Date:
Αν αγαπάς τα καυτερά φαγητά, θα τα απολαύσεις περισσότερο με πιπέρι καγιέν, που φαίνεται να έχει και σημαντικά οφέλη για την υγεία σου.
Αν είσαι λάτρης των καυτερών και των πικάντικων φαγητών, την επόμενη φορά που θα βρεθείς στην αγορά αντί για το τυπικό μαύρο πιπέρι προτίμησε το πιπέρι καγιέν και δοκίμασέ το στα πιάτα σου. Το πιθανότερο είναι ότι θα ενθουσιαστείς με τη γεύση του, ενώ θα συμφωνήσεις ότι είναι μια εξαιρετική επιλογή αν μάθεις και για τη διατροφική αξία του.
Το πιπέρι καγιέν ταιριάζει ιδανικά με πολλές γλυκές και αλμυρές συνταγές, π.χ. σε μια σάλτσα μελιού που θα περιλούσει ένα ψητό κοτόπουλο ή ακόμα και σε ένα ρόφημα ζεστής σοκολάτας. Ο αγαπημένος food editor του OW Γαβριήλ Νικολαΐδης προτείνει να προσθέσουμε λίγο από αυτό στα ginger shots, ένα υπέροχο φυσικό τονωτικό, ενώ η beauty editor Πάτια Ιορδανίδου προτείνει να το αναμείξουμε με λίγο ελαιόλαδο και να το απλώσουμε στα χείλη για εντυπωσιακό plumping εφέ.
Όπως καταλαβαίνεις, έχεις αρκετούς λόγους να το υποδεχτείς στα ντουλάπια της κουζίνας σου και θα δώσω ακόμα μερικούς.
Τι είναι το πιπέρι καγιέν και πώς ωφελεί τον οργανισμό;
Το πιπέρι καγιέν που βρίσκουμε τριμμένο και συσκευασμένο στο εμπόριο προέρχεται από την οικογένεια των σολανίδων, στην οποία ανήκουν ακόμα οι γλυκές πιπεριές, οι καυτερές πιπεριές χαλαπένιο και οι πιπεριές φούσκες. Παράγεται, συγκεκριμένα, από τις καυτερές πιπεριές καγιέν (ή τσίλι) που αποξηραίνονται, αλέθονται και κοσκινίζονται για να γίνουν σκόνη.
Έχει έντονα πικάντικη γεύση, λόγω της καψαϊκίνης που περιέχεται στις πιπεριές αυτές, και σύμφωνα με έρευνες υπόσχεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό. Αυτά μπορεί να είναι:
– Μείωση του κινδύνου καρδιοπαθειών
Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η καψαϊκίνη στις πιπεριές τσίλι μπορεί να βοηθά στη μείωση προβλημάτων που σχετίζονται με την καρδιά, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς φαίνεται να ανακουφίζει τις φλεγμονές. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν εντοπίζεται ανάλογη επίδραση στους ανθρώπους.
– Μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνων
Η έρευνα είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, αλλά φαίνεται πως η καψαϊκίνη έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Δείχνει να στοχεύει στους όγκους και να επιβραδύνει την ανάπτυξη και την εξάπλωση καρκινικών κυττάρων, ειδικά αυτών που σχετίζονται με τον προστάτη, το δέρμα και το πάγκρεας.
– Ενίσχυση του μεταβολισμού
Η καψαϊκίνη αυξάνει τη θερμότητα που παράγει το σώμα και αυτό τονώνει κάπως τον μεταβολισμό και αυξάνει την καύση θερμίδων. Επιπλέον, έχει την ιδιότητα να μειώνει την πείνα και έτσι να τρώει κανείς λιγότερο μετά την κατανάλωση πιπεριού καγιέν.
– Βελτιώνει τη χώνεψη
Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, γιατί έχουμε συνδέσει τα πικάντικα φαγητά με τις καούρες, πάντως η καψαϊκίνη στο πιπέρι καγιέν στην πραγματικότητα διεγείρει τα νεύρα του στομάχου που παράγουν τα πεπτικά υγρά και αυτό βοηθά στη χώνεψη. Έρευνα δείχνει ότι μπορεί ακόμα και να αποτρέπει τον πιο συχνό τύπο στομαχικού έλκους που προκαλείται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
– Ανακουφίζει τον πόνο
Δεν είναι τυχαίο ότι η καψαϊκινη αποτελεί βασικό συστατικό πολλών αλοιφών που λειτουργούν ως παυσίπονα, καθώς όταν απλώνεται στο δέρμα μειώνει τη δράση της ουσίας που στέλνει το μήνυμα της δυσφορίας στον εγκέφαλο.
– Χρησιμοποιείται στη θεραπεία της ψωρίασης
Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί φαγούρα, φολιδωτό δέρμα και κοκκινίλα. Αν και ακόμα δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, οι τοπικές κρέμες καψαϊκίνης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κνησμού και στη βελτίωση της φλεγμονής του δέρματος.
– Έχει και διατροφική αξία
Οι αποξηραμένες πιπεριές τσίλι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, ενώ περιέχουν βιταμίνη Β6, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, ριβοφλαβίνη, κάλιο και μαγγάνιο. Φυσικά, η ποσότητα που θα καταναλώσει κανείς είναι τόσο μικρή, ώστε το όφελος για τον οργανισμό με μία μόνο δόση ίσως δεν είναι σημαντικό, αλλά είναι μετρήσιμο αν η κατανάλωση είναι συστηματική.
Τι να προσέξεις πριν δοκιμάσεις πιπέρι καγιέν
Αν το στομάχι σου είναι ευαίσθητο στις πικάντικες τροφές, ίσως το πιπέρι καγιέν δεν είναι καλή ιδέα. Επίσης, χρειάζεται προσοχή αν το ρίξεις στο φαγητό με τα δάχτυλα: μην το εισπνεύσεις και μην τρίψεις μετά τα μάτια σου, γιατί μπορεί να σε τσούξουν πολύ.
Ακόμα, η καψαϊκίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με κάποια φάρμακα (π.χ. με αντιπηκτικά, με την ασπιρίνη ή με φάρμακα για το στομάχι), οπότε ζήτα πριν την καταναλώσεις την έγκριση του γιατρού σου.
πηγή ow.gr
φωτο: iStock