Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΕΟΦ, Ευάγγελος Μανωλόπουλος
Date:
Νέος πρόεδρος του ΕΟΦ διορίστηκε με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ
- Αντιπρόεδρος Α’, ο Διομήδης Λυμπέρης, Πτυχιούχος του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ.
- Αντιπρόεδρος Β’, ο Σπυρίδων Σαπουνάς, Ιατρός Ενδοκρινολόγος, με αρμοδιότητα ζητήματα επιστημονικών ερευνών και δράσεων.
- Τακτικό Μέλος η Μαρία Κωνσταντή, Καθηγήτρια Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αναπληρωτή τον Γεώργιο Παπαζήση, Καθηγητή φαρμακολογίας-Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ.
- Τακτικό Μέλος, ο Γεώργιος Χαμηλός, Καθηγητής Μικροβιολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης με αναπληρωτή τον Γεώργιο Βασιλόπουλο, Καθηγητή Αιματολογίας-Μοριακής Ιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Βιογραφικό
Ο Δρ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος είναι Καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας του Ιατρικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) στην Αλεξανδρούπολη και παράλληλα προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Έλαβε Πτυχίο Βιολογίας το 1984 και διδακτορικό στη Φαρμακολογία από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας το 1992. Εργάστηκε επίσης για ένα χρόνο στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Groningen, Ολλανδία (1989-1990). Μεταξύ 1992 και 1995 πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Wisconsin στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια εργάστηκε για 3 χρόνια (1995-98) στην Ιατρική Σχολή του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβαίνης στο Βέλγιο.
Από τον Δεκέμβρη του 1998 ο Δρ. Μανωλόπουλος είναι μέλος ΔΕΠ της Ιατρικής Θράκης. Έχει συγγράψει 148 δημοσιεύσεις, συμπεριλαμβανομένων δύο στο New England Journal of Medicine, που έχουν συνολικά λάβει περισσότερες από 4600 αναφορές (H factor 36). Τα τρέχοντα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην εξατομικευμένη ιατρική και την ιατρική ακριβείας και περιλαμβάνουν βασική, μεταφραστική και κλινική έρευνα στη φαρμακογονιδιωματική, επιγενετική φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σε καρδιολογικά νοσήματα, αντιπηκτική θεραπεία, διαβήτη, ογκολογία και ψυχιατρικές παθήσεις.
Έχει λάβει συνολικά πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ σε ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις για την έρευνα του. Επίσης ο κος Μανωλόπουλος είναι:
– Υπεύθυνος της Μονάδας Θεραπευτικής Μέτρησης Φαρμάκων και Απαγορευμένων Ουσιών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ).
– Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΔΠΘ «Κλινική Φαρμακολογία και Θεραπευτική» που έχει ιδρυθεί το 2006
– Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του «Κέντρου Αριστείας Φαρμακολογικών Μελετών και Ιατρικής Ακριβείας» (IMPReS) του ΔΠΘ.
– Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Βασικής και Κλινικής Φαρμακολογίας (όπου έχει διατελέσει και πρόεδρος 2017-2021)
– Μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου του ΠΓΝΑ (2005 – 2015)
– Μέλος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας (Υπεύθυνος αξιολόγησης κλινικών πρωτοκόλλων) του ΠΓΝΑ (2007-2015)
– Μέλος Επιτροπής Φαρμάκων του ΠΓΝΑ (2005-2011)
– Αν. μέλος του ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ (2020-2022)
– Past president of the European Society for Pharmacogenomics and Personalised Therapy (ESPT) (διετέλεσε πρόεδρος 2020-2022)
– Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην European Association of Clinical Pharmacology and Therapeutics (EACPT) συνεχώς τα τελευταία 12 χρόνια.
– Μέλος στο Editorial Board των: British Journal of Clinical Pharmacology, European Journal of Clinical Pharmacology, Pharmacogenomics
– Αξιολογητής συνεργατικών ερευνητικών προτάσεων που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2007 – 2022) και σε αρκετούς άλλους ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς τα τελευταία 20 χρόνια.
– Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του SARS-CoV2 ο Δρ Μανωλόπουλος έστρεψε το ενδιαφέρον του στην μελέτη του κορωνοϊού και στην παρακολούθηση των σχετικών εξελίξεων. Έχει μάλιστα δημοσιεύσει ήδη 3 εργασίες για πιθανούς τρόπους έγκαιρης διάγνωσης και φαρμακολογικής αντιμετώπισης της σύγχρονης αυτής μάστιγας ενώ καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας έδωσε καθημερινά τον αγώνα της ορθής ενημέρωσης του κοινού για θέματα εμβολίων και φαρμάκων κατά της πανδημίας μέσα από δεκάδες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και άρθρα σε εφημερίδες.
πηγή healthstat.gr