Τη δυνατότητα να υποβάλουν ενστάσεις επί των ενημερωτικών σημειωμάτων που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ έχουν όσοι συνταξιούχοι εκτιμούν ότι για τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους πέρυσι βάσει του νόμου ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τη δυνατότητα να υποβάλουν ενστάσεις επί των ενημερωτικών σημειωμάτων που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ έχουν όσοι συνταξιούχοι εκτιμούν ότι για τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους πέρυσι βάσει του νόμου Κατρούγκαλου λήφθηκαν υπόψη λάθος στοιχεία ή δεν τους αποδόθηκαν οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις.

Advertisement
 

 

 

Τυχόν διορθώσεις για τις περιπτώσεις αυτές θα γίνουν μετά τον επικείμενο νέο ασφαλιστικό νόμο με τα αναπροσαρμοσμένα ποσοστά αναπλήρωσης. Στην περίπτωση αυτή αναδρομικά θα αποδοθούν για το χρονικό διάστημα από τις 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά. Ήδη από την Τρίτη στη διαδικτυακή πύλη του ΕΦΚΑ στη στήλη “Συνταξιούχοι” έχει προστεθεί η επιλογή “Ένσταση/ αίτηση θεραπείας κατά μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος πληρωμής κύριας σύνταξης”.

Με ένα κλικ στην επιλογή αυτή και με τους κωδικούς του Taxis οι συνταξιούχοι μπορούν να προχωρήσουν με την ένσταση. Στις περιπτώσεις πιθανών αδικιών εμπίπτουν:

1. Όσοι θεωρούν ότι θα έπρεπε με βάση τις προβλεπόμενες στον νόμο 4387/2016 προσαυξήσεις, να είχαν πιο μικρή προσωπική διαφορά ή ακόμη και ότι θα έπρεπε να λάβουν αύξηση σε σχέση με τα ποσά που παίρνουν μετά τις μνημονιακές περικοπές. Στην κατηγορία αυτή ενδέχεται να εμπίπτουν περισσότερες από 400.000 περιπτώσεις “παλαιών” συνταξιούχων οι οποίοι είχαν παράλληλη ασφάλιση ή περισσότερα από 40 έτη εργασίας με 13ο και 140 μισθό, ή ΒΑΕ ή δούλευαν σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

2. Όσοι διαπιστώνουν ότι στο εκκαθαριστικό δεν έχουν συμπεριληφθεί αναλυτικά τα δεδομένα με βάση τα οποία επενυπολογίστηκε η σύνταξη. Σε αρκετές περιπτώσεις ήδη έχει παρουσιαστεί το φαινόμενο της απουσίας των στοιχείων που αφορούν τις συντάξιμες αποδοχές, δηλ. στη βάση που λήφθηκε υπόψη για να διαμορφωθεί το τελικό ποσό.

Εκ των πραγμάτων λόγω της απουσίας αυτού του δεδομένου οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να υπολογίσουν εάν λαμβάνουν το ποσό που πραγματικά δικαιούνται ή όχι και για τον λόγο αυτόν ο ΕΦΚΑ πρέπει να τους το γνωστοποιήσει.

Advertisement
ΔΕΗ

Με την υποβολή των ενστάσεων όσοι θεωρούν ότι ενδέχεται να εμπίπτουν στις συγκεκριμένες κατηγορίες, εφόσον δικαιωθούν από τα στοιχεία που ο ΕΦΚΑ είναι υποχρεωμένος να τους χορηγήσει εντός 60 ημερών, τότε διασφαλίζουν ότι θα διορθωθεί η κύρια σύνταξή τους. Επίσης κλειδώνουν ότι θα πάρουν αναδρομικά για τη χρονική περίοδο από τις 4 Οκτωβρίου και μετά.

Με πληροφορίες από εφημερίδα “Δημοκρατία”

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
26 Οκτωβρίου: Ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης- Ο βίος και το μαρτύριό του

25/10/25 12:03 μμ

26 Οκτωβρίου: Ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης- Ο βίος και το μαρτύριό του

Κολοκύθια γεμιστά με σάλτσα αυγολέμονο

25/10/25 9:11 μμ

Κολοκύθια γεμιστά με σάλτσα αυγολέμονο

Τι να κάνετε για να μην κολλήσει ξανά το ρύζι και να γίνει αφράτο και σπυρωτό

25/10/25 9:10 μμ

Τι να κάνετε για να μην κολλήσει το ρύζι και να γίνει αφράτο και σπυρωτό

Φυτά: 2 σημεία στο σπίτι που είναι λάθος να τα βάλεις

25/10/25 9:08 μμ

Φυτά: 2 σημεία στο σπίτι που είναι λάθος να τα βάλεις

Μαξιλαροθήκες για πέταμα; Όχι αν ξέρεις πώς θα τις χρησιμοποιήσεις... αλλιώς

25/10/25 9:05 μμ

Μαξιλαροθήκες για πέταμα; Όχι αν ξέρεις πώς θα τις χρησιμοποιήσεις… αλλιώς

Πώς ξεμυρίζουν τα χέρια από κρεμμύδια και σκόρδα;

25/10/25 9:03 μμ

Πώς ξεμυρίζουν τα χέρια από κρεμμύδια και σκόρδα;

Οι τροφές που αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου στον οργανισμό

25/10/25 9:02 μμ

Οι τροφές που αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου στον οργανισμό

Παναθηναϊκός: Νοκ άουτ με θλάση ο Μπακασέτας

25/10/25 8:54 μμ

Παναθηναϊκός: Νοκ άουτ με θλάση ο Μπακασέτας

Από τα Μαθηματικά στο Φως - Ο Αλέκος Παππίας και η τέχνη της ξύλινης γεωμετρίας

25/10/25 8:51 μμ

Από τα Μαθηματικά στο Φως – Ο Αλέκος Παππίας και η τέχνη της ξύλινης γεωμετρίας

Κ. Κυρανάκης: Για το SMS του υπ. Μεταφορών δεν έγινε καμία ανάθεση και δεν δαπανήθηκε από το κράτος ούτε ένα ευρώ

25/10/25 8:42 μμ

Κ. Κυρανάκης: Για το SMS του υπ. Μεταφορών δεν έγινε καμία ανάθεση και δεν δαπανήθηκε από το κράτος ούτε ένα ευρώ

Στη Θεσσαλονίκη ο Σ. Φάμελλος για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης

25/10/25 8:24 μμ

Στη Θεσσαλονίκη ο Σ. Φάμελλος για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης

Γιώργος Τσαλίκης: “Ήμουν άρρωστος και δυσκολεύτηκα πολύ – Έκανα μια προσευχή”

25/10/25 8:21 μμ

Γιώργος Τσαλίκης: “Ήμουν άρρωστος και δυσκολεύτηκα πολύ – Έκανα μια προσευχή”