Ποιοι και πότε βγαίνουν στη σύνταξη μετά τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό – Αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα για ΙΚΑ, Δημόσιο, ΔΕΚΟ, Τράπεζες, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ
Date:
Διαρκείς αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μειωμένες συντάξεις ως 40% για μια 12ετία, αλλά και «αυτόματο» κλείδωμα της πόρτας εξόδου για πολλούς ασφαλισμένους στο 67ο έτος ακόμη και πριν το 2022, φέρνει ο νόμος για το νέο Μνημόνιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.
Οι αλλαγές επηρεάζουν όλους όσοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μέχρι τις 31/12/1992 και συμπλήρωσαν μέχρι τις 31/12/2012 τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, χωρίς όμως να έχουν πιάσει ακόμη και την ηλικία στην οποία περίμεναν να πάρουν σύνταξη. Εξαιρούνται ασφαλισμένοι στα βαρέα, μητέρες ή χήροι πατέρες με ανάπηρο παιδί.
Οι μόνοι που διασώζονται και μπορούν να αποφύγουν τις δυσμενείς αλλαγές είναι όσοι μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου συμπλήρωσαν την ηλικία εξόδου και το χρόνο ασφάλισης, που προβλέπουν οι «παλιές» διατάξεις, δηλαδή όσοι έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν από την ψήφιση των μέτρων. Η προσθήκη αυτή στο νόμο σημαίνει ότι διασώζονται από την αύξηση των ορίων ηλικίας όσοι θα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι και την Παρασκευή 14 Αυγούστου που αναμένεται να έχει ψηφιστεί και δημοσιευτεί σε ΦΕΚ ο νέος νόμος, ενώ η αρχική διατύπωση έλεγε ότι από τα νέα όρια συνταξιοδότησης «διασώζονται» όσοι αποχώρησαν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015.
Αντίθετα, όσοι συμπληρώνουν την ηλικία συνταξιοδότησης ή το χρόνο ασφάλισης που προέβλεπαν οι παλιές διατάξεις, μετά τη δημοσίευση του νόμου, θα επωμιστούν αύξηση του ορίου ηλικίας και μάλιστα σημαντική.
Πρώτοι απ’ όλους εγκλωβίζονται οι ασφαλισμένοι –και κυρίως γυναίκες- των 50, 51 και 52 ετών. Η πρόωρη σύνταξη για τους «50άρηδες» καταργείται καθώς το όριο ηλικίας ανεβαίνει κατά 5 χρόνια από φέτος.
Εξίσου σημαντική είναι και η αύξηση των ορίων ηλικίας για όσους συμπληρώνουν την ηλικία από 53 ως 60 ετών, μετά την ψήφιση του νόμου, γιατί κανένας τους δεν θα βγει φέτος στη σύνταξη!