγει στις αίθουσες και να τη δει το κοινό, ενώ χαρακτηρίζει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το πρώτο και σπουδαιότερο βήμα για να βρει μια ταινία διανομή.

«Τις ταινίες τις κάνουμε για να τις δει το κοινό. Σήμερα αυτό είναι πολύ δύσκολο γιατί λόγω της πανδημίας ο κόσμος απομακρύνθηκε από την κινηματογραφική αίθουσα, ενώ επιπλέον έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ταινίες από διάφορες πλατφόρμες που μπήκαν στα σπίτια μας, γεγονός που μας δυσκολεύει να φτάσουμε στο κοινό», είπε η σκηνοθέτης.

Στην ταινία «Άκουσέ με» παίζουν οι: Ευθαλία Παπακώστα, Δημήτρης Κίτσος, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Yoana Bukovska Davidova, Νίκος Κουκάς και Ευαγγελία Ανδρεαδάκη.

«Ησυχία 6-9»

Advertisement
Family Kitchen

Δύο άνθρωποι που συναντιούνται τυχαία σε μία ερειπωμένη πόλη και ερωτεύονται, είναι οι πρωταγωνιστές της ταινίας «Ησυχία 6-9». Σ’ αυτήν την πόλη επικρατεί ένα παράξενο φαινόμενο κάποιοι κάτοικοι να εξαφανίζονται κάθε τόσο, χωρίς προφανή αιτία. Ωστόσο, υπάρχει η πίστη ότι οι εξαφανισμένοι μπορούν να επικοινωνούν μ’ αυτούς που έμειναν πίσω μέσω ενός συστήματος κεραιών, οπότε η πόλη περικλείεται από κεραίες, ενώ η κοινότητα, που ζει την τραγωδία των εξαφανίσεων, έχει επινοήσει μια σειρά από κανόνες και τελετουργικά, προκειμένου να έρχεται σε επαφή μ’ αυτούς που έχουν εξαφανιστεί.

«Η ταινία θέτει γενικά και λίγο αδρά το ζήτημα της απώλειας, το οποίο δεν εξετάζεται θεωρητικά, αλλά με συναισθηματικό τρόπο», τόνισε ο σκηνοθέτης Χρήστος Πασσαλής και υπογράμμισε ότι ο θεατής έχει την ευθύνη για την οποιαδήποτε ανάγνωση της ταινίας. «Η ταινία είναι τόσο από κατασκευής της όσο και από φιλοσοφία, ανοιχτή στην ανάγνωση», είπε χαρακτηριστικά.

Χωρίς το άγχος της παγκόσμιας πρεμιέρας που πραγματοποιήθηκε στο Κάρλοβι Βάρι της Τσεχίας, η ελληνική πρεμιέρα που έγινε την Τρίτη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, δημιούργησε ένα όμορφο κλίμα μέσα στην αίθουσα, όπως σχολίασε ο δημιουργός. «Είχε κάτι ωραίο και κάτι θερμό στην ατμόσφαιρα. Μου άρεσε που αναδείχτηκαν τα κωμικά σημεία της ταινίας όπως και το γεγονός ότι είχε πολλούς νεαρούς θεατές», δήλωσε ο κ. Πασσαλής, που απόλαυσε το έντονο το Q&A που ακολούθησε μετά το τέλος της προβολής, δηλαδή τη διαδικασία που οι θεατές του θέτουν ερωτήματα σχετικά με την ταινία κι αυτός απαντά.

Ο ίδιος, γεννημένος και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι η σχέση του με το φεστιβάλ διαρκεί μέσα στα χρόνια, καθώς το παρακολουθεί από την εποχή της εφηβείας του και όπως επεσήμανε, η συγκεκριμένη διοργάνωση έχει έναν πολύ ωραίο εσωτερικό ρυθμό, ήπιο και ταυτόχρονα πολύ κεφάτο και εορταστικό. «Το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει μία πολύ ωραία κλίμακα που δυναμώνει με τα χρόνια, ενώ γίνεται όλο και πιο σίγουρο για τον εαυτό του. Χαίρομαι που η ταινία μου συμμετέχει στο φεστιβάλ, πόσο μάλλον στο διαγωνιστικό του τμήμα», κατέληξε.

Στην ταινία Ησυχία 6-9 παίζουν οι: Aγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Σοφία Κόκκαλη, Μαρία Σκουλά, Βασίλης Καραμπούλας και Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

11/01/26 10:40 μμ

Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

11/01/26 10:50 μμ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

11/01/26 10:49 μμ

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

Κρέπες (σαν κανελόνια) με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

11/01/26 10:48 μμ

Κρέπες στον φούρνο με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα - Μονόδρομος για την πολιτική αλλαγή είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ

11/01/26 10:11 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

11/01/26 10:00 μμ

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

11/01/26 10:10 μμ

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

11/01/26 10:05 μμ

Volley League γυναικών: Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

Ιράν - Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

11/01/26 10:03 μμ

Ιράν – Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

11/01/26 9:42 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

11/01/26 9:03 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας

11/01/26 8:52 μμ

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας