Για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών μίλησε αναλυτικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση. Αρχές Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για όσους θα πρέπει να ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών μίλησε αναλυτικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση.

Αρχές Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για όσους θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν και τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν, φαίνεται ότι οι δύο δόσεις δεν ήταν αρκετές για να δημιουργήσουν τα απαραίτητα αντισώματα που θα τους προστατέψουν από τον κορονοϊό.

Σε αυτούς που θα πρέπει να κάνουν λοιπόν την τρίτη δόση αλλά και πότε πρέπει να γίνει το εμβόλιο, αναφέρθηκε απόψε η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε, η τρίτη δόση του εμβολίου θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης των mRNA εμβολίων της Pfizer και της moderna αλλά και μετά τη δεύτερη δόση του Astra Zeneca αλλά και του μονοδοσικού εμβόλιου της Johnson and Johnson.

Όλοι όσοι ανήκουν στην κατηγορία αυτή και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους πριν τον Αύγουστο θα πρέπει αρχές Σεπτεμβρίου να κλείσουν ραντεβού και να προχωρήσουν στην τρίτη δόση του εμβολίου.

Πρόκειται για μία μεγάλη ομάδα ασθενών που σύμφωνα με τα όσα είπε η κυρία Θεοδωρίδου περιλαμβάνει όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, όσους υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία, όσοι νοσούν από καρκίνο και είναι υπό αγωγή και θεραπεία.

Επίσης τρίτη δόση θα πρέπει να κάνουν όλοι οι ανοσοκατασταλμένοι οι οποίοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, αλλά και όσοι ζουν με την HIV λοίμωξη και τα cd4 τους ανιχνεύονται κάτω από τα 200.

Μία άλλη κατηγορία η οποία θα πρέπει να υποβληθεί σε τρίτη δόση του εμβολίου, είναι όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Η τρίτη δόση όπως εξήγησε κυρία Θεοδωρίδου θα βοηθήσει όλους όσους δεν κατάφεραν να αναπτύξουν υψηλά αντισώματα με τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου.

Σε ερωτήσεις που δέχτηκε η κυρία Θεοδωρίδου και αφορούσαν την δεύτερη δόση για το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson and Johnson η οποία ήδη συζητιέται την Αμερική, η ίδια δεν απέκλεισε την πιθανότητα να χορηγηθεί και δεύτερη δόση, αλλά είπε ότι αυτό θα γίνει όταν έρθει ο χρόνος τονίζοντας ότι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας το οποίο όπως η ίδια πρόσθεσε «μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δ , φαίνεται να μετακινείται προς τα πάνω και τελικά αποτελεί ένα στόχο που δύσκολα θα κατακτηθεί».

Advertisement
Family Kitchen

Γι’ αυτό όπως τόνισε θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. «Η υποχρεωτικότητα είναι το έσχατο μέτρο» εξήγησε και είπε ότι «μακάρι κάποιοι να αναλογιστούν αν έχουν κάνει το σωστό και παρά το φόβο και τις επιφυλάξεις να προσέλθουν για να εμβολιαστούν».

Η κυρία Θεοδωρίδου σε άλλο σημείο της ενημέρωσής της, έκανε ξεκάθαρο ότι κολλάνε τον ιό και οι εμβολιασμένοι, οι οποίοι όμως έχουν κατά 65% μικρότερες πιθανότητες να τον μεταδώσουν. «Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο για να περιορίσουμε την μετάδοση και την σοβαρή νόσηση από τον κορονοϊό» ξεκαθάρισε η ίδια, τονίζοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα «συνεχίζει να μας εκπλήσσει και να μας απειλεί καθώς ανέτρεψε πολλές από τις επιστημονικές μας προβλέψεις».

Παρόλα αυτά όπως είπε φαίνεται ότι ο εμβολιασμός με δύο δόσεις προστατεύει πάνω 92% όσους έχουν εμβολιαστεί από το να νοσήσουν βαριά.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

 
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πλοίο της SOS Méditerranée ξαναρχίζει επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα

03/02/26 1:58 μμ

Το πλοίο της SOS Méditerranée ξαναρχίζει επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα

Εξαφάνιση 16χρονης από την Πάτρα: Επιβεβαιώθηκε ότι ταξίδεψε αεροπορικώς στη Γερμανία

03/02/26 1:57 μμ

Εξαφάνιση 16χρονης από την Πάτρα: Επιβεβαιώθηκε ότι ταξίδεψε αεροπορικώς στη Γερμανία

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα δεν φοβάται ούτε να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ούτε να συζητά με την Τουρκία

03/02/26 1:40 μμ

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα δεν φοβάται ούτε να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ούτε να συζητά με την Τουρκία

Βρασνά: Αθωώθηκαν 17 άτομα για επεισόδια, με αφορμή τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία της περιοχής

03/02/26 1:44 μμ

Ν.Βρασνά: Αθωώθηκαν 17 άτομα για επεισόδια, με αφορμή τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία της περιοχής

Στη φυλακή 24χρονος που καταγγέλθηκε ότι ξυλοκόπησε την έγκυο σύζυγό του

03/02/26 1:54 μμ

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 24χρονος που καταγγέλθηκε ότι ξυλοκόπησε την έγκυο σύζυγό του

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ο καρκίνος παραμένει η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου

03/02/26 1:53 μμ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ο καρκίνος παραμένει η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου

Μια επιγραφή που ταξίδεψε στον χρόνο είναι το «Έκθεμα του Μήνα» στο ΑΜΘ

03/02/26 1:52 μμ

Μια επιγραφή που ταξίδεψε στον χρόνο είναι το «Έκθεμα του Μήνα» στο ΑΜΘ

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κέρδισε το πρώτο βραβείο Grammy και εισήλθε στο «κλαμπ EGOT»

03/02/26 1:50 μμ

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κέρδισε το πρώτο βραβείο Grammy και εισήλθε στο «κλαμπ EGOT»

Συνελήφθη 54χρονη με την κατηγορία ότι επιχείρησε να κάψει σταθμευμένο όχημα

03/02/26 1:49 μμ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 54χρονη με την κατηγορία ότι επιχείρησε να κάψει σταθμευμένο όχημα

Δ. Μιχαηλίδου: Επεκτείνουμε το Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης σε Κοζάνη και Γρεβενά

03/02/26 1:22 μμ

Δ. Μιχαηλίδου: Επεκτείνουμε το Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης σε Κοζάνη και Γρεβενά

Φυλακές Νιγρίτας: Προσπάθησαν να «περάσουν» ναρκωτικά μέσα σε ρούχα

03/02/26 1:12 μμ

Φυλακές Νιγρίτας: Προσπάθησαν να «περάσουν» ναρκωτικά μέσα σε ρούχα

Ελεύθεροι οι 4 συλληφθέντες μετά από πορεία στο κέντρο της πόλης

03/02/26 1:48 μμ

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι 4 συλληφθέντες μετά από πορεία στο κέντρο της πόλης