Date:
Αλλαγή στάσης καταγράφεται από πλευράς δημάρχων δήμων της χώρας, αναφορικά με τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων ή χώρων υποδοχής, τη στιγμή που το προσφυγικό ζήτημα διατηρείται στην κορυφή τόσο της εθνικής, όσο και της διεθνούς ατζέντας.
Πρώτος, βέβαια, που είχε δείξει υπεύθυνη στάση συμβάλλοντας στη φιλοξενία προσφύγων, ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, παραχωρώντας τον Ελαιώνα ως κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων. Εξ’ αρχής ο κ. Καμίνης είχε προειδοποιήσει ότι οι προσφυγικές ροές θα παραμείνουν αυξημένες, καλώντας τους συναδέλφους του δημάρχους να συμβάλλουν και αυτοί στην φιλοξενία προσφύγων στις πόλεις τους.
Θετικός σε σχέση με την φιλοξενία προσφύγων έχει εμφανιστεί σε παλαιότερες δηλώσεις του και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, τονίζοντας ότι υπάρχει και οικονομικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες από τους πρόσφυγες.
Στην Αττική η συζήτηση έχει μετατοπιστεί στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας στο Σχιστό. Ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης, τάσσεται υπέρ της δημιουργίας του, στο στρατόπεδο «Στεφανάκη», στην περιοχή του Σχιστού, βάσει του σχεδιασμού της Κυβέρνησης. Σε γραπτή δήλωσή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Με αίσθημα ευθύνης είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις υποχρεώσεις που μας αναλογούν, έχοντας ως γνώμονα την προστασία της τοπικής κοινωνίας αλλά και το ανθρωπιστικό μας καθήκον. Επιδιώκουμε να είμαστε μέρος της λύσης και να μην ακολουθήσουμε την ατελέσφορη οδό της αντίδρασης και των κραυγών. Απέναντι στη ρητορική του μίσους και τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό στέλνουμε μήνυμα Αλληλεγγύης και Ανθρωπιάς».
Ακόμη, αίτημα για τη δημιουργία χώρου υποδοχής προσφύγων στην Αλόννησο έχει καταθέσει ο δήμαρχος Πέτρος Βαφίνης. Όπως επισημαίνει με αναφορά του προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ο βουλευτής Μαγνησίας ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, ο δήμαρχος Αλοννήσου του απέστειλε σχετικό έγγραφο εκθέτοντας τα προβλήματα ζωτικής σημασίας που προκύπτουν από την αυξημένη εισροή προσφύγων και μεταναστών, το τελευταίο χρονικό διάστημα στο νησί των Βορείων Σποράδων.
Πάντως, είναι σαφές ότι οι περισσότεροι από τους 325 δημάρχους της χώρας είναι από αρνητικοί έως επιυφυλακτικοί αναφορικά με το να δεχθούν στις περιοχές τους Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων.