Ποιο ποτό δεν πρέπει να πίνουμε ποτέ πριν το φαγητό
Date:
Ορισμένα ποτά μπορεί να επηρεάσουν τη γεύση του φαγητού μας ή τον τύπο κρασιού που θα ταιριάξει καλύτερα με το γεύμα μας. Η παράδοση να πίνουμε ένα κοκτέιλ πριν το δείπνο είναι όμως υπαρκτή. Και όχι τυχαία αφού το αλκοόλ μπορεί να μας χαλαρώσει και να φέρει όρεξη για συζήτηση πριν από ένα γεύμα.
Αν επιδιώκουμε πραγματικά την καλύτερη δυνατή εμπειρία, να είμαστε προσεκτικοί με τα κοκτέιλ που θα επιλέξουμε καθώς ορισμένοι τύποι ποτών μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στον ουρανίσκο μας.
Η σκληρή αλήθεια για τα σκληρά ποτά
Το επίθετο «σκληρό» ποτό αναφέρεται σε αλκοολούχα ποτά που αποστάζονται, όπως βότκα, ουίσκι, ρούμι, μπέρμπον και σκωτσέζικο. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ — συχνά περίπου 40% έως 50% αλκοόλ κατ′ όγκο. Αυτά έρχονται σε αντίθεση με τα αλκοολούχα ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κρασί, η μπύρα, ο μηλίτης και το σάκε, τα οποία συχνά έχουν χαμηλότερο αλκοόλ κατ′ όγκο 15% ή λιγότερο.
Αυτό το περισσότεροι αλκοόλ στο «σκληρό» ποτό μπορεί να προκαλέσει απώλεια της αίσθησης στον ουρανίσκο μας αλλά και στην αίσθηση της γεύσης μας.
«Επειδή μπλοκάρει τις πρωτεΐνες που απαιτούνται για τη δημιουργία σάλιου στο στόμα μας, το ”σκληρό” ποτό μπορεί να αφυδατώσει τα κυτταρικά τοιχώματα του ουρανίσκου μας», δηλώνει ο Κόντι Μπρίτζες, διευθυντής εργασιών εστιατορίου και σομελιέ θέρετρου στο Massanutten Resort στη Βιρτζίνια. Το σάλιο παίζει ρόλο στη γευστική ευαισθησία, επομένως η ξηροστομία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους γευστικούς κάλυκές μας.
Εκτός από αυτό το αποτέλεσμα, το «σκληρό» ποτό μπορεί επίσης να μας προκαλέσει ένα μούδιασμα, σύμφωνα με τον Σαμ Φανάτα, διευθυντή ποτών για το Olamaie στο Όστιν του Τέξας. «Αυτό το προσωρινό μούδιασμα μπορεί να μειώσει την ικανότητά μας να διακρίνουμε τις περίπλοκες γεύσεις και τα αρώματα στο κρασί με το οποίο συνοδεύουμε αργότερα το δείπνο», λέει ο Φανάτα.
Πίνουμε ένα ποτό στα γρήγορα στο μπαρ πριν καθίσουμε για φαγητό;
Η παραγγελία ενός ποτού πριν το δείπνο με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι μια συμβουλή που δίνουν πολλοί επαγγελματίες της γεύσης. «Προσωπικά, θα απέφευγα οτιδήποτε υψηλής ποιότητας ή οποιοδήποτε κοκτέιλ που είναι αυστηρά αλκοολούχο ποτό, όπως ένα Μανχάταν, παλιομοδίτικο ή Μαρτίνι», λέει ο σομελιέ Μπίλι Τέρνερ, ο οποίος εργάζεται στο Kimpton Shane Hotel στην Ατλάντα της Τζόρτζια.
Καλό είναι επίσης να αποφύγουμε τα ζαχαρούχα ποτά, λένε οι ειδικοί.
«Γενικά θα φύλαγα τα κοκτέιλ με περισσότερη ζάχαρη για αργότερα στο γεύμα», λέει ο Σίρους Σουλτζ, διευθυντής ποτών στο Cyrus, ένα εστιατόριο με αστέρι Michelin στο Geyserville της Καλιφόρνια. «Ένα γλυκό ποτό μπορεί να επικαλύψει τον ουρανίσκο μας», λέει. «Τότε, αν το επόμενο ρόφημά μας είναι πιο ”στεγνό”, μπορεί να έχει πιο πικρή γεύση».
Οι καλύτερες γουλιές πριν το δείπνο
Αν ελπίζουμε να παραγγείλουμε ποτά που θα βελτιώσουν το γεύμα το οποίο ακολουθεί, ας αναζητήσουμε απεριτίφ στο μενού με τα κοκτέιλ, προτείνει ο Μπρίτζες.«Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και ”απηχούν” ευχάριστα στον ουρανίσκο, επομένως είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσουμε μια νύχτα γεμάτη οινοπνευματώδη ποτά και κρασί».
«Τα λικέρ με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ μπορούν να μειώσουν την όρεξή μας, ενώ αυτά με χαμηλότερο αλκοόλ θα την ενισχύσουν», λέει. «Πολλά απεριτίφ έχουν επίσης μεγαλύτερη οξύτητα, κάτι που κάνει δύο σημαντικά πράγματα: ξυπνά τους γευστικούς κάλυκες και καθαρίζει τον ουρανίσκο μας».
Τα απεριτίφ εξυπηρετούν έναν σημαντικό σκοπό για να μας προετοιμάσουν για το φαγητό που θα έρθει, λέει η Κόιλε.
«Περιέχουν βότανα και μπαχαρικά που προάγουν την πέψη και έχουν μια ελαφρώς πικρή γεύση που ενεργοποιεί τους γευστικούς κάλυκες», είπε. «Αυτά τα ποτά είναι συνήθως χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, κάτι που βοηθά να αποφύγουμε να ”κατακλυσθεί” ο ουρανίσκος μας πριν αρχίσουμε να απολαμβάνουμε το κρασί μας».
Εάν δεν είμαστε αποφασισμένοι για το τι να παραγγείλουμε, ας ρωτήσουμε τον μπάρμαν σας κι ας τον ενημερώσουμε για ό,τι αναζητούμε. Κι ανεξάρτητα από το ποτό που θα επιλέξουμε, ας φροντίσουμε να ζητάμε ένα μεγάλο ποτήρι νερό με κάθε κοκτέιλ που καταναλώνουμε, προτείνει η Φανάτα.
«Αξίζει να σημειωθεί ότι το νερό πρέπει να είναι ο καλύτερος μας φίλος», λέει.
Πηγή: huffingtonpost.gr